Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τα επακόλουθα μιας λαθεμένης εισήγησης


Νομίζουμε ότι δεν ξανάγινε στα παγκόσμια χρονικά ένας αντιδήμαρχος να παραδέχεται ότι η εισήγησή του είναι πρόχειρη και λαθεμένη («δεν είναι σωστή», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος) και παρά ταύτα να επιμένει στην ψήφισή της, αναφέροντας ότι οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να είχαν προηγηθεί, θα γίνουν… μετά. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, να ψηφίζουν την εισήγηση, «αδειάζοντας» στην κυριολεξία τον δήμαρχο, ο οποίος ματαίως προειδοποιούσε ότι η τυχόν απόφαση, αν ισχύσει ως έχει, θα ακυρωθεί σίγουρα από την Περιφέρεια.

Δίνουμε παρακάτω δύο εκτενή αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2012, που επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα γράψαμε σε δύο προηγούμενα άρθρα μας για το θέμα που δημιουργήθηκε με την άστοχη, τουλάχιστον, απόφαση κατάργησης του πεζόδρομου της Επανομής.
-Γιάννης Βογιατζής, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (αρχική εισήγηση)
«Με την εισήγηση, ζητώ την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου σαν τεχνική Υπηρεσία, να αρχίσω τις εργασίες για την διάνοιξη του πεζόδρομου. Να πάρω την έγκριση ότι θα διανοιχτεί ο πεζόδρομος και να αρχίσω συγκεκριμένες εργασίες. Θα συμπληρώσω στην απόφαση ότι πέρα από αυτό, θέλω να εξουσιοδοτηθεί η Τεχνική Υπηρεσία να κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζονται για κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής και να πάρουμε και μία σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών, γιατί η απόφαση θα αφορά τους επαγγελματίες. Να βελτιώσω θέλω λίγο την εισήγηση γιατί βλέπω ότι δεν είναι σωστή. Επίσης θα χρειαστεί και μία τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Κανονισμού, την οποία θα την πάρουμε στην πορεία, εφόσον πάρουμε την έγκριση για την διάνοιξη του πεζόδρομου.
-Δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής: Χρειάζεται διαβούλευση κ. Βογιατζή αυτό.
-Βογιατζής Ι. Ποιό;
-Δήμαρχος: Διαβούλευση χρειάζεται αυτή η απόφαση
-Βογιατζής Ι.: Μα σας είπα. Να παρθεί η σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών.
-Πρόεδρος Δ.Σ. Στεφανίδης: Στην Επιτροπή Διαβούλευσης λέει ο δήμαρχος ότι πρέπει να πάει το θέμα
-Δήμαρχος: Επιτροπή Διαβούλευσης
-Βογιατζής Ι.: Εγώ θέλω έγκριση του δημοτικού συμβουλίου να ξεκινήσω τις ενέργειες για τη διάνοιξη του πεζόδρομου για να μην κάνω αυθαίρετες ενέργειες.
-Δήμαρχος: Το πώς θα γίνει αυτό, θα πας από την Επιτροπή Διαβούλευσης».
Στη συνέχεια, τοποθετούνται οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Απόστολος Οικονομίδης, Γιάννης Μαυρομάτης, Γρηγόρης Παραδείσης και Ντίνα Μώραλη, καθώς και κάποιοι από τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως τους καταγόμενους από την Επανομή. Οπότε γίνεται ο ακόλουθος διάλογος:
-Δήμαρχος: Πρέπει να ακούσουμε και την κοινωνία της Επανομής, να ακούσουμε τους καταστηματάρχες, να ακούσουμε γενικότερα τους πολίτες της Επανομής, γιατί είναι κάτι που τους αφορά, είτε είναι μέσα στον πεζόδρομο, είτε είναι εκτός. Δεν ξέρω εάν πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του θέματος κ. Βογιατζή, εγώ νομίζω ότι πρέπει να γίνει μελέτη σκοπιμότητας σε συνδυασμό με τον ΓΠΣ, εάν πράγματι μπορεί να γίνει αυτός ο δρόμος πραγματικά δρόμος διέλευσης, ώστε να πάψει να λέγεται πεζόδρομος. Και πιστεύω ότι θα πρέπει μαζί με τη μελέτη σκοπιμότητας να γίνει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μία διαβούλευση, όπως είπα, για να έχουμε τον παλμό. Δεν επείγει να πάρουμε την απόφαση σήμερα, εάν δεν κάνουμε πρώτα αυτό το κομμάτι, γιατί θα μας ακυρώσει την απόφαση η Περιφέρεια. Νομίζω λοιπόν θα πρέπει να γίνει μελέτη σκοπιμότητας, να πάρουμε μια απόφαση τέτοιας μορφής, σε συνδυασμό με τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό.
