Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο Θερμαϊκός ξεβγάζει τους δήθεν «αυτοδιοικητικούς»

Η ρύπανση φτάνει μέχρι και τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, την ώρα που
Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια απλώς.... χτενίζονται, παρακολουθώντας αδιάφορα
του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη στον "Αγγελιοφόρο"
Ο Θερμαϊκός εκπέμπει SOS εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να αντιδρούν αποτελεσματικά οι τοπικές αρχές και η Πολιτεία (δήμος-περιφέρεια-υπουργείο Περιβάλλοντος). Οι τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσοσμία και τα λύματα, ενώ οι πολίτες στερούνται τον καθημερινό τους περίπατο στη πόλη. Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και αστικά λύματα χύνονται ανεξέλεγκτα από αγωγούς, αλλά και από τα ποτάμια της Μακεδονίας που εκβάλλουν σε αυτόν.

Επιστημονικοί φορείς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ψαράδες της περιοχής καταγγέλλουν ότι ο Θερμαϊκός έχει αφεθεί στην τύχη του από την Πολιτεία, καθώς ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν αφιλόξενο τόπο για κάθε μορφή ζωής.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «νεκρές» ζώνες του κόλπου στις οποίες δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής.
Από την άλλη, το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας με τους τοξικούς μικροοργανισμούς που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον κόλπο, είναι ένα από τα αποτελέσματα της εκτεταμένης ρύπανσης.
Δεν είναι μόνον η ερυθρά παλίρροια ένδειξη υποβάθμισης. Οι Θεσσαλονικείς πριν από λίγο καιρό είδαν μπροστά από το Λευκό Πύργο μια πράσινη παχιά κρούστα μέσα στη θάλασσα, η οποία προερχόταν από φύκια και φυτοπλαγκτόν που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.
Το γνωστό, δηλαδή, φαινόμενο του ευτροφισμού που σκοτώνει τα ψάρια και τους οργανισμούς.
Η μόλυνση στο Θερμαϊκό έχει σοβαρές συνέπειες και στη βιοποικιλότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Σε όλη την περιοχή οι θαλάσσιοι οργανισμοί δεν βρίσκουν οξυγόνο να ζήσουν, καθώς πνίγονται από τις οργανικές ενώσεις που έχουν κατακλύσει τον κόλπο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Θερμαϊκός είναι ο κόλπος που έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τις πηγές ρύπανσης, την ποιότητα των ρύπων, ακόμη και τις τιμές των συγκεντρώσεων, σε παραπάνω από 50 σταθμούς δειγματοληψίας.
Ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας, όπως και ο Αξιός είναι κάποιοι από τους βασικούς ρυπαντές του Θερμαϊκού, καθώς εκβάλλουν τα ήδη ρυπασμένα νερά τους στον κόλπο.
Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και οι τοπικές αρχές αδυνατούν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Οι τουρίστες αντιδρούν έντονα στη δυσοσμία της πόλης και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εξοργίζονται με την αδιαφορία των υπευθύνων. Ετσι θα αναβαθμιστεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη;
Είναι κωμικοτραγικό να δηλώνουν τις υποψηφιότητές τους για δήμαρχοι και περιφερειάρχες και να μην έχουν πρόταση σωτηρίας για το Θερμαϊκό.
Οι πολίτες δε θα ανεχτούν μεταθέσεις ευθυνών και ολιγωρίες που αναδεικνύουν ανικανότητα και προχειρότητα. Αλλαξε η εποχή της μακέτας και των υποσχέσεων.
Σήμερα απαιτούνται έργα που θα δώσουν ανθρώπινο χαρακτήρα στις πόλεις και θα τις κάνουν ελκυστικές για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.