Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πολιτικό γεγονός για το δήμο Θερμαϊκού η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Ακτιβιστή
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, με ένα σημαντικό πάνελ παρουσίασης, με σαφώς πολιτικό στίγμα αλλά και με πολλές παρουσίες αυτοδιοικητικών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπολίτη μας, δημοσιογράφου κ. Σπύρου Κουζινόπουλου, το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες.

Το βιβλίο "Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα"αποτελεί μια πολύ σημαντική και κοπιώδη ερευνητική και συγγραφική εργασία. Μας μεταφέρει στο χρόνο, μας δίνει στοιχεία και ντοκουμέντα για το πως εκτελέστηκαν, αλλά και αποκαλύπτει στον αναγνώστη το "βαθύ" κράτος, όπως βαφτίζει ο κ. Κουζινόπουλος την σύμπραξη κράτους και παρακράτους, που σαφώς βρίσκεται πίσω από τις 6 δολοφονίες της Θεσσαλονίκης.
Πτυχές του βιβλίου ξεδίπλωσαν, καταθέτοντας την δική τους προσέγγιση, οι τέσσερις προσκεκλημένοι: ο κ. Γιάννης Τσακμάκας, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θερμαϊκού, ο κ. Αντώνης Ματζάρης, πρώην Δήμαρχος Θερμαϊκού, η κ. Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονηθέντος βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά και ο κ. Θεοδόσης Τσιρώνης, ιστορικός και υπάλληλος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ.
Η παρουσίαση έκλεισε με τον συγγραφέα που αναφέρθηκε σε συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τις δολοφονίες του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ και του δημοσιογράφου και μέλους του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ Γιάννη Ζεύγου αλλά και την προ 101 ετών ακριβώς (5/3/1913) δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου του Α'.
Μας πληροφόρησε για τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν πλήθος αγωνιστών από τις δολοπλοκίες αλλά και το ρεζίλι των σκευωρών με τις αστήρικτες και πολλάκις ανασκευασθείσες ψευδείς ανακοινώσεις τους που αναφερόταν στα κίνητρα και τους δράστες των δολοφονιών.
Προβληματισμό δημιουργεί  η ονοματοδοσία οδών και πλατειών με ονόματα των δολοπλόκων και σκευωρών, (πχ Μουσχουντής) όπως αναφέρθηκε από τον κ. Τσακμάκα.
Ιδιαίτερα στοιχεία κατέθεσε ο κ. Τσιρώνης με διώξεις αριστερών αγωνιστών κατά την περίοδο της "βίας και νοθείας" αλλά και στην αρχή της χούντας, στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού. Διώξεις, κακοποιήσεις και βασανισμούς που δέχτηκαν από την αγριότητα του δεξιού κράτους και παρακράτους κατά τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους.
Μας συνεπήρε - καθώς και η ίδια ήταν εμφανώς συγκινημένη - η παρέμβαση της κ. Τσαρουχά, η οποία κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες τόσο για την δολοφονία του πατέρα της Γιώργη Τσαρουχά αλλά και για τις τελευταίες ώρες του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.
Εκτός από το πολυπληθές ακροατήριο που τίμησε με την παρουσία του τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Κουζινόπουλο, σημειώσαμε και πολλές παρουσίες επωνύμων.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσαμασλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κ. Παναγιώτης Τροκάνας ( που διοργάνωσε και μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης ), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Βασίλης Αθανασιάδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Βαγγέλης Κουκουρίγκος, Θανάσης Μπαλασάς και Ιωσήφ Μισαλέμης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μηχανιώνας κ. Μαίρη Λιόλιου.
Λόγω δε της παρουσίας πολλών υποψηφίων από διάφορους χώρους (εκλογές εν όψει γαρ), μετά το τέλος της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν διάφορα "πηγαδάκια" που είχαν πολύ ενδιαφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.