Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Διαμαρτυρίες για την απομάκρυνση της αγοράς βιολογικών προϊόντων Περαίας


Με επιστολή της προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας διαμαρτύρεται έντονα για το τελεσίγραφο των δημοτικών υπηρεσιών να απομακρυνθεί άμεσα η αγορά βιολογικών προϊόντων από το σημείο που λειτουργεί σήμερα και να μεταφερθεί σε μία αλάνα έξω από τον οικισμό, στην περιοχή του Πόρτο Άκρη.

Η ένωση των βιοκαλλιεργητών, ζητά άμεσα ακρόαση από το δημοτικό συμβούλιο, προτείνει δύο εναλλακτικούς χώρους στους οποίους θα μπορούσε να μεταφερθεί η αγορά των βιολογικών προϊόντων και παραθέτει ένα αρκετά αποκαλυπτικό χρονικό της υπόθεσης.
Η επιστολή της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, που υπογράφεται από τον πρόεδρός της κ. Πάγκαλο Καζάκη, έχει ως εξής
«Προς τον Δήμο Θερμαϊκού
Κυρίες και Κύριοι,
Με την επιστολή του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού, με αριθμό πρωτοκόλλου 37138/12-01-12, μας ενημερώνετε πως πρέπει να απομακρυνθούμε από το σημείο στο οποίο τόσα χρόνια γίνεται η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Περαία και να φύγουμε έξω από τον οικισμό, στην οδό Μουσών, σε μια αλάνα όπου μόνο Αγορά Βιοκαλλιεργητών δεν θα μπορούσε να γίνει.
Μετά από επανειλημμένες επιστολές μας και προσπάθειες επικοινωνίας μαζί σας -τις οποίες αγνοήσατε ή προσπαθήσατε να μας καθησυχάσετε (δείτε το ιστορικό στο τέλος της επιστολής)-, φτάσαμε στο τελεσίγραφό σας το οποίο μας λέει να φύγουμε «… ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εωσότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή, οπότε και ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να επανεξεταστεί ο χώρος υποδοχής της αγοράς σας.»
Ξέρουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Βιοκαταναλωτών του Δήμου Θερμαϊκού, μιας και είμαστε καθημερινά σε επαφή μαζί τους και ακούμε τη γνώμη τους. Έχουμε ξεκινήσει και τη συλλογή υπογραφών για την παραμονή της Πρότυπης Αγοράς Βιοκαλλιεργητών στο κέντρο της Περαίας.

Εμείς τιμούμε τη φιλοξενία που μας παρέχετε τόσα χρόνια και σας ευχαριστούμε για αυτή. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι στο σημείο που βρισκόμαστε και θα θέλαμε να παραμείνουμε εκεί. Το ίδιο επιθυμούν και οι εκατοντάδες πελάτες μας, πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού.
Πιστεύουμε ότι ο Θεσμός των Πρότυπων Αγορών Βιολογικών προϊόντων πρέπει να έχει την απεριόριστη συμπαράσταση όλων μας και να συνεχίσει η Αγορά της Περαίας να είναι ένα ακόμη στολίδι του Δήμου Θερμαϊκού.
Η Ένωσή μας έχει κάποιες ιδέες για την μελλοντική συνεργασία μας και σκεφτόμαστε τρόπους προαγωγής και προώθησης της Περαίας μας.
Ως προσωρινή αντικατάσταση του χώρου όπου φιλοξενείται σήμερα η Αγορά Βιοκαλλιεργητών προτείνουμε:
α.         Το χώρο στη συμβολή των οδών Ανθέων και Φιλίππου (απέναντι από το φούρνο του Διαμαντάκη).
β.         Το χώρο στη συμβολή των οδών Ανθέων και Μήδειας (έξω από το σχολείο).
Σε περίπτωση που ,μετά τη λήξη των εργασιών Ανάπλασης της περιοχής, δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στον αρχικό μας χώρο, τότε, θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το νέο μας χώρο σε κάτι πολύ αξιόλογο με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο των Βιοκαταναλωτών, αλλά και ενδιαφερομένων από όλη την πόλη, αυξάνοντας έτσι την κίνηση στο Δήμο μας.
