Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Έντονη κριτική στην Περιφέρεια για τα αντιπλημμυρικά

Έντονη κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άσκησε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ριζοπαστική Αριστερή Ενότητα», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, κατά την παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα  στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας για το 2016, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των προβλημάτων που ανέκυψαν στο δήμο Θερμαϊκού μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, τα αντιπλημμυρικά έργα του χειμώνα 2014 και 2015 δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, αν και επρόκειτο για έργα της τάξεως των 10.000.000 ευρώ, ενώ μόλις σήμερα έρχονται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για έγκριση έργα ύψους 1.350.000 ευρώ. Για να προσθέσει:
«Η πολιτική προστασία έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες και στις διαθέσεις της καλής μας τύχης των στρατηγών Άνεμος, Βροχή, Εγκέλαδος κλπ. Η συνεχής επίκληση εκτάκτου ανάγκης, έχει γίνει πλέον καθεστώς. Με αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του 2015 και 2016,  αλλά δυστυχώς και του 2017, μεγάλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να είναι σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης».
Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι το έργο της διαχείρισης και της αποκομιδής των αδρανών του δήμου Θερμαϊκού, με τη διαδικασία της ανάθεσης, όπου ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, αφήνει σημαντικά ερωτήματα αν ήταν η ενδεδειγμένη λύση και βέβαια υπάρχουν ζητήματα για την τελική κρίση σχετικά με την πληρωμή της δαπάνης. «Είναι αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως αντιλαμβανόμαστε το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Την ώρα μάλιστα που υπάρχει αναξιοποίητης και απαξιωμένος στόλος 200 μηχανημάτων και οχημάτων της Περιφέρειας χωρίς χειριστές, συντήρηση και καύσιμα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει άλλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με αξιοποίηση των υποδομών και των μηχανημάτων και βέβαια με πρόσληψη προσωπικού», είπε ο εκπρόσωπος της «Ριζοπαστικής Αριστερής Ενότητας».
Η εισήγηση Τζιτζικώστα
Κάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον απολογισμό της χρονιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι αποτελεί την κορύφωση του μεταρρυθμιστικού έργου της Περιφέρειας από το 2013.
Ο κ. Τζιτζικώστας ισχυρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της διοίκησης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον νέο οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για την πιο ουσιαστική και πλήρη αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος όχι μόνο ανάμεσα στις περιφέρειες αλλά και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ (2007 – 2013) και την ταχεία εκκίνηση της Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα προγραμματική περίοδο, τόνισε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ξεκινούν το 2017 οι εργασίες για τη σύνδεση των αστικών κέντρων των Σερρών, του Κιλκίς, της Κατερίνης, της Βέροιας, των Γιαννιτσών και της Αλεξάνδρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ προγραμματίζεται η ένταξη έργων ύψους 1,5 εκ ευρώ για τη συνέχιση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.
Για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας είπε ότι είναι:
1. η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας (καθώς υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και με το ερευνητικό ινστιτούτο Cern). Πέραν από τις συμφωνίες, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια εστίασε την προσοχή της σε τομείς όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, το εμπόριο και οι υποδομές σε επίπεδο δικτύων, υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
2. η εξυπηρέτηση του πολίτη όπου, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, έγινε ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών της περιφέρειας και μειώθηκαν οι εκκρεμείς υποχρεώσεις και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση σε ζητήματα διαφάνειας.
3. η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη όπου έγιναν, μεταξύ άλλων, δράσεις για την παροχή βασικών ειδών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενισχύθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Χαρίσειου γηροκομείου Θεσσαλονίκης, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, το θέμα του ΟΑΣΘ αλλά και την προσφυγική κρίση όπως η συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, τα λάθη μας τα διορθώνουμε, τους χρόνους μας τους βελτιώνουμε και κάνουμε την αυτοκριτική μας», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και το 2017, και τον επόμενο χρόνο, και το 2019 και με την εμπιστοσύνη των πολιτών και μετά το 2019».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Μπασδάνης, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», επισήμανε ότι ο απολογισμός θα έπρεπε να συνοδεύεται από έκθεση οικονομικής επιτροπής, είπε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η τελευταία περιφέρεια στην Ελλάδα και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες του στρατηγικού σχεδιασμού αστικών αναπλάσεων εκτός από τη δική μας, ενώ για τα έργα σημείωσε ότι καρκινοβατούν τα δε οδικά έργα είναι σε τραγική κατάσταση.
Ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την «Ελληνική Αυγή», έκανε λόγο για για πολιτική απραξία του Περιφερειάρχη, ωραιοποίηση των πάντων και μεταφορά ευθυνών. Υπέρ μιας παρουσίασης των στόχων που επιτεύχθηκαν και εκείνων που δεν επιτεύχθηκαν, τάχθηκαν η Μαριάνθη Μπουφίδου και η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη «Συμμετέχω», προκειμένου, όπως είπαν, να διαπιστωθεί κατά πόσο ωφελήθηκαν οι πολίτες. Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χαρακτήρισαν μίζερο τον απολογισμό σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και τόνισαν ότι δεν καταγράφεται η συρρίκνωση των ίδιων των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και η διαχρονική πτωτική πορεία του έργου που αυτές θα μπορούσαν να παράγουν.

Η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», πρότεινε να γίνεται συγκριτική παρουσίαση των δράσεων του 2016, σε σχέση με το 15, ώστε να βρεθούν οι αποκλίσεις και τα προβλήματα και ζήτησε να υπάρχει έμπρακτη συνεργασία με την αντιπολίτευση. Ο Δαμιανός Ανδρέου, από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», τόνισε ότι θα περίμενε από τη διοίκηση ένα σχέδιο για μια διαφορετική πορεία από τις γνωστές συνταγές ανάπτυξης ενώ ο Θανάσης Αγαπητός, από την «Ανταρσία», ανέφερε ότι μέσα από τη διαδικασία συζήτησης του απολογισμού προφανώς δεν εξετάζεται ποιές ήταν οι κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και πώς καλύφθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.