Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Τεράστιες οι προεκτάσεις των 4 εγκληματικών οργανώσεων


Σοβαρές προεκτάσεις, φαίνεται να έχει η υπόθεση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στις οποίες μετείχαν πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ,  ένας εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη,  δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος Π.Α.Ε..

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εγκέφαλος της σπείρας φέρεται να είναι ένας πασίγνωστος επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, ο οποίος είναι κουμπάρος με άτομο που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας συνελήφθη και ένας ακόμη γνωστός επιχειρηματίας της πόλης που έχει εργοστάσιο με σφολιάτες.

Επί οκτώ μήνες πάνω από 50 άτομα «υπεράνω υποψίας», βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών για  να διερευνηθεί ο ρόλος τους στις τέσσερις εγκληματικές ομάδες.  
Ο εφοριακός φέρεται στη δικογραφία να δέχεται, εξαιτίας της θέσης του στο ΣΔΟΕ, καταγγελίες σε βάρος άλλων μελών του κυκλώματος τις οποίες ποτέ δεν ερευνούσε. 
Ο  δημοσιογράφος, φέρεται να μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες, άλλοι φέρονται να έχουν αναλάβει τον εκφοβισμό όσων δεν πλήρωναν...
Ανοιξαν όμως και άλλες υποθέσεις, ιδίως επιχειρηματιών, όπως αυτή ενός πολύ συγκεκριμένου και ιδιαίτερα γνωστού επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που αυτοκτόνησε πρόσφατα μετά από πιέσεις που λεγόταν ότι του ασκούσαν για άμεση πληρωμή οφειλών του. 
Χτες το βράδυ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απαγγελία των κατηγοριών που βαρύνουν τον καθένα ξεχωριστά.

Καταθέσεις στην Ελβετία
Καταθέσεις στο όνομα τους διατηρούσαν στην Ελβετία μέλη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι κατηγορούμενοι  εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή, άλλο κύκλωμα στο οποίο ως επικεφαλής φέρεται  επιχειρηματίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, έχει στην κατοχή του 40 εκατομμύρια ευρώ.


Στις 53 οι συλλήψεις - Δεν είχαν που να τους βάλουν 
Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους 53, ενώ κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ μετρητά και εκατοντάδες  ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων. 
Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα εκατομμύρια που έχουν διακινηθεί μέσω τοκογλυφίας και περιμένουν την άρση απορρήτου για να ελέγξουν τις καταθέσεις των συλληφθέντων. Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι τόσο μεγάλος που το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δεν τους χωράει. Γι' αυτό χθες «φιλοξενήθηκαν» στο αμφιθέατρο του κτηρίου. Στα χέρια της αστυνομίας, εκτός από τις εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων οι οποίες έχουν καταγραφεί από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, βρίσκονται επώνυμες καταγγελίες θυμάτων του κυκλώματος

Διευκρινήσεις από το ΣΔΟΕ και κατεπείγουσα έρευνα 
Οσον αφορά στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων: 
Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων. 
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό. 
Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. 
Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις



Και οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης

Ας παρακολουθήσουμε τι έγραψε για τις πολιτικές ουρές της υπόθεσης «εγκληματικές οργανώσεις» ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου:

O εκλεκτός του ΛΑΟΣ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μάρκος Καραμπέρης, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που πουλούσε προστασία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την εισαγγελία, ασκούσε τοκογλυφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας και των διωκτικών αρχών, στην ομάδα του Καραμπέρη περιλαμβάνονται: ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ -3 ο Γ. Φ., ο επικεφαλής της υπηρεσίας ειδικών οικονομικών ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών Χ. Π. , που είχε προταθεί για τη θέση του Προσωπάρχη στο Υπουργείο Οικονομικών, δύο τραπεζικοί υπάλληλοι (ωραίο μου πλυντήριο), ένας υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμαριάς, δικηγόροι της συμπρωτεύουσας - συνολικά καμιά 50αριά άτομα.
Γιατί η ομάδα αυτή άργησε τόσο πολύ να πιαστεί ενώ η πόλη βοούσε, είναι μία άλλη ιστορία που καλό είναι να εξηγήσουν η εισαγγελία και η αστυνομία. Ο «Μάρκος», συγγενής του οποίου είχε διαπρέψει σε υπηρεσία ασφαλείας, πιάστηκε και χάρη στον σούπερ "κοριό" που άκουγε επί μήνες τα τηλέφωνά του. Σήμερα η εισαγγελία θα έχει τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες για το πόσα μάζευε η εταιρεία με τη «θεάρεστη δραστηριότητά» της. Ο επικεφαλής δεν είχε μόνο αγαστές σχέσεις με το ΛΑΟΣ αλλά παλιότερα είχε υποστηρίξει τοπικό πολιτικό της ΝΔ με θητεία στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο αυτές οι σχέσεις, λίγο η συμμετοχή του εφοριακού που ήταν επικεφαλής της ομάδας ειδικών οικονομικών ερευνών και συνδικαλιστής, εξηγούν γιατί δυσκολεύεται το πολιτικό προσωπικό να πατάξει στη χώρα μας την παραοικονομία.
Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.