Η Νέα, Ανανεωμένη μορφή που θα πάρει η Αγορά μας θα προσφέρει τη δυνατότητα στον ίδιο χώρο, να γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις εποχικού ή άλλου χαρακτήρα. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ενεργήσουμε μαζί, συνεργαζόμενοι για το κοινό καλό. Είναι άλλωστε ο χώρος αυτός χαρακτηρισμένος και για Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.
Κάποιες από τις προτεινόμενες ενέργειες είναι η ενημέρωση των Βιοκαταναλωτών, των Μαθητών και των υπόλοιπων κατοίκων σχετικά με τη Βιοκαλλιέργεια, συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές, εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ανακύκλωση, κλπ.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τη γνώμη των εκατοντάδων Βιοκαταναλωτών της Περαίας αλλά και την όλη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την όχι ευχάριστη κατάληξη της τους τελευταίους μήνες, σας ενημερώνουμε:
-ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΑΚΡΗ
-ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παρακαλούμε πολύ να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουμε το πολύ σημαντικό αυτό θέμα και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση.
Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΕΑΒΒΕ φαίνονται στο τέλος της σελίδας. Παρακαλώ πολύ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.
Σας ευχαριστούμε θερμά,
Ο Πρόεδρος της ΕΑΒΒΕ
Καζάκης Δ. Πάγκαλος


ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
05/07/11      Μάθαμε στην Αγορά μας, από την κυρία Χατζηγιάννη, ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής και ότι υπάρχει πρόβλημα.
06/07/11      Σε προσωπική συνάντηση με την κυρία Χατζηγιάννη μου είπε ότι πρέπει ως το Σεπτέμβριο 2011 να φύγουμε από το χώρο της Αγοράς και να στείλουμε επιστολή ζητώντας την μετεγκατάστασή μας. «…Μιλήστε με τον κύριο Λαζαρίδη… Έχουν αναρτηθεί σχέδια της Ανάπλασης… Υπάρχουν αλάνες…» μου είπε μεταξύ άλλων. Της απάντησα πως δεν θα ζητήσουμε από μόνοι μας τη μετεγκατάστασή μας τη στιγμή που κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για αυτό.
07/07/11      Στείλαμε την πρώτη επιστολή ζητώντας ενημέρωση επί του θέματος.
12/07/11      Ξαναέστειλα επιστολή και fax. Μια γραμματέας μου είπε ότι «… θα σας αναλάβει ο κύριος Λαζαρίδης…»
15/07/11      Μαθαίνω πως «… έχει παραληφθεί η επιστολή σας και θα σας αναλάβει ο κύριος Λαζαρίδης…». Η κυρία Χατζηγιάννη μας ενημερώνει πως «… θέλει περίπου 45 μέρες για να υπάρχει απάντηση λόγω γραφειοκρατίας …. Θα το κοιτάξω…».
19/07/11      Ο κύριος Λαζαρίδης μας λέει πως «… είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει… θα πάμε μαζί με χάρτες να βρούμε ένα μέρος για την Αγορά σας…». Η κυρία Καλαμποκίδου μας καθησυχάζει πως «…ο Δήμαρχος λέει ότι δεν θα σας επηρεάσει η ανάπλαση… θα λάβετε επιστολή…»
22/07/11      Η επιστολή έρχεται από το τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών και την κυρία Λουκαΐδου και μας ενημερώνει ότι «… πρέπει να φύγετε…».
29/07/11      Ο κύριος Λαζαρίδης μας λέει «… στείλτε επιστολή και θα δούμε…». Στείλαμε επιστολή την ίδια ημέρα. Η κυρία Καλαμποκίδου λέει ότι «… ο κύριος Λαζαρίδης ήξερε ότι δεν θα σας επηρεάσει η ανάπλαση, αλλά η τεχνική υπηρεσία είχε άλλη γνώμη… έχουμε χρόνο ως τον Οκτώβρη – Νοέμβρη οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα… θα μιλήσω με τον κύριο Λαζαρίδη και θα σας καλέσουμε να βρούμε μια λύση…».
29/08/11      Ο κύριος Λαζαρίδης μας λέει ότι «… δεν έχομε κανένα νέο ακόμη… είναι νωρίς ακόμη… μην ανησυχείτε…».
