Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ένας χρόνος της διοίκησης Αλεξανδρή

Ας αντιληφθούν κάποιοι ότι ο λαϊκισμός τους, μόνο ζημία προκαλεί 
Μετά την ορκωμοσία πριν ένα χρόνο, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι
υπογράφουν το σχετικό Πρωτόκολλο. Από τότε άλλαξαν πολλά... 
Ένα χρόνο λειτουργίας, σημείωσε ο νεοσύστατος Δήμος Θερμαϊκού, όπως προήλθε από την συνένωση, λόγω Καλλικράτη των πρώην δήμων Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας. Ένα χρόνο βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου η παράταξη Αλεξανδρή. Τι δείχνει ένας πρώτος πρόχειρος απολογισμός; Ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων από τη διοίκηση, η κατάσταση σ΄αυτό τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως, σε κάποια σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, είχαμε οπισθοδρόμηση.

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στα μέσα Ιανουαρίου του 2011, σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στον «Φάρο του Θερμαϊκού» υπό τον τίτλο  "Να βοηθήσουν όλοι ώστε να πάει ο Δήμος Θερμαϊκού μπροστά", τονίζαμε με έμφαση:
Όλοι εμείς οι δημότες, που αγωνιούμε για το μέλλον του Δήμου μας, έχουμε αντιληφθεί ότι μόνο εάν αναπτυχθεί η περιοχή μας, κυρίως τουριστικά, θα μπορέσουμε κι εμείς να σηκώσουμε κεφάλι, αλλά να υπάρξει και μέλλον για τα παιδιά μας. Όμως με έναν οικονομικά στραγγαλισμένο δήμο, που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, όχι μόνο ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε μία τρύπα, που λέει ο λόγος, δεν θα μπορεί να βουλώσει.
Και λίγο παρακάτω, στο ίδιο εκείνο άρθρο μας, επισημαίναμε:
Έτσι όπως είναι η δραματική οικονομική κατάσταση στο Δήμο Θερμαϊκού, θα πρέπει να δώσουν τα χέρια όλες οι παρατάξεις για να μπορέσουν να γίνουν δύο πράγματα στην περιοχή. Γιατί διαφορετικά, εάν αρχίσει να βάζει ο ένας στον άλλο τρικλοποδιές και εμπόδια, και προσπαθεί ο ένας να υπονομεύσει τον άλλο, τότε δεν τα βλέπουμε καλά τα πράγματα. Καθώς αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μία τύπου «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» διοίκηση του Δήμου. Εάν οι παρατάξεις θέλουν το καλό του τόπου και όχι τα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία σχεδόν συνεργασία της διοίκησης του δήμου με τις υπόλοιπες πέντε δημοτικές παρατάξεις (Μαυρομάτη, Οικονομίδη, Παράσχου, Παραδείση και Μώραλη), και πάντα όχι με υπαιτιότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ήθελαν να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο και να παρουσιάσουν τη δική τους προοπτική για το δήμο.  Ενώ, παρουσιάστηκε και το διαλυτικό φαινόμενο να μπαίνουν τρικλοποδιές στη διοίκηση του δήμου ακόμη και από στελέχη της… διοίκησης.
Για παράδειγμα, κόντεψε τις τελευταίες μέρες να μας φύγει το καπέλο, διαβάζοντας την επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή και τη δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης, ζητώντας να υπάρξει…. Ανάπτυξη.  Διανθίζοντάς την με προεκλογικού στυλ τσιτάτα όπως «η ανάπτυξη είναι η τελευταία γραμμή», «είναι η τελευταία ελπίδα για την επιβίωσης μας», «Είναι μονόδρομος», «Τώρα είναι η ώρα της δράσης» και άλλα παρόμοια.
Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, το στέλεχος αυτό της διοίκησης κατηγορεί τη διοίκηση στην οποία μετέχει ότι δεν θέλει την ανάπτυξη; Ότι δεν θέλει την επιβίωση; Γιατί τότε δεν διαχωρίζει τη θέση του και δεν παραιτείται; Μήπως τρελαθήκαμε τελείως;
Βέβαια, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι που κατά καιρούς αναμασούν αυτή την καραμέλα, δεν μας λένε πως θα γίνει ανάπτυξη σε έναν υπερχρεωμένο δήμο, οι οφειλές του οποίου ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ; Με τι λεφτά μπορούν να γίνουν αναπτυξιακά έργα, όταν εδώ και καιρό δεν μπορούν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα για να μαζέψουν τα σκουπίδια, καθώς δεν έχουν πετρέλαιο; Όταν είναι ακόμη απλήρωτοι πιστωτές του Δήμου;
Λέει ο σοφός λαός μας ότι «με π….. δεν βάφονται αυγά». Κι αυτές οι αναφορές στην «ανάπτυξη», στη σημερινή οικονομική συγκυρία όπου η οικονομία της χώρας βούλιαξε στα τάρταρα εξ αιτίας των μονομάχων του δικομματισμού και όπου η αυτοδιοίκηση υφίσταται τις συνέπειες της ληστρικής περικοπής των επιχορηγήσεων από την κεντρική εξουσία, μήπως κάπου είναι εκτός τόπου και χρόνου;
Με αυτή τη λογική, είναι σαν να αρχίσουν κάποιοι, που δεν αντιλαμβάνονται την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και την εγκληματική περικοπή μισθών, συντάξεων, θέσεων εργασίας αλλά και προοπτικής για τη νέα γενιά, να εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν δημιουργεί στην Αθήνα…. Διαστημικό σταθμό!
Ας σοβαρευτούν επιτέλους όλοι. Είναι πολύ εύκολο κανείς, στις σημερινές συνθήκες να κάνει λαϊκισμό, να εκτοξεύει συνθήματα και να διατυπώνει ανέφικτες για την εποχή προτάσεις. Το ζητούμενο είναι ποιοι εφικτοί στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν σήμερα και πως μπορεί να υπάρξει ομόνοια στη διοίκηση και εποικοδομητική συνεργασία με την αντιπολίτευση, ώστε να πάει ο δήμος μας μπροστά.
Και βεβαίως, προκειμένου να γίνουν κάποια βήματα προόδου, χρειάζεται πρωτίστως να ταρακουνηθεί η διοίκηση, να συνέλθει από την ιδιότυπη Νιρβάνα στην οποία βρίσκεται και να πατήσει γκάζια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν δύο στοιχειώδη πράγματα στο δήμο Θερμαϊκού. Όλα τα άλλα, αποτελούν συνθηματολογία και μόνο καλό δεν προκαλούν τέτοιες ώρες.   
Καταλήγοντας, επαναλαμβάνουμε αυτούσια αυτά που είχαμε γράψει στον επίλογο του ίδιου άρθρου μας πριν ένα χρόνο. Ότι:
Χρειάζεται από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση του δήμου σχεδιασμός πάνω σε σωστές βάσεις, με την υιοθέτηση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προγραμμάτων, που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα εξαιτίας της κρίσης αλλά και της «εισβολής» του ΔΝΤ. Η χρησιμοποίηση παλαιοκομματικών συνθημάτων και νοοτροπιών του παρελθόντος,  όχι μόνο δεν πείθει πλέον και δεν συγκινεί κανέναν, αλλά απεναντίας είναι καταδικαστέα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. 

