Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Νέο πρόγραμμα για 23.000 άνεργους στα τέλη Σεπτεμβρίου

Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Σε συνέντευξή της, η κυρία Αντωνοπούλου τόνισε πως «με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 χιλιάδες ανέργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν, αρχικώς. Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων και μόλις για δύο μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, εν αντιθέσει με τον αρχικό, ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος».

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αντωνοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που στοχεύουν στην επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι. Τονίζει δε ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό ψηφιακό έλλειμμα.

Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησης. Όπως σημειώνει, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι οριζόντια προτεραιότητα. «Γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» προσθέτει.

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.