Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

H δυσοσμία στον Θερμαϊκό και που αυτή οφείλονταν

Αναστατώθηκαν τις μεσημβρινές ώρες οι Θεσσαλονικείς από μία έντονη δυσοσμία, κάτι σαν κλούβιο αυγό ή αέριο, που παρατηρούνταν στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Λευκού Πύργου και του ΑΠΘ.

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που ανησύχησαν από αυτή την έντονη δυσοσμία, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στην Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, συνεργία της οποίας   πραγματοποίησαν ελέγχους για εξετάσουν μήπως επρόκειτο για διαρροή αερίου.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι αυτή η έντονη δυσοσμία προέρχονταν από λύματα στον Θερμαϊκό. Και πιο συγκεκριμένα, σε φαινόμενα ευτροφισμού και αναερόβιων διαδικασιών στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Επιστήμονες αποδίδουν την έντονη δυσοσμία στον ευτροφισμό των φυκιών και στις αναερόβιες διαδικασίες στα νερά του κόλπου. Πρόκειται για φαινόμενο που εμφανίζεται αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και μόλις η θερμοκρασία σημειώσει κάποιες μεταβολές, οπότε ελαττώνεται το οξυγόνο στα νερά του Θερμαϊκού, που συνεχίζει να δέχεται ακατέργαστα βιομηχανικά και βιοτεχνικά λύματα. Τότε από τις εναερόβιες διαδικασίες εκλύονται δύσοσμα αέρια, όπως το υδρόθειο και το μεθάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.