Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών


Ολόκληρες επιχειρήσεις, σπίτια ή αυτοκίνητα, είχαν αποσπάσει από τα θύματά τους τα μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, και για να το καταφέρουν αυτό, ασκούσαν ψυχολογική τρομοκρατία αλλά και σωματική βία στα άτομα που είχαν μπλεχτεί στα πλοκάμια τους.

Αξιωματικός της Αστυνομίας εξηγεί πως ύστερα από έρευνα στα υποθηκοφυλακεία ανά τη χώρα διαπιστώθηκε πως ηγετικό στέλεχος έχει στην κατοχή του έναν τεράστιο αριθμό ακινήτων που προέρχονται από τα θύματα τα οποία εκβίαζε. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αξία των ακινήτων ή των επιχειρήσεων που μεταβιβάζονταν σε όλες τις οργανώσεις ξεπερνούσε κατά πολύ το χρηματικό ποσό που είχε δανειστεί ο επιχειρηματίας, ωστόσο οι δράστες ήταν σίγουροι πως ο νόμος της σιωπής που είχε επιβληθεί στα θύματα θα ήταν πολύ δύσκολο να καταπατηθεί.
Πώς «ψάρευαν» τα θύματα
Οπως προκύπτει από πληροφορίες και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, κάποια από τα θύματα εντοπίζονταν από τις ίδιες τις οργανώσεις. Οταν ενημερώνονταν πως κάποιος επιχειρηματίας είχε οικονομικά προβλήματα, φρόντιζαν να τον «επισκεφτούν» εξηγώντας του πως μπορούσαν να τον διευκολύνουν δανείζοντάς του μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά. Ακόμη και τα ίδια τα ηγετικά στελέχη κανόνιζαν συναντήσεις με επιχειρηματίες τους οποίους προσπαθούσαν να «βοηθήσουν», όπως έλεγαν, ενώ χρησιμοποιούσαν το «κύρος» τους για να τους κάνουν «πελάτες», υποσχόμενοι μεταξύ αλλων ακόμη και εχεμύθεια. Αρκετοί ήταν όμως και οι επιχειρηματίες που έμαθαν για την ύπαρξη των συγκεκριμένων οργανώσεων από συναδέλφους ή φίλους που είχαν και οι ίδιοι δανειστεί παλαιότερα από τους δράστες. Τα ποσά που ζητούσαν οι επιχειρηματίες ξεκινούσαν από τα 10.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ η αποπληρωμή των χρεών ήταν μακροχρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα θύματα για χρέος 10.000 ευρώ έχασε το αυτοκίνητό του, αξίας άνω των 60.000 ευρώ, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που άλλαξαν χέρια, με συνέπεια οικογένειες να καταστρέφονται οικονομικά.
Ξεκινούσαν με... τηλεφωνήματα
Αξιωματικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι δράστες φρόντιζαν πάντα να συστήνουν στους «πελάτες» τους να είναι τακτικοί στις πληρωμές τους, ενώ με την παραμικρή καθυστέρηση ξεκινούσαν οι... οχλήσεις. Σε πρώτη φάση οι δράστες έπαιρναν τηλέφωνο στα θύματα υπενθυμίζοντάς τους το ποσό που είχαν να πληρώσουν, όταν όμως αυτό δεν έπιανε περνούσαν στο στάδιο της... φυσικής παρουσίας. Στην περίπτωση αυτή τόσο τα ηγετικά στελέχη όσο και μέλη των οργανώσεων μετέβαιναν στις επιχειρήσεις και επαναλάμβαναν τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, οι τόκοι είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος κάθε επιχειρηματία να αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τα θύματα να φτάνουν κυριολεκτικά σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος αφού δανείστηκε χρήματα από την οργάνωση του Καραμπέρη στη συνέχεια του έδινε ως εγγύηση επιταγές που έπαιρνε από πελάτες του.
Αλλος επιχειρηματίας όταν άργησε να πληρώσει δέχτηκε την «επίσκεψη» μελών της οργάνωσης, που εκφόβισαν την κόρη του, ενώ ο ίδιος δέχτηκε απειλές από ένοπλο κουκουλοφόρο, που τον πλησίασε την ώρα που πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητό του. Οι δράστες όμως φαίνεται πως είχαν και χιούμορ, αφού όταν η συγκεκριμένη οργάνωση ενημερώθηκε πως μία επιχειρηματίας κατέφυγε στην Αστυνομία της ζήτησαν να καταθέσει πως είχε μαζί τους μόνο νόμιμες συναλλαγές.
Μάλιστα, εάν συμμορφωνόταν με αυτά που της είπαν, τότε ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης δεσμεύτηκε να της κάνει ένα... δώρο. Σε άλλη περίπτωση έμπορος δανείστηκε από την οργάνωση του Λαμπάκη το ποσό των 200.000 ευρώ με τόκο 10% μηνιαίως. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, το θύμα πλήρωσε 50.000 ευρώ, έδωσε κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ, ωστόσο τμήμα του χρέους παρέμενε ακόμη και στη συνέχεια στο στόχαστρο μπήκαν άλλα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.
Ξυλοδαρμοί και όπλα
Οταν το χρέος μεγάλωνε και φαινόταν πως κάποιος επιχειρηματίας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας ή στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς έφτανε στα όρια της απόγνωσης και σκεφτόταν να καταφύγει στις αρχές, τότε έκαναν την εμφάνισή τους οι φουσκωτοί των οργανώσεων και τα όπλα. «Εχουμε ξυλοδαρμούς σε αρκετές περιπτώσεις. Οταν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν έπιαναν έπρεπε να καταφύγουν σε πιο δραστικά μέτρα. Κάποιοι ήταν αδίστακτοι. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να πάρουν τα χρήματά τους άσχετα από το κόστος», εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ. Κάποια από τα θύματα των τεσσάρων οργανώσεων ανέφεραν στις αρχές ότι απειλήθηκαν με όπλα, προκειμένου να «συνετιστούν» και να καταβάλουν τα χρέη τους, ενώ έχουν καταγγελθεί και ξυλοδαρμοί.
Τον έσωσαν οι... καταδικαστικές
Επιχειρηματίας που δανείστηκε από την οργάνωση του Πολυμέρη κατήγγειλε στις αρχές ότι ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από ξυλοδαρμό από άγνωστο άτομο, γιατρός - μέλος της οργάνωσης υπέγραψε το εξιτήριό του και τον ανάγκασε να σταματήσει τη νοσηλεία του. Το θύμα κατέθεσε στις αρχές πως στη συνέχεια οι δράστες τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο και κινήθηκαν προς την περιοχή των Σερρών, ωστόσο έπεσαν σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο. Το απίστευτο είναι πως το θύμα σώθηκε τελικά, καθώς... συνελήφθη για καταδικαστικές αποφάσεις που είχε σε βάρος του, ωστόσο όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε να δίνει και πάλι χρήματα στους δράστες, ενώ στους αστυνομικούς δεν ανέφερε ούτε κουβέντα για τον εφιάλτη που ζούσε. Χρειάστηκε ένας δεύτερος ξυλοδαρμός, που αυτήν τη φορά, όπως κατέθεσε, έγινε επειδή αργούσε να ξεπληρώσει τα χρέη του προς τη συγκεκριμένη οργάνωση, για να αποφασίσει τελικά να μιλήσει στις αρχές. Ο ίδιος μάλιστα είχε δανειστεί χρήματα και από την οργάνωση των αδερφών Μελέτη, από τους οποίους επίσης δεχόταν απειλές.
 πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.