2 σχόλια:

  1. Νομίζω πως για πρώτη φορά διαβάζω ένα αντικειμενικό και ρεαλιστικό άρθρο σας στα αυτοδιοικητικά του Δήμου μας . Μέχρι τώρα μεροληπτούσατε υπέρ της Δημοτικής αρχής . Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ . Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι και κάποια στιγμή να στιγματίσετε και τα κακώς κείμενα του υποψηφίου Δημάρχου που στηρίζατε . Τον έχετε στο απυρόβλητο . Οι δημοσιογράφοι δεν καλύπτουν συνεχώς τους κολλητούς τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθαμε μία ζωή να λέμε "τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη" με βάση πάντα τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι ανεύθυνες "πληροφορίες που τις φέρνουν τα περιστέρια". Αν διαβάσατε προσεκτικά το άρθρο μου και όχι από την οπτική γωνία που εσείς επιθυμείτε, θα δείτε ότι πριν αρχίσουμε να κατακεραυνώνουμε τη διοίκηση του δήμου επί παντός επιστητού, έπρεπε να της δώσουμε εύλογο χρόνο ανοχής για να δούμε το έργο της. Το ίδιο κάναμε και με τις άλλες παρατάξεις, χωρίς να ... λιβανίζουμε και να υμνολογούμε, όπως συμβαίνει με άλλους περιστασιακούς αρθρογράφους

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.