23/09/11      Η κυρία Καλαμποκίδου μας ενημερώνει ότι «… υπεύθυνος για αυτή την υπόθεση είναι ο κύριος Βογιατζής του Αρχιτεκτονικού… ακόμη η Περιφέρεια δεν μας ενέκρινε τα σχέδια… ακόμη αργεί η ανάπλαση… μάλλον θα πάτε σε άλλο σημείο και αφού τελειώσει η ανάπλαση θα επιστρέψετε στην εκκλησία…». Την ίδια ημέρα ο κύριος Βογιατζής μας ενημερώνει ότι «… το έργο δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει σε δυο με τρείς μήνες… να βρεθούμε την Τρίτη 27/09/11 να τα πούμε…».
27/09/11      Η κυρία Καλαμποκίδου μας ενημερώνει ότι «… θα πάτε μάλλον δίπλα σε άλλο parking στα Βόρεια της Εκκλησίας… θα σας ενημερώσουμε για το που με επιστολή…».
14/11/11      Μαθαίνουμε διάφορα από ενεργούς πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού και Βιοκαταναλωτές και αποφασίζουμε να στείλουμε επιστολή προτείνοντας ένα σημείο για την προσωρινή μετεγκατάστασή μας. Το σημείο αυτό είναι η άλλη γωνία του Ο.Τ. στη συμβολή των οδών Ανθέων και Φιλίππου (απέναντι από του Διαμαντάκη). Προτείναμε επίσης τη διαμόρφωση του χώρου και ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δράση διοργανώνοντας εκδηλώσεις και βοηθώντας τους πολίτες της Περαίας με όποιο τρόπο μπορούμε (σεμινάρια κλπ.)
29/11/11      Η κυρία Καλαμποκίδου μας ενημερώνει ότι «… πέρασε από το Τοπικό Συμβούλιο η μετεγκατάσταση στο χώρο απέναντι από του Διαμαντάκη, όπως ζητήσαμε, αλλά ο Δήμαρχος θέλει να βρεθεί μόνιμος χώρος και για τις δυο λαϊκές. Θα συζητηθεί το θέμα σας στο επόμενο Δ.Σ. για να σας δοθεί χώρος στο Πόρτο Άκρη…».
05/12/11      Μαθαίνουμε από ενεργούς πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού και Βιοκαταναλωτές ότι ο χώρος όπου βρισκόμαστε και όλο το Ο.Τ. είναι χαρακτηρισμένο και για Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, οπότε δεν υπάρχει ούτε τυπικό πρόβλημα παραμονής μας εκεί.
13/12/11      Η κυρία Καλαμποκίδου μας ενημερώνει ότι «… το Τοπικό Συμβούλιο άλλαξε την πρώτη απόφασή του μετά από πρόταση του Δημάρχου και σας τοποθετεί μόνιμα στο Πόρτο Άκρη, όπως και τη Συμβατική Λαϊκή. Θα περιμένουμε απόφαση του Δ.Σ….». Ο κύριος Λαζαρίδης προσπαθώντας και πάλι να μας καθησυχάσει μας λέει ότι «… δεν έχει παρθεί απόφαση, αλλά το συζητάμε και αν δεν υπάρχουν κολλήματα και το Πόρτο Άκρη είναι εφικτό, τότε θα σας ενημερώσουμε για να συζητήσουμε για τη μετεγκατάστασή σας και θα παρθεί η τελική απόφαση…».
14/12/11      Η κυρία Καλαμποκίδου μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της «… να μην σας πάμε στο Πόρτο Άκρη, αλλά να δοθεί κάποιος χώρος μέσα στην Περαία, σε κάποιο πάρκο… Μέσα σε Σχολείο δεν είναι νόμιμο να πάτε… Θα το ξανασυζητήσουμε στο Τοπικό… Ο Δήμαρχος επιμένει για το Πόρτο Άκρη και για τις δυο Λαϊκές…».
17/01/12      Η κυρία Καλαμποκίδου μας κάλεσε να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου όπου προτάθηκαν μεταξύ άλλων και το Άλσος στα Goodys αλλά και η αλάνα δίπλα από το Δημαρχείο (απέναντι από τα Goodys). Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δήλωσε την πρόθεσή του να ερευνήσει τα σημεία αυτά και αν δεν υπάρχουν κολλήματα να τα συζητήσουμε ως πιθανά σημεία μετεγκατάστασης της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Περαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.