Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το στοίχημα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση

του Εύρη Τσούμη, διευθυντή του «Αγγελιοφόρου»
Η τοπική αυτοδιοίκηση στις επερχόμενες εκλογές καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Να αποκαταστήσει το κύρος της. Η κρίση από τη μια και η γενικότερη αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα, δίνουν την ευκαιρία στους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν τις θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών να λειτουργήσουν για πρώτη φορά πραγματικά ως ανεξάρτητοι. Αυτό δεν αφορά τις προεκλογικές τους δηλώσεις, αλλά κυρίως τη θέση και τη στάση τους μετά τις εκλογές.

Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βάλουν τις νέες προτεραιότητές τους, να ορίσουν την ατζέντα των διεκδικήσεών τους έναντι της κεντρικής εξουσίας, να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου τους και να προχωρήσουν στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.
Προϋπόθεση για όλα αυτά, όμως είναι, πριν απ' όλα, να δώσουν και να κερδίσουν τη μάχη κατά της διαφθοράς. Οι σχετικές εκθέσεις που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν μια εικόνα σήψης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε πολλές λειτουργίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκθέσεις καταγράφουν από απλά φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαλυμένες υπηρεσίες που δεν εξυπηρετούν κανέναν μέχρι διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και πονηρές αναθέσεις έργων.
Στη συνείδηση των πολιτών, πολλές υπηρεσίες των ΟΤΑ έχουν καταγραφεί ως βασίλεια της διαφθοράς.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να τολμήσουν και να βάλουν το νυστέρι στο κόκαλο, καταγγέλλοντας οι ίδιοι τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και στέλνοντας οι ίδιοι στις εισαγγελικές αρχές τους υπόπτους. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να δώσουν από τώρα δείγματα του τρόπου που θα λειτουργήσουν μετά τις εκλογές. Πώς; Μα απλά επιλέγοντας για τους συνδυασμούς τους, όχι αυτούς που θα υποδείξουν τα κομματικά γραφεία, οι συντεχνίες και οι επαγγελματικοί κλάδοι, αλλά τους άριστους, τους πιο καθαρούς, τους έντιμους και τους άξιους.
Ο υποψήφιος πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους πως μπορεί να καθαρίσει την αυλή του πριν προχωρήσει στην ανασύνταξη της τοπικής κοινωνίας. Αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες και κούφια λόγια. Είναι ουσία. Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της επόμενης μέρας, πρέπει να αρχίσουν από τώρα -προεκλογικά- τον αγώνα για την αποκατάσταση του κύρους των ΟΤΑ.

ΕΥΡΗΣ ΤΣΟΥΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.