Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι τουρίστες, ο Θερμαϊκός και τα..... αμερικανάκια !

Απάντηση στο ερώτημα που είχαμε διατυπώσει πριν λίγες ημέρες, επιχειρεί να δώσει η Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΤΕΘ Α.Ε.), σε…. ανώνυμη επιστολή που μας απηύθυνε σχετικά με το δημοσίευμά μας της 17ης  Φεβρουαρίου, για την απουσία της ΤΕΘ και της δημοτικής αρχής Μαυρομάτη από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας, του Βελιγραδίου, του Τελ Αβίβ και του Μιλάνο που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα.

Ρωτούσαμε συγκεκριμένα: «Σε ποιες ενέργειες προέβησαν η δημοτική αρχή του κ.Μαυρομάτη και η τουριστική της επιχείρηση (ΤΕΘ Α.Ε.) για τη συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που αυτό το μήνα πραγματοποιούνται σε ισάριθμες πρωτεύουσες χωρών, των οποίων μας ενδιαφέρει η τουριστική αγορά;» 
Το σχόλιό μας εκείνο γράφτηκε όταν διαπιστώσαμε ότι ο δήμος Θερμαϊκού έχασε για μία ακόμη χρονιά την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δια της συμμετοχής της στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που προαναφέραμε.
Τονίζαμε χαρακτηριστικά: «Ενώ μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας στις εκθέσεις αυτές, υπερπροβάλλονται -και δικαίως- οι ομορφιές και οι τουριστικές δυνατότητες της Χαλκιδικής, απουσιάζει η παραμικρή έστω αναφορά στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού. Στα πλεονεκτήματά τους. Στο γεγονός ότι οι πανέμορφες παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής και της Μηχανιώνας, βρίσκονται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Και ότι, οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, θα μπορούν άριστα να συνδυάσουν τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τις ομορφιές της  και τα μουσεία της, με μία ολοήμερη απόδραση στις παραλίες του Θερμαϊκού, με φαγητό στα μαγαζιά της περιοχής, ενδεχομένως και με διαμονή τους στα ξενοδοχεία της».
Τι λέει στην απάντησή της η ΤΕΘ; Ότι συμμετείχε σε εκθέσεις… πέρσι και ότι θα πάρει μέρος σε ανάλογες διοργανώσεις που θα γίνουν τον Μάρτιο στο Βερολίνο, τη Μόσχα, τη Στοκχόλμη και τη ….Νέα Υόρκη.
Μάλλον θυμίζουν ανέκδοτο όλα αυτά. Καθώς οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό και την εστίαση στην περιοχή του Θερμαϊκού δεν περιμένουν ότι θα δουλέψουν με Γερμανούς, Σουηδούς και… Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι δεν έρχονται φυσικά προς τα μέρη μας γιατί δεν υπάρχει και η ανάλογη υποδομή.
Αυτό που τονίζουμε κάθε φορά ότι πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στη γειτονιά μας, καθώς από εκεί που προσδοκούμε να έχουμε επισκέψεις, είναι -πέρα από την εσωτερική αγορά, την οποία μονίμως… σνομπάρουμε- οι γειτονικές χώρες Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια και Τουρκία. Ας φέρουμε πρώτα από εκεί τουρίστες, που τους έχουμε δίπλα μας και δεν τους εκμεταλλευόμαστε και μετά βλέπουμε για τα …. Αμερικανάκια.
Η επιστολή της ΤΕΘ
Η ανώνυμη επιστολή που μας απέστειλε η ΤΕΘ Α.Ε., έχει ως εξής:
«Κύριε Κουζινόπουλε
Σχετικά με το κείμενο που αναρτήσατε, την 17-02-2017, στο site Φάρος Θερμαικος, με το ερώτημα «Τι κάνουμε για να έρθουν οι Τουρίστες στον Θερμαϊκό», σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Tο 2016, συμμετείχαμε στις εξής εκθέσεις με θέμα τον Τουρισμό:
·         Μόσχα - Ρωσία
·         Μιλάνο - Ιταλία
·         Βελιγράδι - Σερβία
·         Λονδίνο - Αγγλία
·         FLOXENIA - Θεσσαλονίκη
·         Αθήνα
Επί πλέον, έχοντας υπόψη μας την οικονομική στενότητα της Τ.Ε.Θ. Α.Ε. ΟΤΑ για να έχουμε την δυνατότητα συνεχούς Διεθνούς παρουσίας, μετά από πολλά χρόνια προσπάθεια κάναμε τον Δήμο Θερμαϊκού, μέλος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής &Μάρκετινγκ από 1-1-2017. Μέσω αυτού του Οργανισμού, με ελάχιστο κόστος θα συμμετέχουμε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, στις οποίες μόνοι μας θα ήταν δύσκολο να πάρουμε μέρος λόγω κόστους.
Για το τρέχον έτος τον μήνα Μάρτιο 2017 θα συμμετέχουμε στις εκθέσεις - δραστηριότητες:
α. Βερολίνο 8-12 Μαρτίου
β. Μόσχα 14-16 Μαρτίου
γ. Στοκχόλμη 18-19 Μαρτίου
δ. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ν. Υόρκης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με πολυδύναμη ομάδα πολιτών.
Για τον υπόλοιπο χρόνο, μόλις μας κοινοποιηθεί το πρόγραμμα από την περιφέρειά θα σας ενημερώσουμε σχετικά για τις δράσεις μας.
Πέρα όμως από όλα αυτά, θέτουμε υπόψη σας και τα εξής:
·         Μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να ανοίξουν τα ιστορικά μνημεία Αγγελοχωρίου (Φάρος – Οχυρά) για τους πολίτες, με την σύμφωνη γνώμη του Πολεμικού Ναυτικού.
·         Εξασφαλίσαμε την σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Μονής Αγ. Αναστασίας για το άνοιγμα του βυζαντινού μνημείου Επανομής για τους πολίτες.
·         Οργανώσαμε το διεθνές site visit-thermaikos.com με μεγάλη έως σήμερα επισκεψιμότητα.
·         Εκδώσαμε το τετραετές Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο θα σας αποσταλεί.
·         Ενεργοποιήσαμε και σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση – δημιουργία τουριστικών υποδομών για να κάνουμε τον Δήμο Θερμαϊκού ελκυστικό προορισμό (π.χ. Γραφ. Ενημέρωση Τουριστών Περαίας – Ν. Επιβατών)
Μετά απ’ όσα εν συντομία σας παραθέσαμε πιστεύουμε θα συμφωνήσετε ότι καταβάλλουμε συνεχείς και ουσιαστικές προσπάθειες για την προβολή του Δήμου μας παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.


Το δημοσίευμα του «Φάρου του Θερμαϊκού» της 17-2-2017 μπορείτε να το βρείτε εδώ:  http://farosthermaikou.blogspot.gr/2016/02/blog-post_95.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.