Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ρεκόρ στα "λουκέτα" επιχειρήσεων


Ρεκόρ στα λουκέτα επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, καταγράφτηκε το 2011 το κλείσιμο 5.354 επιχειρήσεων, με τη διαγραφή τους από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, έναντι 3.976 εγγραφών, δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό ισοζύγιο 1.378 επιχειρήσεων.

Μόνο τον φετινό Ιανουάριο, από το μητρώο του ΕΕΘ διαγράφηκαν 609 επιχειρήσεις, ενώ ενεγράφησαν 288. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, οι συγκεκριμένοι αριθμοί προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία, αφού, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, αλλά δεν μπορούν να διαγραφούν, καθώς δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ραγδαία επιδείνωση
Το 2010, οι αντίστοιχοι αριθμοί αφορούσαν 6.712 διαγραφές και 4.858 εγγραφές, στοιχεία που, ωστόσο, δεν είναι συγκρίσιμα με το 2011, καθώς πρόπερσι έγινε ξεκαθάρισμα στο μητρώο του επιμελητηρίου. Αντιστοίχως, το 2009 οι διαγραφές έφθασαν τις 4.924 και οι εγγραφές ανήλθαν σε 5.125.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και στο ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης ότι με αυτές τις κινήσεις θα επέλθει ανάπτυξη στη χώρα. «Αντιθέτως», όπως υποστήριξε, «ζητούν, όπως και οι επενδυτές, σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα. Η έλλειψη ρευστότητας είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα με τη μείωση της κατανάλωσης και την απουσία παραγγελιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.