-Ζαβέρκος: Όταν ήρθατε στο δημαρχείο της Ε΅πανομής στη συνάντηση με τους επαγγελματίες σας είπαν ότι θέλουν να ανοίξει ο πεζόδρομος.
-Δήμαρχος: Δεν είπα κάτι άλλο εγώ. Τι θέλετε; Να την κάνουμε τώρα την διάνοιξη και να μας την ακυρώσει η Περιφέρεια;, να μην γίνει ποτέ; Αυτό θέλετε; Θα είναι άκυρη μια τέτοια απόφαση.
-Λαζαρίδης: Εγώ θέλω να προτείνω να μείνουμε στην εισήγηση του αντιδημάρχου, είναι μία δέσμευσή μας στην κοινωνία της Επανομής, το θέλει και το Τοπικό.
-Στεφανίδης: Εγώ ειλικρινά λέω ότι έχω μπερδευτεί με αυτό το θέμα. Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος με την άποψη αυτή.
-Λαζαρίδης: Μπορείς να την καταψηφίσεις
-Στεφανίδης: Νομίζω ότι ο Δήμαρχος έχει τον τελικό λόγο και θα πρέπει να προχωρήσουμε με την πρόταση του δημάρχου.
-Αλεξανδρής: Δεν διαφωνούμε με την διάνοιξη. Θα πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Θα πρέπει η απόφασή μας να είναι σύννομη με το ΓΠΣ της Επανομής, ώστε να μην πάμε και κοπεί η διαδικασία αλλού.
-Καζάκης: Υπάρχει μια εισήγηση από τον αντιδήμαρχο. Να μπει σε ψηφοφορία. Θα αλλάξουμε εδώ την εισήγηση;
-Στεφανίδης: Γιαυτό είμαστε δημοτικό συμβούλιο, εάν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε και κάποια αλλαγή.
Μαυρομάτης: Εάν ένας δημότης της Επανομής, ένας μόνο, εάν κάνει μία προσφυγή κατά αυτής της απόφασης, αυτή θα σταματήσει. Αν δεν τροποποιηθεί πρώτα το ΓΠΣ…..
-Στεφανίδης: Ο δήμαρχος αυτό λέει.
Βογιατζής Ι.: Έχει παρεξηγηθεί το τι ζητάμε σήμερα. Η εισήγηση θα μείνει όπως έχει. Θέλω την έγκριση από το Δ.Σ. για τη διάνοιξη του πεζόδρομου με τρεις συγκεκριμένες υποενέργειες: Να πάρω εντολή για κυκλοφοριακή μελέτη, να γίνει με τους αντίστοιχους επαγγελματίες μία διαβούλευση και τρίτο, να κάνω την τροποποίηση του ΓΠΣ που είναι απαραίτητη.
-Κάποιοι σύμβουλοι (που δεν ακούγονται): Πρώτα πρέπει να γίνουν αυτά και μετά η διάνοιξη.
-Στεφανίδης: Και αν η διαβούλευση μας βγάλει όχι, αν οι δημότες ταχθούν κατά της διάνοιξης, τι κάνουμε τότε;    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.