Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Κουκουλώματα και... "άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε"

του Παναγιώτη Ερμείδη
Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με θέσεις, επιχειρήματα, απολογισμούς και προτάσεις. Με λύπη διαπιστώνουμε μέχρι τώρα πως σε αυτό το δρόμο είμαστε μόνοι. Μόνο η Συμπολιτεία Θερμαϊκού μέχρι σήμερα διαμόρφωσε ένα ξεκάθαρο πολιτικό λόγο που αφορά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της χώρας, της αυτοδιοίκησης και του τόπου, έτσι όπως περιγράφεται στη διακήρυξη της.

Φυσικά και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό.
Φυσικά και το περιμέναμε.
Φυσικά και οι διάφοροι αστέρες ποντάρουν για ακόμη μια φορά στην «αναγνωρισιμότητα τους» και στις «δημόσιες σχέσεις » τους.
Διαπιστώνουμε όμως, πως αυτοί που προβάλλουν με μαεστρία τη θητεία τους δίπλα στον κύριο Ψωμιάδη, στον κύριο Τζιτζικωστα κλπ, δίπλα στους διάφορους Σαμμαροβενιζέλους, κατά το δοκούν, προβάρουν και το κοστούμι του τάχαμου ανεξάρτητου, με παράλληλη αναφορά στη «Συμπολιτεία» σαν την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ .   
 Όλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητοι συνδυασμοί και παρατάξεις. Όχι η «Συμπολιτεία». Φτάνει πια, έως εδώ. Για να μη παρεξηγηθούμε και αρχίσουν τα διάφορα παπαγαλάκια, θέλω να ξεκαθαρίσω  τα παρακάτω. Στη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» είμαστε υπερήφανοι για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  όπως και άλλα κόμματα και πολίτες χωρίς κομματική ένταξη. Είμαστε περήφανοι γιατί προχωρήσαμε στην ίδρυση μιας δημοτικής παράταξης που έχει επικεφαλή ένα τίμιο, αξιόλογο  άνθρωπο και αγωνιστή, το δημοσιογράφο και συγγραφέα ΣΠΥΡΟ  ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟ. Τον Σπύρο που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί και συσπειρώνει πολίτες και από το ΣΥΡΙΖΑ και από πολλούς πολιτικούς χώρους.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρήσαμε στην ίδρυση μιας δημοτικής παράταξης, όπου κυριάρχησε από την αρχή η πολιτική και όχι τα πρόσωπα. Γιατί έγινε μια παράταξη που αυτή θα επιλέγει τον επικεφαλή της και όχι αυτός τα μέλη της παράταξης. Είμαστε υπερήφανοι γιατί καθιερώνουμε κάτι νέο στην πολιτική  ζωή του τόπου, πέρα από την πεπατημένη του αρχηγού αφέντη.
Εσείς αγαπητοί, γιατί είστε περήφανοι; Για το ανύπαρκτο έργο σας; Για την  ευκολία με την οποία γίνονται οι κωλοτούμπες από τον ένα αρχηγό στον άλλο;  Την ευκολία με την οποία αλλάζουν οι στρατεύσεις και οι υποστηρικτές, οι κατηγορίες και τα ζήτω; νο ένα σημείο σας, παραμένει. Η απουσία συγκεκριμένου πολιτικού λόγου και δέσμευσης. Η αδυναμία συγκεκριμένης θέσης για τα όσα μεγάλα και δραματικά συμβαίνουν στη χώρα και στην αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα γίνεται πλέον ορατή  σε όλες και όλους τους δημότες η επιδίωξη, αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια βολεύονταν γύρω και μέσα στις αυλές ενός συστήματος που κατέστρεφε τη χώρα την περιφέρεια και τον δήμο, αυτοί οι εκφραστές του δήθεν απολιτικ, να γίνουν εκ νέου οι σημερινοί τιμητές.
Αυτοί που μέχρι σήμερα δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο για την καταστροφή της χώρας και της αυτοδιοίκησης, θέλουν να είναι οι κατήγοροι. Ε, ΟΧΙ. Αν και έχουμε 25 Μαρτίου και όχι 28 Οκτωβρίου, ΟΧΙ. 
Κύριοι, είστε οι απολογούμενοι. Δεν είστε οι κατήγοροι. Πρέπει να εξηγήσετε στους δημότες γιατί κάνατε «γαργάρες» όλα αυτά τα χρόνια που ρήμαζε η χώρα και η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δικαιολογήσετε τη λούφα σας πίσω από τα γραφεία και τα επιτελεία αυτών που κατέστρεφαν και υπονόμευαν κάθε υγιή προσπάθεια. Μαζί  σας και αυτοί που οι αντιδράσεις τους ήταν για τα μάτια του κόσμου.
Πρέπει να απαντήσετε τι κάνατε σαν διοίκηση της περιφέρειας και του δήμου τις τετραετίες που πέρασαν. Πρέπει να τοποθετηθείτε γιατί  ο δρόμος για τη Θεσσαλονίκη έχει αυτό το χάλι. Πρέπει να εξηγήσετε γιατί ο δήμος με τα πιο μεγάλα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας έχει αυτό το χάλι. Πρέπει να κάνετε αυτοκριτική γιατί υπάρχει έλλειμμα στην ανακύκλωση. Πρέπει να εξηγήσετε  για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, για τη διαφάνεια και το έλλειμμα στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Πρέπει να αναφερθείτε στις πρωτοβουλίες που δεν πήρατε. Γιατί, και ποιος, ή τι σας εμπόδισε. Όπως επίσης να απαντήσετε στο ερώτημα γιατί να σας πιστέψουμε σήμερα;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο τόπος μας και η χώρα μας χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις.
Σήμερα ο αγώνας μας πρέπει να  είναι για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης  .  
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένας δυναμικός μαζικός αγώνας για τη μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε αυτό που πρέπει να είναι, σε ένα γνήσιο λαϊκό, δημοκρατικό θεσμό, στηριγμένο σε αμεσοδημοκρατικες διαδικασίες, στήριγμα των πλέον αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας και εκφραστή  δυναμικών λύσεων και προτάσεων για τον τόπο.
Πιστεύουμε πως η χώρα μας χρειάζεται μια Αυτοδιοίκηση, αδέσμευτη διοικητικά, ανεξάρτητη οικονομικά και αυτόνομη στη χάραξη τοπικής πολιτικής
Υ.Γ. μόλις πριν λίγο πληροφορήθηκα άλλη μια «ρηξικέλευθη» πρόταση του κου Τσαμασλη για τη χρηματοδότηση με ένα ευρώ από τον καθένα μας των πυροσβεστικών, των αστυνομικών οχημάτων. Κάνει ορατό στον καθένα τι εννοεί για το μέλλον και τι σχεδιάζει το φιλελεύθερο μοντέλο: Φόρους, νέους  φόρους στους πολίτες. Στην αρχή δειλά με 1 ευρώ .Όταν η περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης συνεχιστεί, η «λύση» έτοιμη. Να πληρώσουν οι πολίτες, με νέους φόρους. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Φύλακες γρηγορείτε. Σήμερα, τώρα, να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης της αυτοδιοίκησης, του δημόσιου χαρακτήρα της.   
                                               Παναγιώτης Ερμειδης

                                     Μέλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.