Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Καλπάζει η ανεργία ενώ στην κυβέρνηση... χτενίζονται


Συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία στη χώρα, την ώρα που στην τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ απλώς… χτενίζονται. Κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011, αυξήθηκε στο 18,2% από 13,5% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και 17,5% το Σεπτέμβριο του 2011.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 5,3%) και διαμορφώθηκαν σε 903.525 άτομα.
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.065.775 άτομα. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 303.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (μείωση 7,0%) και αυξήθηκαν κατά 14.666 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 0,4%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.382.356 άτομα. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 118.605 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 2,8%) και μειώθηκαν κατά 57.694 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (μείωση 1,3%).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες και στους νέους ηλικίας 15-24 ετών.
Ειδικότερα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 21,3% από 17,6% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 15,9% από 10,6%.
Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 45,5% από 34,6%, ενώ στα άτομα 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 25,3% από 18,3%.
Ο καλπασμός της ανεργίας συνεχίζεται, σχολίασε η ΓΣΕΕ για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, τα οποία όπως σημείωσε, φανερώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών του Μνημονίου.
Αποδεικνύεται, σημειώνει η Συνομοσπονδία, ότι «τα μέτρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης και οι φαεινές ιδέες των δανειστών, οι οποίες περιορίζονται στη μείωση του μισθολογικού κόστους και στην εξαθλίωση των εργαζομένων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας αντιθέτως οδηγούν όλο και περισσοτέρους στην πόρτα του ΟΑΕΔ», ενώ είναι ξεκάθαρο πως «ούτε οι ατομικές συμβάσεις με σημαντικές μειώσεις μισθών, ούτε η εκ περιτροπής εργασία, μέτρα που εφαρμόζουν πολλοί εργοδότες, περιορίζουν το πρόβλημα».
Κατά τη ΓΣΕΕ μόνη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής με τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και την απασχόληση.
Τα εφιαλτικά στοιχεία της ανεργίας για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν, προειδοποιούν, ακυρώνουν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος: «Επιβεβαιώνουν την πολιτική πρόταση της ΝΔ για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Προειδοποιούν ότι η κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη δεν έρχονται με τέτοια ποσοστά ανεργίας. Ακυρώνουν τις προτάσεις για μειώσεις των κατώτατων μισθών».
Η κατάσταση, πρόσθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, «έχει φτάσει εδώ από μια παρατεταμένη λάθος συνταγή, που πρώτος επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και σήμερα αναγνωρίζουν όλοι. Συνταγή, που όσο συνεχίζεται, θα επιδεινώνει το πρόβλημα, θα βαθαίνει την ύφεση, θα αυξάνει την ανεργία, θα αποτρέπει την ανάπτυξη» και υπογραμμίζει πως απαιτείται άμεσα αλλαγή πορείας.
«Τα επίσημα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, παρότι είναι καλομαγειρεμένα, κινούνται σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη και «έχει φτάσει ήδη στο 22% και κινείται ολοταχώς μέχρι τον Μάρτιο του 2012 προς το 26%, δηλαδή στα ποσοστά του 1961, που ήταν η χρονιά με το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών που έφυγε ποτέ από την χώρα μας». Αυτό, τονίζεται, είναι το αποτέλεσμα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, τις οποίες συνεχίζει και η κυβέρνηση Παπαδήμου, και παράλληλα απευθύνεται κάλεσμα στο λαό να ανοίξει το δρόμο για ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα βάλει ένα τέλος στη λεηλασία του λαού και της χώρας και θα ανοίξει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για όλους τους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.