Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι κεραίες, ο κ. Μαυρομάτης και η ... "νομιμότητα"!

Από τη διαδήλωση των μαθητών του Λυκείου Ν.Μηχανιώνας κατά των
κεραιών από την οποία απουσίασε επιδεικτικά ο πρώην δήμαρχος κ.Μαυρομάτης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ότι με αφορμή την εκδήλωση κατά των κεραιών στην Επανομή «εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των πολιτών» και ότι.. «ειδικά για τις κεραίες ο Γ. Μαυρομάτης υποστήριξε ότι θα πρέπει αφενός να τηρηθεί η νομιμότητα σε ότι αφορά τις αποστάσεις τους από ευαίσθητους χώρους, όπως είναι τα σχολεία». Το ίδιο δηλαδή που λένε και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίες, οι οποίες επικαλούνται τη…. «νομιμότητα» για να δικαιολογήσουν την εγκατάσταση ολοένα και περισσότερων κεραιών στην περιοχή μας.

Δεν ξέρουμε αν ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος κ.Μαυρομάτης πιάστηκε αδιάβαστος με τη δήλωσή του αυτή ή αν, στο όνομα της «συμπαράστασης», έρχεται εμμέσως να υποστηρίξει τις εταιρίες.
Ειδικά με τις τελευταίες κεραίες που τοποθετήθηκαν στη Νέα Μηχανιώνα, όταν οι κάτοικοι έκαναν αγώνα για την απομάκρυνσή τους, - έναν αγώνα από τον οποίο ο κ.Μαυρομάτης ήταν επιδεικτικά «απών»- οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απαντούσαν: «Μα τι θέλετε και διαμαρτύρεστε; Εμείς είμαστε νόμιμοι. Έχουμε τις απαραίτητες άδειες της ΕΕΤΤ, της ΕΕΑΕ και της Πολεοδομίας. Τι φωνάζετε;». Γιαυτό και ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας κατά των κεραιών, πάντα υποστήριζα ότι οι κεραίες δεν φεύγουν με ευχολόγια, με αφορισμούς, ούτε με κάποια εξώδικα.
Το μόνο «φάρμακο» για την απομάκρυνση των κεραιών μακριά από κατοικημένη περιοχή, μακριά από τα σχολεία μας και τους άλλους ευαίσθητους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού, είναι η άσκηση πίεσης από όλους τους φορείς της περιοχής προς τους βουλευτές του νομού, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, προς την κυβέρνηση την ίδια, προκειμένου να αλλάξει ο ισχύον νόμος 3431 του 2006, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν ασύδοτα κεραίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.
Στην κατεύθυνση αυτή, όταν τον Ιούνιο του 2013 τοποθετήθηκε σε ταράτσα οικοδομής, σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο της Νέας Μηχανιώνας ένα νέο σύστημα κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τότε οι βουλευτές Β΄Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ), με ερωτήσεις τους στη Βουλή, ζήτησαν αυτό που προαναφέραμε: Την αλλαγή του νόμου 3431/2006. Και οι μόνοι που δεν έβγαλαν ούτε «κιχ» για το θέμα, ήταν οι βουλευτές των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, την πολιτική των οποίων εφαρμόζει ευλαβικά ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας.
Με την ψήφιση του νόμου αυτού, μία παγερή νύχτα του Ιανουαρίου 2006, ανατράπηκαν άρδην προς όφελος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, οι ισχύουσες μέχρι τότε διατάξεις, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 53571/3839/6.9.2000, που όριζε κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία. Και στη θέση αυτής της ΚΥΑ, ήρθε ο νόμος 3431 με βάση τον οποίο εάν λειτουργεί κεραία δίπλα σε σχολεία πρέπει να εκπέμπει στο 60-70% της δυναμικότητάς της, χωρίς να μπορεί ποτέ κανείς να το ελέγξει αυτό.
Με την ευκαιρία πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και πριν ψηφιστεί ο εκτρωματικός νόμος 3431, ο Συνήγορος του Πολίτη σε μία έκθεση-καταπέλτη το Νοέµβριο του 2003, υπογράμμιζε με έμφαση ότι  «Οι πλέον πρόσφατες επιστηµονικές έρευνες παρέχουν σοβαρές ενδείξεις για την πρόκληση βλάβης στον ανθρώπινο οργανισµό από την έκθεση στην ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας….».
Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι όταν την ημέρα που άρχιζε το νέο σχολικό έτος, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 κινητοποιήθηκαν οι μαθητές του Λυκείου της Ν.Μηχανιώνας και απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το δημόσιο δρόμο Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαυρομάτης απουσίασε επιδεικτικά από την κινητοποίηση, παρότι είχε ειδοποιηθεί, ενώ βρισκόταν εκεί ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Ι.Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ.Κούτουκας, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ.Ειρήνη Παπαμιχαήλ και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ.Γιάννης Τσακμάκας.
Εκείνη η απουσία του κ.Μαυρομάτη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Και δεν έλλειψαν κι εκείνοι που τη συνέδεσαν με το γεγονός ότι ως δήμαρχος Μηχανιώνας επί οκτώ χρόνια, δεν έκανε το παραμικρό για να φύγει η κεραία της WIND, η οποία μάλιστα ήταν τοποθετημένη σε δημοτικό οικόπεδο, παρόλο που υπήρχε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απομάκρυνσή της.

Με βάση όλα αυτά θα συνιστούσα στον ανθυποψήφιό μου κ.Μαυρομάτη να αφήσει κατά μέρος στις γενικόλογες «συμπαραστάσεις» για το θεαθήναι, τις επικλήσεις περί «νομιμότητας» που μόνο τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εξυπηρετούν και να ταχθεί υπέρ της αλλαγής του νόμου 3431/2006. Στις μέρες που ζούμε οι συνδημότες μας περιμένουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και όχι ευχολόγια που θυμίζουν πολιτικούς παλιάς κοπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.