Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο σπουδαίος ρόλος του "Συμπαραστάτη του Δημότη" στην Καλαμαριά


Ο Συμπαραστάτης του Δημότη στην
Καλαμαριά κ. Τάσος Αφεντουλίδης

Σε καταλαμβάνει θλίψη, όταν διαβάζεις για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στην Καλαμαριά ο Συμπαραστάτης του Δημότη, προωθώντας για επίλυση σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δημότες. Και μοιραία κάνεις σύγκριση με τον Δήμο Θερμαϊκού, όπου ο θεσμός του Συμπαραστάτη  τέθηκε στο… «ψυγείο» εδώ και έναν χρόνο, όταν η διοίκηση του Δήμου απέτυχε να εκλέξει για τη θέση αυτή, ένα άσχετο με το θεσμό πρόσωπο που προωθούσε.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδος «Αγγελιοφόρος», η  καθαριότητα, οι κακοτεχνίες και οι φθορές στα πεζοδρόμια, η έλλειψη πρασίνου, τα αδόμητα οικόπεδα, η καθαριότητα των ακτών, αλλά και θέματα κυκλοφοριακού κατέλαβαν τη μερίδα του λέοντος των παραπόνων για τα οποία απευθύνθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες οι δημότες της Καλαμαριάς στο Συμπαραστάτη του Δημότη, Τάσο Αφεντουλίδη.
Ο κ. Αφεντουλίδης συμπληρώνει σε λίγο καιρό ένα χρόνο θητείας και είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα στους δήμους της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να συγκεντρώσουν την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτεί ο «Καλλικράτης» για την εκλογή προσώπου στη θέση αυτή. Στην πρώτη ετήσια έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Αφεντουλίδης εκθέτει τόσο τα προβλήματα που του παρατέθηκαν όλο αυτό το διάστημα από τους δημότες της Καλαμαριάς, όσο και τις παρατηρήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί ο νεοσύστατος θεσμός. Σημειώνει δε ότι «μόνιμο αίτημα των κατοίκων παραμένει η διάνοιξη της οδού Πόντου», το οποίο ο ίδιος πιστεύει ότι θα λυθεί εν μέρει με τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν με τη διέλευση της γραμμής του μετρό.
Τα αιτήματα
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση πεπραγμένων, συνολικά 39 αιτήματα αφορούσαν θέματα καθαριότητας και συγκεκριμένα έλλειψη κάδων, πλύσιμο των κάδων λόγω δυσοσμίας, αλλά και μεταφορά αυτών, καθώς και ελλιπή καθαριότητα των δρόμων και πεζοδρομίων. Επίσης 23 προβλήματα αναφέρθηκαν για πάρκα και παιδικές χαρές, όπως αντικατάσταση παιχνιδιών λόγω παλαιότητας και τοποθέτηση πινακίδων για τη μη είσοδο κατοικιδίων σε χώρους όπου παίζουν παιδιά. Συνολικά 22 αιτήματα κατατέθηκαν σε σχέση με το πράσινο και οκτώ για κατεστραμμένα ή κατειλημμένα πεζοδρόμια από πλανόδιους που δεν επέτρεπαν τη διέλευση των πεζών. Μεγάλο μέρος των αιτημάτων αφορούσε τη βελτίωση λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου.
Προτάσεις
Για τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου, ο κ. Αφεντουλίδης προτείνει μεταξύ άλλων την άμεση σύσταση νομικής υπηρεσίας, τον καθαρισμό των 4,5 χλμ. ακτών της Καλαμαριάς και των αύλειων χώρων των σχολείων, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών στην αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου, την ανακατασκευή – πλακόστρωση των πεζοδρομίων, αλλά και την επαναφορά δημοτικής συγκοινωνίας. Ο κ. Αφεντουλίδης ζητά επίσης αλλαγή του νόμου, ώστε η ανάδειξη Συμπαραστάτη σε κάθε δήμο να μην εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δημοτικών συμβουλίων αλλά να αποτελεί υποχρέωσή τους. «Αν ο θεσμός λειτουργήσει σωστά, θα καταφέρει να επαναπροσεγγίσει τις σχέσεις των πολιτών με την πολιτική ζωή, που τόσο έχει απαξιωθεί. Σε όποιο λοιπόν πρόσωπο δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσει αυτήν τη θέση θα πρέπει να εργαστεί σκληρά, ώστε η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες της να γίνουν τόσο αποδοτικές που μελλοντικά να μη χρειάζεται Συμπαράσταση ο πολίτης», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.