Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γκαουλάϊτερ θέλουν να μας επιβάλουν


Οικονομική τη φορά αυτή κατοχή, επιδιώκουν οι Γερμανοί
Σχέδιο πλήρους εκχώρησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως Επίτροπος της ευρωζώνης επί της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων εξυφαίνει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που ήδη προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η εφημερίδα, που επισυνάπτει το αντίγραφο της εισήγησης, η πατρότητα της οποίας χρεώνεται στη Γερμανία, αναφέρει ότι ο προτεινόμενος Επίτροπος, σε μία θεαματική επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ενός κράτους - μέλους της, θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εάν αυτές δεν εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς δανειστές.
Ως προς τη διαδικασία ορισμού του και τις αρμοδιότητές του, ο επίτροπος θα ορίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του ευρύτερου τομέα των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η τήρηση του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και επιτήρησης», αναφέρει η γερμανική πρόταση που προσθέτει τα εξής: «Δεδομένης των μέχρι τούδε απογοητευτικών επιπέδων συμμόρφωσης, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό όργανο για εύθετο χρονικό διάστημα».
Παρά την ανάθεση της πρωθυπουργίας από το Νοέμβριο στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, σημειώνουν οι Financial Times, η ευρωπαϊκή προδιάθεση έναντι της Ελλάδος εξακολουθεί να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα σε κατ΄ ιδίαν τους συζητήσεις κρίνουν ως ήσσονα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα και υπό τον κ. Παπαδήμο.
Υπό το γερμανικό σχέδιο, η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης, αφού πρώτα έχει εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν ένας τέτοιος νόμος περάσει, γράφει η πρόταση, τότε οι αγορές και οι άλλοι πιστωτές θα μπορούν να σιγουρευτούν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί η χρεοκοπία.
(Ετσι) «εάν μία από τις δόσεις δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά αντιθέτως θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές δαπανών ως τη μόνη δυνατή αντίδραση σε μία ενδεχόμενη μη εκταμίευση» δόσης, αναφέρεται στο έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.