Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες Δημοσίου


Δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών η λίστα με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Πρόκειται για κατάλογο των φυσικών προσώπων οφειλετών του δημοσίου -με χρέη πάνω από 150.00 ευρώ- ενώ έχει προηγηθεί και η δημοσιοποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις - οφειλέτες.  
Συνολικά και οι δύο κατατηγορίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 42 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -σε έως και 60 δόσεις- όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών και εισπρακτικών εταιρών που θα αναλάβουν περάσουν απο «ψιλό κόσκινο» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών.  
Ο στόχος για το δημόσιο είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμους τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους.  
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη λίστα των 
φυσικών προσώπων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του. 
Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται λογιστής από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημοσιο 952 εκατομμυρια ευρώ. 
Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφική η είσπραξη των οφειλών τους.  
Μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου περιλαμβάνονται πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ με οφειλές 2,5 εκατ ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς με χρέη 1,15 εκατ. ευρώ, όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service με χρέη 14,29 εκατ ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωτής του χρέους τους καθώς και οφειλέτες που έχουν κυρήξει πτώχευση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.