Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αντώνης Τζέκος: Ο τελευταίος πρόεδρος της κοινότητας Επανομής

του Θοδωρή Τζέκου 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2016 έφυγε απο τη ζωή ο Αντώνιος Τζέκος, ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητας Επανομής, αφού απο το 1995 η Επανομή έγινε αυτόνομος Δήμος με ενέργειες της τότε διοίκησης που έκανε και την αντίστοιχη προετοιμασία. 

   Ο Αντώνης Τζέκος ήταν κτηνίατρος στο επάγγελμα και υπηρέτησε στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο ως νομοκτηνίατρος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Χαλκιδικής.
   Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας την περίοδο 1991 έως 1994. Την περίοδο της ακμής ακόμη της Επανομής, όταν αποτελούσε το μεγαλύτερο ή ένα απο τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του νομού.
   Η εκλογή του ήταν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για την Επανομή και κατά τη θητεία του έγιναν σπουδαίες θεσμικές αλλαγές στην οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό του δήμου.
  Οργανώθηκε η οικονομική υπηρεσία του δήμου και μέσα από μια συνετή και ορθολογική διαχείριση πέτυχε να παραδώσει ένα δήμο χωρίς να οφείλει πουθενά ούτε μια δραχμή, έχοντας μάλιστα ταμείο δεκάδων τότε εκατομμυρίων δραχμών. Με τον ίδιο τρόπο οργανώθηκαν και στελεχώθηκαν και άλλες υπηρεσίες, όπως ήταν η ύδρευση, η καθαριότητα, η αποθήκη. Την περίοδο εκείνη οργανώθηκε και λειτούργησε η κεντρική αποθήκη, το συνεργείο και το αμαξοστάσιο του δήμου.
   Ταυτόχρονα την περίοδο εκείνη έγιναν σημαντικά έργα υποδομής και δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερα. Έγινε το Κοινωφελές κτίριο, επαναλειτούργησε ο χώρος του σημερινού ιατρείου πίσω απο το δημαρχείο, κατασκευάστηκαν ή ξεκίνησαν σχολεία (ΙΕΚ ­- ΕΠΑΛ, γυμνάσιο, λύκειο), ίδρυσε το ΚΑΠΗ, λειτουργούσαν υπό την ευθύνη του δήμου οι πλαζ παραλίας και Πάλιουρα, χρηματοδοτήθηκαν οι κατασκηνώσεις του απόδημου ελληνισμού από τη ΓΓ, πήρε μέτρα προστασίας του υδροβιότοπου και πολλλά άλλα.
   Ο Αντώνης Τζέκος λάμπρυνε με την προσωπικότητά του και το ήθος του το δήμο και το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν ένας πολιτικός άνδρας που τον χαρακτήριζε η μαχητικότητα και μια σπάνια εντιμότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα.
   Τον διέκρινε η ειλικρίνεια και η προσπάθειά του να είναι δίκαιος, ενώ απεχθανόταν τις πολιτικές συναλλαγές και τις μικροεξυπηρετήσεις.
   Πιθανότατα κάποια απο τα χαρακτηριστικά αυτά να μην τον βοήθησαν να επανεκλεγεί.
   Λάτρευε τον τόπο του και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σ’ αυτό. Αποστασιοποιήθηκε γρήγορα απο τα κοινά ενώ μπορούσε να δώσει ακόμη αρκετά.
   Ας ευχηθούμε αιωνία του η μνήμη και η πολιτική του παρουσία και στάση να αποτελεί παράδειγμα γι εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά.

Σημείωση: Η ανακοίνωση αυτή για τον Αντώνη Τζέκο, έγινε από τον συγγενή του Θοδωρή Τζέκο, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θερμαϊκού, Δικηγόρο, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του. Μιλώντας ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Σπύρος Κουζινόπουλος, αφού εξήρε το έργο του εκλιπόντος, ζήτησε να τιμηθούν κάποια στιγμή όσοι πρόσφεραν υπηρεσίες στο δήμο Θερμαϊκού και τους πρώην δήμους και κοινότητες που τον συναποτέλεσαν. Τονίζοντας ότι πρέπει να προβάλλονται οι προσωπικότητες που διακρίθηκαν για το ήθος, την ακεραιότητα, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά προς τους συνδημότες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.