Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από ένα δις ευρώ είχαν αποκομίσει τα μέλη της μαφίας της Θεσσαλονίκης



Την Παρασκευή, θα απολογηθούν στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης τα 53 άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας» που κατηγορούνται για συμμετοχή στις 4 εγκληματικές οργανώσεις τις οποίες εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, όπου μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο. 
Τα 53 άτομα που φέρεται να είχαν συμμετοχή στις εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις,  συνελήφθησαν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης των διωκτικών αρχών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες. Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, συμπεριλαμβάνει 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων. 
Στο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος των 53 εκβιαστών και τοκογλύφων που εξάρθρωσε, το τελευταίο 48ωρο, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Το κύκλωμα υπολογίζεται ότι δρούσε ανενόχλητο για περισσότερα από 15χρόνια στην συμπρωτεύουσα και τα θύματα του υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται, τα 1500 με 2000 άτομα – μάλιστα οι «δουλειές» του φαίνεται πως είχαν αυξηθεί πολύ, ελέω κρίσης, τα τελευταία δύο χρόνια.
Οπως προκύπτει από την δικογραφία της υπόθεσης η μαφία της Θεσσαλονίκης δάνειζε τα χιλιάδες θύματά της με τόκο που κυμαινόταν από 5 έως και 10% την εβδομάδα!
Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την αυτοκτονία του 45χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίων της Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Μαριόλη στις 29 Ιουνίου 2011, ο οποίος βούτηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο κενό και άφησε ιδιόχειρο σημείωμα, όπου φαίνεται να ανέφερε τον τρόπο του οικονομικού εκβιασμού του, στοιχείο που υποβοήθησε τις έρευνες της ΕΛΑΣ.
Κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του ΛΑΟΣ, αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.
Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίας Δημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με ...σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.
Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην Θεσσαλονίκη  Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δραση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία.
Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φερέτη – σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας – ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς «παλαιότερα είχε δανειστεί χρήματα από τον Μάρκο Καραμπέρη, αλλά μετά ανέλαβε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διεκπεραιώνει τις οικονομικές συναλλαγές και τις τοκογλυφικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία».
Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Οι «συνεργάτες» αστυνομικοί
Στην θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.
Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού - υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.
Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου.
Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.
Ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου και -  σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ - «ακούγονται σε συνομιλίες να υποβοηθούν τα μέλη του κυκλώματος να εισπράτουν και να ξεπλένουν χρήματα από τα θύματα της τοκογλυφίας». Οι δύο δικηγόροι, πάντως, αναφέρουν ότι όλες οι συμβουλές τους ήταν «νομικού τύπου».
Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του. Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αλλά και ένας παράγοντας της ομάδας. Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».
Στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν πολλές καταθέσεις επιχειρηματιών - θυμάτων των τοκογλύφων αλλά και δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ.
Η έρευνα της ΕΛΑΣ παρ’ ολίγον να τιναχθεί στον αέρα προ μερικών εβδομάδων όταν «σύνδεσμοι» του κυκλώματος των τοκογλύφων σε τράπεζες, τους είχαν ειδοποιήσει ότι είχε κατατεθεί βούλευμα για την άρση των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για «το μεγαλύτερο κύκλωμα παρανόμων που δρούσε στην Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες, το οποίο γνώριζαν μεν οι διωκτικές αρχές, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του». 
Τα στοιχεία φαίνεται τελικά ότι βρέθηκαν και η συνέχεια θα δοθεί πλέον στα ανακριτικά γραφεία.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.