Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας


Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, ενώ τμήματα καταρρέουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το ΕΣΥ κατέρρευσε με τον πλέον επίσημο και παταγώδη τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κανένα νοσοκομείο, όπως ανέφερε, δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, έχει λήξει η θητεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Νοσοκομεία δεν μπορούν να εφημερεύσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, όπως το Νοσοκομείο Πατησίων το οποίο δεν θα μπορέσει σύμφωνα με τον επιμελητή Β', χειρουργό Χαράλαμπο Φαράντο να κάνει εφημερία στο τέλος του μήνα. Στο ίδιο νοσοκομείο, ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία αντί καρδιολόγων και στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι αντί παθολόγων.
Ένα θλιβερό περιστατικό ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος για να περιγράψει την τραγική όπως είπε κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει μείνει με έναν επιμελητή νευροχειρουργό. Την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δυο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος. Όπως είπε ο κ. Δευτεραίος, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός δεν είχε ευθύνη, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε.
Παραίτηση, είχαμε και στο Νοσοκομείο Ρόδου. Του διοικητή Μιχάλη Κόκκινου. Όπως αναφέρθηκε σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «έφθασε στο απόλυτο αδιέξοδο συρρικνωμένο, χωρίς τακτικά χειρουργεία και εισαγωγές, χωρίς στελεχωμένη αιμοδοσία, λόγω ελλείψεως παρασκευαστών και με ελλιπή στελέχωση στα υπόλοιπα τμήματα».
Για μη αναπλήρωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται έκαναν λόγο γιατροί από τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Ρεθύμνου, ενώ ο παιδοψυχίατρος Χρήστος Ανδρούτσος είπε ότι η Μονάδα Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου οδηγείται σε κλείσιμο, λόγω των σημαντικών και εντεινόμενων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.