Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Σινεμαδάκι με δροσιά σε επτά ταράτσες της Θεσσαλονίκης

Ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες γνωστών δημιουργών, θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι κινηματογραφόφιλοι για πέντε ημέρες, σε επτά… ταράτσες της Θεσσαλονίκης το πενθήμερο 24-28 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το 3ο Taratsa International Film Festival, που συνδιοργανώνουν, φέτος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης και η Πολιτιστική- Μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Τριακόσιες Εξήντα Μοίρες" (360°) από την Τετάρτη 24 Αυγούστου έως και την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και στο τμήμα παράλληλων προβολών θα προβληθούν συνολικά περισσότερες από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες, ενώ ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχουν οι προβολές ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ του Κριστόφ Κισλόφσκι και βραβευμένων ταινιών Τούρκων δημιουργών, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις.
Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ταράτσες Τ1- Τ4 θα φιλοξενούν τις προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και οι ταράτσες Τ5- Τ7 τις προβολές του Τμήματος Παράλληλων Προβολών. Οι χώροι προβολών θα είναι οι: 
-T1/ΕΒΕΘ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) Τσιμισκή 29, 
-Τ2/ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης) Στρ. Καλλάρη 5, 
-Τ3/ΔΕΘ-HELEXPO, (Αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης") Εγνατία 154, 
-Τ4/ΔΣΘ, (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 103 και Βύρωνος (είσοδος από την οδό Ισαύρων), 
-Τ5/Secret Terrace Lounge (Anatolia Hotel) Λαγκαδά 13, 
-Τ6/Urania Bar, Πάικου 4 και Καποδιστρίου 7 (είσοδος από την οδό Πάικου), 
-Τ7/Καντίνα Τροπικάνα, Εγνατία 31.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων (τμήμα των οποίων ανέλαβε από φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ) παρουσιάζει 10 αγαπημένες ταινίες.
Μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη (Τρίτη 23 Αυγούστου) το ΦΚΘ διοργανώνει προβολή του θρίλερ "Οι σελίδες του τρόμου/The Babadook" της Τζένιφερ Κεντ, που θα προβληθεί στην ταράτσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ώρα 21:15).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση- διάλεξη του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, με τίτλο "Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της" (ώρα 20:30), στην οποία θα επιχειρηθεί η σύνδεση μερικών από τις πιο σοκαριστικές σκηνές που παγκόσμιου σινεμά με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια ή αλλιώς, διερευνώντας το ποια είναι η σχέση μεταξύ του Ντάριο Αρζέντο και του Χάνιμπαλ Λέκτερ με το "Γεφύρι της Άρτας και το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού"...
Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και τον Γούντι Άλεν ως στον Λεός Καράξ και το Νόα Μπάουμπαχ, το ΦΚΘ προτείνει στο 3ο Taratsa IFF μια επιλογή ταινιών αγαπημένων σκηνοθετών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εμβληματικές κωμωδίες από το χθες: τη μαύρη κωμωδία Ποιος σκότωσε τον Χάρι;/ The Trouble with Harry του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1955), την αλληγορική σάτιρα Ζέλιγκ/ Zelig του Γούντι Άλεν (1983) και τη σουρεαλιστικών αποχρώσεων Μέρα της Μαρμότας/Groundhog Day του Χάρολντ Ράμις (1993). Επίσης, έξι σύγχρονες ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση: Αγόρι συναντά κορίτσι/ Boy Meets Girl του Λεός Καράξ (1984), Αγοροκόριτσο/ Tomboy της Σελίν Σιαμά (2011), Τυραννόσαυρος/ Tyrannosaur του Πάντι Κονσιντάιν (2011), Τα παιδιά του πολέμου/ Lore της Κέιτ Σόρτλαντ (2012), Τα μυθικά πλάσματα του Νότου/ Beasts of the Southern Wild του Μπεν Ζάιτλιν (2012) και Frances Ha του Νόα Μπάουμπαχ (2012).
Η είσοδος σε όλες τις προβολές του Taratsa IFF καθώς και στις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Οι θεατές θα μπορούν να προσέρχονται στους χώρους προβολής μετά τις 20.30. Η προσέλευση θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα κρατήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.