Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός για το 2012 του δήμου Θερμαϊκού


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Παρασκευής από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012, ύψους 29.685.656,33 ευρώ. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ. Απόστολος Οικονομίδης, ενώ τον καταψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μαζί τους και ο κ.Β.Κουκουρίγκος της παράταξης του κ. Οικονομίδη.

Ως προϋπολογισμό σφιχτό και ρεαλιστικό,στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου,  προσαρμοσμένο στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο, τον χαρακτήρισέ, παρουσιάζοντάς τον ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας. Εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα μπορέσουν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, δεδομένης της οικονομικής στενότητας που πλέον χαρακτηρίζει τον μεγαλύτερη αριθμό των συνδημοτών μας. Δήλωσε όμως ότι «θα μπορούμε να τον δούμε μετά το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, κάνοντας σφοδρή επίθεση στη διοίκηση την κατηγόρησε γιατί δεν έκανε την αυτοκριτική της που υλοποίησε τον περσινό προϋπολογισμό κατά 50%. Παρατηρώντας παράλληλα ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την κοινωνική πολιτική, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν έχει ενταχθεί κανένα νέο έργο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μείωσης των υψηλών τιμών στα δημοτικά τέλη για τους καταστηματάρχες που πλήττονται, ενώ μειώνονται οι επιχορηγήσεις σε σωματεία και συλλόγους. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, καθώς μόνο το 20% ,αφορά επενδύσεις.
Κάνοντας τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα μέλη της διοίκησης του Δήμου, ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης χαρακτήρισε σημαντική την έγκριση του προϋπολογισμού και μετέφερε την προσωπική του εμπειρία: «Εγω έχω συντάξει πάνω από 12 προϋπολογισμούς του Δήμου και με τις δημοτικές επιχειρήσεις, πάνω από 50 προϋπολογισμούς, για να εισπράξω 50.000 κριτικές ότι ήταν «αντιαναπτυξιακοί». Δήλωσε δε ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό παρά τα κενά που έχει, καθώς δίχως αυτόν δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο Δήμος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκος Παράσχου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πέρσι είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, φέτος τον καταψηφίζει καθώς δεν προσβλέπει στην οικονομική ανέλιξη του τόπου. «Μας δίνετε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει συνταχθεί πρόχειρα, που δεν έχει καμία πρόβλεψη για την ανάπτυξη του τοπικού προϊόντος μας, που είναι ο τουρισμός και δεν προσφέρει καμία βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», είπε.
«Είναι αμφίβολη η εκτέλεση αυτού του προϋπολογισμού», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης, προβλέποντας ότι η πορεία των δημοτικών εσόδων θα είναι και αυτή τη χρονιά φθίνουσα. Επισήμανε δε ότι με αυτό τον προϋπολογισμό γίνεται μόνο η πληρωμή ανελαστικών δαπανών. Ενώ τέλος επανέλαβε την πρόταση που κατ΄ επανάληψη διατύπωσε για την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος στον τόπο μας.
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Ντίνα Μώραλη υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Θερμαϊκού συμβαδίζει με τον κρατικό προϋπολογισμό και εντάσσεται στην πολιτική των μνημονίων . Και πρόβλεψε ότι θα χειροτερέψει και άλλο η θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλέον οι δήμοι δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Παίρνοντας το λόγο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Αθανασιάδης ζήτησε από τη διοίκηση να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής και κυρίως να αυξηθούν κατά πολύ τα κονδύλια που δίνονται για λαϊκά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Στεφανίδης δήλωσε ότι υπάρχει μία προσπάθεια εξορθολογισμού του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να είναι κατά 60% αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, αλλά κατανοεί τις δυσκολίες και τα προβλήματα.
Απαντώντας στα διάφορα που ακούστηκαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι όταν είναι κανείς έξω από τον χορό, μπορεί εύκολα να κάνει κριτική, όταν όμως είναι μέσα τότε αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Σχετικά με την εκποίηση μέρους της δημοτικής περιουσίας ο δήμαρχος τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά είναι κάτι χρονοβόρο που δεν θα μπορούσε να τελειώσει επί των ημερών αυτής της διοίκησης. Ενώ απαντώντας στην κριτική ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη στην περιοχή είπε ότι η διοίκηση δεν έχει το μαγικό ραβδάκι του Χάρρυ Πότερ ώστε να γίνεται ανάπτυξη από τη μία μέρα στην άλλη. Καταλήγοντας δε δήλωσε ότι η διοίκηση εστιάζει το ενδιαφέρον της σε τρία πράγματα: Πληρωμή των υπαλλήλων, εξασφάλιση καυσίμων ιδιαίτερα στα απορριμματοφόρα και ότι περισσεύει από αυτά, να γίνονται έργα στα δημοτικά διαμερίσματα.
Με την παρατήρηση «όταν είσαι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες», έκανε τις παρατηρήσεις του στα όσα αναφέρθηκαν για τον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος κ. Κ.Κούτουκας.  Για να προσθέσει ότι θα περίμενε κριτική από δημότες που δεν γνωρίζουν την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου «δεν το περιμένω όμως αυτό από ανθρώπους που άσκησαν διοίκηση και γνωρίζουν τις δυσκολίες. Αναφερόμενος στον περσινό προϋπολογισμό ο κ. Κούτουκας αναφέρθηκε στη μείωση κατά 35% των δημοτικών τελών σε αρκετές ευπαθείς ομάδες, ενώ πλήρωσε 4.300.000 ευρώ για την εξόφληση παλιών χρεών. Και κατέληξε: «Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι πραγματικά δύσκολος. Τα έσοδά μας τα μαζεύουμε σπυρί-σπυρί, την ώρα που δεν μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας. Η ΔΕΗ δεν μειώνεται, τα καύσιμα το ίδιο, οι δαπάνες για συντήρηση των μηχανημάτων δεν μπορεί να μην καταβάλλονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.