Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού:"Έκρηξη" για την υπόθεση Μαυρομάτη


Έκρηξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Παρασκευής, καθώς αναφερόμενος στην πρόσθετη παρέμβαση που άσκησε η διοίκηση του δήμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπόθεση της κατάχρησης στο ταμείο του πρώην δήμου Μηχανιώνας, κατηγόρησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή για «κατάπτυστη ενέργεια» και «πισώπλατο χτύπημα» που αποβλέπει όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην βιολογική του εξόντωση.
Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης ενώ θα έπρεπε να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και να αποφασίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κατά τη συζήτηση της έφεσης Μαυρομάτη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτή δεν συνήλθε και η σχετική συνεδρίαση ορίστηκε να γίνει την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του, κι ενώ έχει αποσταλεί η παρέμβαση του Δήμου.
Όπως έγραψε ο «Φάρος του Θερμαϊκού», την Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Ι΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου η έφεση του κ. Μαυρομάτη κατά της καταλογιστικής πράξης του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης με την οποία καταλογίστηκε σε βάρος του το ποσό των 895.765,83 ευρώ για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην δήμαρχος επέκρινε έντονα τον δήμαρχο κ. Αλεξανδρή γιατί στο κείμενο της παρέμβασης αναφέρεται ότι από τον κ. Μαυρομάτη «επιδείχθηκε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως δημάρχου Μηχανιώνας», ενώ δεν υπάρχει τέτοια έκφραση στο πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της κατάχρησης.
«Δεν ζήτησα από κανέναν τίποτα, δεν ζήτησα καμία χάρη, πρέπει ο Δήμος να υποστηρίξει τα συμφέροντά του. Όμως περίμενα η διοίκηση να πάρει δίκαιη θέση και να αναφέρει στην παρέμβασή της αυτά που λέει ο Οικονομικός Επιθεωρητής», είπε. Και καταλήγοντας απευθύνθηκε στον κ. Αλεξανδρή λέγοντας: «Οφείλατε κύριε δήμαρχε να είστε δίκαιος και έντιμος απέναντι στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Όμως εσείς καταφύγατε σε μία ενέργεια που αποτελεί πισώπλατο χτύπημα. Εγώ δεν ήθελα να πει ψέμματα ο Δήμος, ήθελα να πει αυτά που λέει το πόρισμα και όχι ασύστολα ψεύδη».
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι η παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε προκειμένου να μην χαθούν από τα ταμεία του Δήμου τα χρήματα της κατάχρησης. «Δεν είμαστε εμείς δικαστήριο να σας δικάσουμε. Η δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος ευθύνεται και ποιος όχι. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου. Κι εσείς πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», είπε ο δήμαρχος και εξήγησε ότι ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Βλάχος, πήρε την έκφραση για «βαριά αμέλεια» από το κείμενο της κλήσης σε απολογία του κ. Μαυρομάτη από την Περιφέρεια. Όμως, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η «βαριά αμέλεια» αναφέρονταν σε κλήση που του είχε αποστείλει η πρώην περιφερειαρχης κ. Λιονή, την οποία όμως αναγκάστηκε να την πάρει πίσω.
Την έκπληξή τους για την τροπή της υπόθεσης, διατύπωσαν κάποιοι σύμβουλοι, παροτρύνοντας τη διοίκηση να αλλάξει το κείμενο της παρέμβασής της στην υπόθεση, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα. Με τον πρώην δήμαρχο Επανομής κ. Οικονομίδη να δηλώνει «πέφτω από τα σύννεφα», καθώς όπως δήλωσε θεωρούσε δεδομένη την έκφραση συναδελφικής αλληλεγγύης προς τον πρώην δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Κυριάκο Στεφανίδη να παρατηρεί ότι «οι διαφορές μας με τον κ. Μαυρομάτη είναι πολιτικές και όχι προσωπικές».

2 σχόλια:

  1. Η αλληλογραφία του δήμου με το ελεγκτικό συνέδριο θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το πόρισμα του ελεγκτή. Σε κάθε περίπτωση το ελεγκτικό συνέδριο είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν υπήρξε ή όχι βαριά αμέλεια από τον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας στην υπόθεση της κατάχρησης. Εκείνο όμως το σημείο στο δημοσιεύμα σας που με εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η επίκληση της "συναδελφικής" αλληλεγγύης που θα έπρεπε να επιδείξει η δημοτική αρχή στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου. Οι αιρετοί δημοτικοί άρχοντες έχουν ως αποστολή την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι να λειτουργούν ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Δεν ασκούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Αυτή δυστυχώς η νοοτροπία ήταν ένας από τους παράγοντες της σημερινής κατάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε θερμά για την παρέμβαση και τις παρατηρήσεις σας που μας εκφράζουν απόλυτα. Εάν ξαναδιαβάσετε το κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο επί του συγκεκριμένου θέματος, χωρίς εμείς να παίρνουμε θέση. Όσον αφορά τα περί "συναδελφικής αλληλεγγύης" πρέπει να πούμε ότι αναφέρονταν στον τρόπο που διατυπώθηκε η παρέμβαση της δημοτικής αρχής στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επαναλαμβάνει την κρίση περί "βαριάς αμέλειας", κάτι όμως που δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή. Ενώ ίσως θα γνωρίζετε ότι το πόρισμα αυτό για την κατάχρηση στον πρώην δήμο Μηχανιώνας το αποκαλύψαμε εμείς μετά από πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.