Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Παραπομπή σε δίκη πρώην δημάρχου και αντιδημάρχων για απιστία

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ενός δημάρχου του πρώην δήμου Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, δύο προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων κι ενός ταμία του ιδίου δήμου, με την κατηγορία της απιστίας, προτείνει εισαγγελέας.

Η υπόθεση συνδέεται με απόφαση που έλαβε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Τρίγλιας, το 2005, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΔΕΑΤΑΠ), κατά 200.000 ευρώ, κατόπιν σύναψης δανείου μεταξύ του δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γινόταν για την εκτέλεση έργου ύδρευσης και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για την αγορά πλαστικών σωλήνων.
Όπως περιγράφεται στην πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, τα χρήματα του δανείου πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου και εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα πληρωμής (ΧΕΠ) με δικαιούχο την ΔΕΑΤΑΠ. «Κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εκταμιεύτηκε συνολικά από το ταμείο του δήμου Τρίγλιας το ποσό των 200.000 ευρώ για την εξόφληση του ΧΕΠ και για λογαριασμό της ΔΕΑΤΑΠ, αλλά πραγματοποιήθηκαν επί μέρους αναλήψεις μερικότερων μικρότερων ποσών από τον ταμία του δήμου και καταβολές στον πρόεδρο της ΔΕΑΤΑΠ, ποσά που καταναλώθηκαν τελικά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, χωρίς την ύπαρξη νόμιμων δικαιολογητικών και την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, άσχετων προς τον σκοπό της διαχείρισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση. Ορισμένα δε χρήματα φαίνεται ότι δόθηκαν και για την κάλυψη ελλείμματος άλλης δημοτικής επιχείρησης του πρώην δήμου Τρίγλιας, με την επωνυμία ΔΕΤΑΤ (Τοπικής Ανάπτυξης).
«Κατόπιν της απατηλής συμπεριφοράς τους σχετικά με την διαχείριση των εσόδων του πρώην δήμου Τρίγλιας, ήτοι του ποσού των 200.000 ευρώ και την έκδοση εικονικού ΧΕΠ, καθόσον το ποσό του δανείου ουδέποτε μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΑΤΑΠ και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο λήφθηκε, προκλήθηκε ισόποσο έλλειμμα στην περιουσία του πρώην δήμου», εισηγείται ο εισαγγελέας για το δήμαρχο, τον ταμία και τον πρόεδρο της ΔΕΑΤΑΠ. Όσον αφορά στον πρόεδρο της ΔΕΤΑΤ, κατηγορείται ότι ζημίωσε την επιχείρηση κατά 142.854,90 ευρώ, με παραλείψεις, παρατυπίες και ανοίκειες πληρωμές σε τρίτους κατά την διαχείριση της περιουσίας της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.