Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εφιάλτης των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ Θεσσαλονίκης


Που να το περίμεναν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ότι
κάποτε τα "Εφιαλτικά σενάρια" θα αφορούσαν τους ίδιους

Συνεχίζεται η σφαγή εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων και των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, προβαίνουν σε αθρόες απολύσεις δημοσιογράφων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, επικαλούμενοι την κρίση αλλά και χωρίς να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα υπερκέρδη που αποκόμιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τη φορά αυτή, τη σκυτάλη των απολύσεων μέσα στο 2012 παρέλαβε η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» που προχώρησε στην απόλυση οκτώ δημοσιογράφων.  Μάλιστα, οι απολύσεις γίνονται με προειδοποίηση, δηλαδή οι απολυμένοι ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν οριστικά στις 9 Μαΐου με το ήμισυ της αποζημίωσης που δικαιούνται. Και φυσικά στο τετράμηνο που θα παραμείνουν στην επιχείρηση, θα πρέπει να πάρουν και το σύνολο της κανονικής τους αδείας, μαζί με πιθανά υπόλοιπα του 2011.
Να σημειώσουμε ότι εκκρεμούσε αυτές τις ημέρες μία ακόμη συνάντηση της εργοδοσίας με αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ στα πλαίσια του διαλόγου. Αλλά ο εργοδότης προχώρησε προφανώς σε μία κίνηση… μονολόγου ξεκινώντας τις απολύσεις.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η ιδιοκτησία του «Αγγελιοφόρου» είχε απειλήσει ότι θα κλείσει την καθημερινή έκδοση, κρατώντας μόνο το Κυριακάτικο φύλλο, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν δεχτούν να γίνει απόλυση 45 ατόμων, κυρίως δημοσιογράφων!

Επί πέντε μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην «Μακεδονική Εκδοτική»
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν για τρίτο μήνα την επίσχεση εργασίας  οι εργαζόμενοι στο δημοσιογραφικό συγκρότημα Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, (που με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκδίδει τις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά), ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Οι 198 εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την πρώτη Νοεμβρίου, ζητούν από τον επιχειρηματία Γιάννη Ρήγα «να καταβάλει άμεσα τους μισθούς που χρωστά, το δώρο των Χριστουγέννων, και να ξεκαθαρίσει επίσης άμεσα τις προθέσεις του, ώστε να πάψουν δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί να βιώνουν αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας» .
«Αυτή τη στιγμή, ο κύριος Ρήγας έχει φιμώσει τις τρεις προαναφερόμενες εφημερίδες που έχει στην κατοχή του. Έχει αφήσει επί τέσσερις μήνες απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι, επιπροσθέτως, δεν μπορούν να αναζητήσουν αλλού την εργασιακή τους τύχη, δέσμιοι ενός εκδοτικού συγκροτήματος-φάντασμα» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.