Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Μερικές σκέψεις σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ν. Μηχανιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους, ο ρυθμιστής τού Πολιτεύματος και ο θεματοφύλακας της Συνταγματικής τάξης για την αποτροπή οποιασδήποτε εκτροπής. Και παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που διαθέτει, λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εθνικής ενότητας και ως διεθνής παραστάτης της χώρας.

Εξάλλου και στον όρκο που δίνει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύεται ότι «θα φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, θα μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, θα υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, θα προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Νέα Μηχανιώνα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να το επισημάνουμε και να το χαιρετίσουμε. Η σημαντική αυτή επίσκεψη, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για ολόκληρη την περιοχή μας, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, επισκέπτεται Πρόεδρος Δημοκρατίας το Δήμο Θερμαϊκού και γενικότερα την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία του ρυθμιστή του πολιτεύματος στην περιοχή μας, υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη όλοι, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, να διαφυλάττουμε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, τα ιδεώδη και τις αξίες που απορρέουν από αυτό.

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον άνθρωπο Προκόπη Παυλόπουλο μέσω ενός κοινού μας φίλου, του αείμνηστου καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ, Παύλου Πετρίδη, πριν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασχοληθεί με την πολιτική, ακόμη από την εποχή που ακολουθούσε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Και αργότερα, μετά το 2007, όταν ως υπουργός Εσωτερικών είχε αναλάβει και την εποπτεία των δημόσιων ΜΜΕ, να συνεργαστώ κάποιες φορές μαζί του, εγώ ως Γενικός Διευθυντής τότε του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Έτσι, μου δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσω από κοντά όχι μόνο την επιστημονική του κατάρτιση, την πραότητα του χαρακτήρα του και το αψεγάδιαστο ήθος του, αλλά και τη βαθειά του προσήλωση στους θεσμούς και τα ιδανικά της Ελευθερίας, του Ανθρωπισμού, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Με βάση όλα αυτά, η δημοτική μας παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»,  επικρότησε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτης να επισκεφθεί το Δήμο μας και χαιρέτισε θερμά την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη του δήμου Θερμαϊκού.

Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να μην εκφράσει κανείς την ένστασή του για τις πολυέξοδες εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων που με αφορμή αυτό το γεγονός, οργάνωσε η δημοτική αρχή. Σε μία εποχή σκληρής λιτότητας που οι περισσότεροι συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θεωρούμε επιεικώς ως υπερβολή, τη διάθεση ποσού  14.000 ευρώ και πλέον για γεύματα και άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Επίσης, με την ευκαιρία, θέλουμε να επισημάνουμε ότι καλές είναι οι αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, θα πρέπει όμως την προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας να την εφαρμόζουμε σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να ομνύουμε στη Δημοκρατία και την ίδια στιγμή να φιμώνουμε την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, να παρεμποδίζουμε την ελεύθερη διατύπωση των απόψεών της και να την αποκλείουμε από όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις.


Και κάτι τελευταίο: Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Δήμου Θερμαϊκού και του θεσμού της τιμητικής διάκρισης «Κλειδί της Πόλης» που  επιδώσαμε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει στο μέλλον να μην επαναληφθεί ανάλογη επίδοση, πλην άκρως εξαιρετικών περιπτώσεων κι εκείνο σε κορυφαίες προσωπικότητες (π.χ. Οικουμενικός Πατριάρχης κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.