Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δωρεάν εξέταση τοξικομανών από γιατρούς


Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία: Γιατροί και νοσηλευτές της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Praksis», βγαίνουν από σήμερα στις «πιάτσες» τοξικομανών της Θεσσαλονίκης, για να συναντήσουν από κοντά, να γνωρίσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένα άτομα, που δεν έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας.

Ειδικό όχημα, της «Praksis», από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, θα βρίσκεται μπροστά στο πάρκο «Ξαρχάκου», δίπλα στην πλατεία της ΧΑΝΘ και οι γιατροί θα ενημερώσουν αρχικά τους ενδιαφερόμενους για τις μολυσματικές ασθένειες και τους τρόπους πρόληψης. Στη συνέχεια, όσοι χρήστες ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις - εξπρές (rapid test), για ηπατίτιδα και Aids, δωρεάν.
Η δράσεις ενημέρωσης των εξαρτημένων ατόμων, για τις μολυσματικές - μεταδιδόμενες ασθένειες, υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Praksis» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δύο φορές την εβδομάδα
Το ειδικό όχημα θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δύο φορές τη βδομάδα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), από τις 12 μέχρι τις 3, και μαζί με τους γιατρούς , το λοιπό προσωπικό, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους θεραπευτές, θα αποτελέσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρότυπη κινητή ιατρική μονάδα για εξαρτημένα άτομα κάθε ηλικίας. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Κατερίνα Παπαδημητρίου, μέλος του προσωπικού κοινωνικής επανένταξης, του «ΚΕΘΕΑ - Ιθάκη», είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης που θεραπευτές και ιατρικό προσωπικό θα βγουν στις «πιάτσες» για να αναζητήσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένα άτομα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων, σε ναρκωτικά και άλλες ουσίες, είναι ανασφάλιστοι, δεν υποβάλλονται στις υποτυπώδεις ιατρικές εξετάσεις και εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων, αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας. «Θα βγούμε για πρώτη φορά στην «πιάτσα» για να τους αναζητήσουμε και να τους βοηθήσουμε. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι τελείως απροστάτευτοι, αλλά αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη τους, τότε είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθούν να ξεπεράσουν κάποιες βασικές, καθημερινές ανάγκες», είπε η κ. Παπαδημητρίου.
Επίσης, τα μέλη που συγκροτούν την ομάδα άμεσης παρέμβασης στις «πιάτσες» εκτός από την ιατρική φροντίδα, μεταξύ άλλων, θα φροντίσουν να εξασφαλίσουν οι χρήστες συσσίτιο, ένδυση, ακόμα και κάποιες νομικές συμβουλές, με δεδομένο ότι πολλοί αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις. Ακόμα, θα τους παροτρύνουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα αποθεραπείας και να επικοινωνούν τηλεφωνικά, με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό, 1145, της θεραπευτικής κοινότητας, για να ενημερώνονται και να ζητούν βοήθεια.

Δραματική αύξηση των τοξικομανών
Αφορμή για την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας και την ενημέρωση τοξικομανών απευθείας στις «πιάτσες», απετέλεσε η έξαρση της εξάπλωσης του ιού του HIV στον πληθυσμό των εξαρτημένων. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται δραματική αύξηση των δηλωθέντων περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14. Συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.