Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Επίτιμος δημότης Θερμαϊκού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Του επιδόθηκε επίσης το «Χρυσό Κλειδί της Πόλης»
Στη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Θερμαϊκού και του επιδόθηκε το «Χρυσό Κλειδί της Πόλης».

Η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που επισκέπτεται σήμερα την περιοχή για να παραστεί στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, έγινε με βάση απόφαση που είχε ληφθεί
Η αίθουσα της Καψαλάκειου ήταν κατάμεστη από κόσμο, με βάση ατομικές προσκλήσεις που είχαν αποσταλεί από τη διοίκηση του Δήμου.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επέδωσε στον κ.Παυλόπουλο το «χρυσό κλειδί της πόλης» και χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας στις εορταστικές εκδηλώσεις. «Η Παναγιά μας βοήθησε και στέριωσε αυτός ο τόπος, η Μηχανιώνα μας, η Νέα Μηχανιώνα σε δύσκολους καιρούς κάνοντας την από έλος να είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι, με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης αλιείας», τόνισε ο δήμαρχος. Και συνέχισε: «Σε αυτή την περιοχή γεμάτη πρόσφυγες που ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία σε πολύ λίγα χρόνια, σε 93 χρόνια, έχουν θεριέψει και έχουν κάνει την περιοχή ξακουστή στη χώρα και στο εξωτερικό». 
Μετά τη προσφώνηση του δημάρχου ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922, περιέγραψε πως όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα. Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς. Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "πνευματικό φάρο" του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.
Σημειώνεται ότι αν και η εκδήλωση έγινε από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού και το δημοτικό συμβούλιο ήταν αυτό που τιμούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη Θερμαϊκού, εντούτοις δεν δόθηκε η δυνατότητα στους επικεφαλείς των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου να χαιρετίσουν την παρουσία του Προέδρου στο δήμο Θερμαϊκού.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζιδης, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο, τοπικοί σύμβουλοι κ.α..
Έξω από την Καψαλάκειο, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθετε στεφάνι, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και προκάλεσαν συγκίνηση οι στρατιώτες του αγήματος, όταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, επαναλάμβαναν τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού

Τι έλεγε η απόφαση του δημοτικού ασυμβουλίου
Η απόφαση που ελήφθη στις 27 Ιουλίου 2016 για την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη Θερμαϊκού του Προέδρου της Δημοκρατίας, έλεγε τα ακόλουθα:
«Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού αποφασίζει :
Α. Ανακηρύσσει την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, εγγυητή και θεματοφύλακα του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, τον ενεργό και ένθερμο υποστηρικτή, αλλά και εμπνευστή, διεθνών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της παγκόσμιας ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών και του αφοπλισμού, τον εξαίρετο επιστήμονα και ακαδημαϊκό,
ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ του ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ,
ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για την μακρόχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του στην Πατρίδα μας από όλα τα πόστα που έχει υπηρετήσει, αλλά και για το ήθος και το μέτρο που τον χαρακτηρίζει στην άσκηση των καθηκόντων του.
Β. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαυρομάτη, να επιδώσει την παρούσα απόφαση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την επίσημη υποδοχή του στο Δήμο μας».

To γεύμα στου «Ρετσέλη»

Μετά εκδήλωση στην Καψαλάκειο, η διοίκηση Μαυρομάτη παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γνωστή ταβέρνα «Ρετσέλης» της Νέας Μηχανιώνας. Το εκλεκτό μενού, σύμφωνα με την Voria.gr περιλάμβανε μεταξύ άλλων: συναγρίδα, καλαμαράκια, μελιτζανοσαλάτα, χτυπητή, τζατζίκι, σαλάτες και συνοδεύθηκε με κρασί από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.