Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Το σκάνδαλο διαρκείας με τον κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ

Σκάνδαλο διαρκείας με τον ΟΑΣΘ, η διοίκηση του οποίου ενώ αφήνει τρεις μήνες τώρα απλήρωτους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, από την άλλη κάνει.. πάρτι με τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών. Καθώς, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ ενώ επικαλούνται οικονομική στενότητα, μοιράστηκαν μέρισμα 42 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2007-2013 έλαβαν από το κράτος κοντά ένα δις ευρώ!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:
Ιδιωτικός, αλλά... κρατικοδίαιτος είναι ο ΟΑΣΘ, που προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους από τον Ιούνιο, με το «επιχείρημα» ότι καθυστερούν τον οβολόν τους τα δημόσια ταμεία, ενώ η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού χαρακτηρίζει την εξυπηρέτηση κακή έως πολύ κακή.
Με τη συμπληρωματική συμφωνία των συναρμόδιων υπουργών Χρ. Σταϊκούρα και Μιχ. Παπαδόπουλου με τη διοίκηση του Οργανισμού, το συνολικό ύψος των κρατικών επιδοτήσεων προς τον ΟΑΣΘ για την περίοδο 2007-2013 εκτοξεύτηκε στα 910 εκατ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας πήρε 980 εκατ. ευρώ.
Η μέση ετήσια επιδότηση των «ιδιωτικών» συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση γραμμών συνολικού μήκους 42 εκατ. χλμ., ενώ στην ΟΣΥ για 143 εκατ. χλμ. ήταν 140 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΣΘ έλαβε σχεδόν την ίδια ενίσχυση για λιγότερο από το ένα τρίτο του συγκοινωνιακού έργου, που αναλογεί σε 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στην εταιρεία, όταν στην Αττική διαμορφώνονται στα 16.000 ευρώ!

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση τακτοποιήθηκαν καθυστερούμενες οφειλές του Οργανισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 1/1/2012-30/6/2014 διένειμε μέρισμα προς τους μετόχους ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.