Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Σχέδιο δράσης της Περιφέρειας μετά τα κρούσματα ελονοσίας

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  μετά τα  δύο κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας «από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν και καταγράφηκαν τα δύο κρούσματα ελονοσίας στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, μικτά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Κ.Μ., με τη σύμπραξη του Δήμου Λαγκαδά, ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στο επείγον ζήτημα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας  και έθεσαν  σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης δράσης.

Το σχέδιο δράσης ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ημερών, από τις 8 Αυγούστου 2016 έως τις 17 Αυγούστου 2016, με  την ολοήμερη παρουσία των κλιμακίων στον οικισμό και επίσκεψη πόρτα – πόρτα, στο σύνολο των οικιών του οικισμού. Το σχέδιο περιλάμβανε τις εξής επιμέρους δράσεις:

1. Επίσκεψη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο ασθενής και λήψη αναλυτικού ιστορικού ταξιδίων, μετακινήσεων  και διαμονής του κατά την τελευταία πενταετία.
2. Ενημέρωση των τοπικών αρχών.
3. Ενημέρωση και οδηγίες προς το ιατρικό προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου και των Κέντρων Υγείας Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου, τα οποία προμηθεύτηκαν  ειδικά τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της ελονοσίας.
4. Προσωπική επικοινωνία και  πληροφόρηση των πολιτών από σπίτι σε σπίτι, στην περιοχή όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Η πληροφόρηση αφορούσε στον τρόπο εμφάνισης και μετάδοσης της ελονοσίας και τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όπου διαπιστωνόταν η ύπαρξη πιθανών συμπτωμάτων ελονοσίας, διενεργούνταν ο απαιτούμενος έλεγχος (τεστ – αιμοληψία).  Κατά γενική ομολογία των κατοίκων του οικισμού, ο βαθμός όχλησης από τα κουνούπια το τρέχον έτος ήταν αισθητά ελαττωμένος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Το σύνολο των νοικοκυριών που ενημερώθηκαν με την παραπάνω δράση ήταν περίπου 600.
5. Αναγνώριση, σε διάφορα σημεία της περιοχής, πιθανών εστιών ανάπτυξης ανωφελών κουνουπιών  και εισήγηση για την αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.