Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Που μπορείτε να γιορτάσετε τα "Κούλουμα"

Οι περισσότεροι δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Το παραδοσιακό υπαίθριο γλέντι έχει την τιμητική του ενώ κάποιοι δήμοι έχουν προνοήσει και σε περίπτωση βροχής. Δείτε που μπορείτε να γιορτάσετε τα "Κούλουμα".

Δήμος Θεσσαλονίκης
Εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων και χαρταετών διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.
Το πρόγραμμα :
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ
Εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2017» με την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα στον Κεδρινό Λόφο (Σέϊχ Σου - Πλ. Τσιάτρα), από τις 11.00 έως τις 15.00. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετοί, ενώ θα συμμετάσχουν χορευτικά σχήματα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» και του 3ου και 4ου παραρτημάτων ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη Μακεδονία, την Θράκη, τη Μ. Ασία και τον Πόντο, η 4η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2017», στη διάρκεια της οποίας θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα. Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο του Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57), από τις 11.00, με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.
Η 5η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Σας προσκαλούμε να γίνουμε μια παρέα» στο άλσος της Νέας Ελβετίας, από τις 11.00, με τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου και 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετοί.
«ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2017» ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Με παραδοσιακά εδέσματα και μουσική θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2017», που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου (πρώην πάρκο Γενναδίου Τριανδρίας), από τις 11.00, όπου και θα μοιραστούν στα παιδιά χαρταετοί. Στο ενδεχόμενο βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 και Αγ. Σπυρίδωνος 2). H αφίσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δήμος Βόλβης
Την Καθαρά Δευτέρα, η Αποκριά στο δήμο Βόλβης, ολοκληρώνεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι του Άνω Σταυρού, με επίκεντρο του όπως πάντα τη σάτιρα και με τη «σφραγίδα» του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Άνω Σταυρού. Από τις 15.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του Άνω Σταυρού, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, ενώ μεταμφιεσμένοι, σατιρίζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο, υποσχόμενοι αστείρευτο κέφι στους επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κούλουμα θα εορτασθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Βόλβης. Την Καθαρά Δευτέρα σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ποικιλόμορφες τοπικές εκδηλώσεις.
Δήμος Δέλτα
O Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δέλτα και η Δημοτική Κοινότητα της Σίνδου σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» προσκαλεί την Καθαρή Δευτέρα στις 10.00 στον προαύλιο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Σίνδου για να γιορτάσουμε παραδοσιακά τα «Κούλουμα».
Θα παρουσιαστούν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου με χορούς από τη περιοχή της Μακεδονίας. Επιπλέον θα παρουσιάσουν το παραδοσιακό έθιμο «Γαϊτανάκι».
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα διανείμει παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα όπως χαλβάδες, λαγάνες κ.λπ. συνοδευόμενα από άφθονη ρετσίνα.
Δήμος Θέρμης
Τα “Κούλουμα” γιορτάζονται με την παραδοσιακή φασολλάδα και πολύ χορό την Καθαρά Δευτέρα στη Σουρωτή, αλλά και όπως κάθε χρόνο με το πέταγμα το αετού, τη δημοτική μουσική τα σαρακοστιανά και τις λαγάνες στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης στο Φράγμα της Θέρμης. Ώρα έναρξης και στις δύο εκδηλώσεις στις 11:00.
Δήμος Καλαμαριάς
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν κατηφορίσουν προς την πλαζ Αρετσούς, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και… μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ανοιχτό προσφερόμενο χώρο της πλαζ.
Σαρακοστιανά εδέσματα, φασόλια πιάζ, χαλβά, ταραμά, τουρσιά και κρασί μαζί με λαγάνες, θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα ο χώρος θα πλημμυρίσει με καλή παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Λίτσιος και η Μαρία Χατζηιωαννίδου, στο κλαρίνο ο Παναγιώτης Ελληνίδης, στο βιολί και στην ποντιακή λύρα ο Γιώργος Μιχαηλίδης και στα κρουστά ο Αντώνης Ζάχος.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, δίπλα στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις της πλαζ Αρετσούς – ένα χώρο που επίσης «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.
Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
Το καθιερωμένο ραντεβού του, με όλους τους δημότες που επιθυμούν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα συμμετέχοντας σε ένα ανοικτό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και νόστιμα εδέσματα, δίνει και φέτος ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στρώνοντας τρία μεγάλα Σαρακοστιανά Τραπέζια προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα κούλουμα .
Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ελπίδας όπου θα προσφερθεί σε όλους τους παρευρισκομένους η παραδοσιακή φασολάδα ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ώρα έναρξης 11.40
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη). Κι εδώ οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, αλλά και να ξεφαντώσουν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.Ώρα έναρξης 11.20
Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γήπεδο Μπάσκετ επί της Οδού Κ. Καραμανλή .
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας, φασολάδας κ.α
Ώρα έναρξης 11.00πμ
Στους χώρους των εκδηλώσεων - πέραν των νηστίσιμων εδεσμάτων - θα διανέμεται δωρεάν άφθονο κρασί.
Την Καθαρά Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
Δήμος Λαγκαδά
Στο Σοχό το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας στις 14:00 αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ». Οι νεότεροι προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους μεγαλύτερους και φιλώντας τους το χέρι ζητούν συγχώρεση. Θα ακολουθήσει η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή κατοίκων, συλλόγων και μαθητών των σχολείων του Σοχού και η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου. Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή παρουσίαση των μικρών και μεγάλων ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ.
Στην Άσσηρο οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου ξεκινούν από τις 12:00 στην κεντρική πλατεία, με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, γαϊτανάκι, καρναβαλιστές και γλέντι με τραγούδια του τόπου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΛ, οργανώνουν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία και μαθαίνουν στα παιδιά τα έθιμα της Αποκριάς.
Στον Λοφίσκο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χαρταετού και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με χορούς από όλη την Ελλάδα.
Δήμος Νεάπολης - Συκεών
Από τις 10 το πρωί και για όσο διαρκέσει το κέφι, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.) έχει προγραμματίσει ένα μεγάλο γλέντι σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, και συγκεκριμένα:
 Στη Δ.Ε. Αγίου Παύλου, η γιορτή φέτος θα στηθεί στη συμβολή της οδού Ηπείρου με τη Λεωφόρο ΟΧΙ, υπό τους ήχους του συγκροτήματος «Δρόμοι στην παράδοση, κι όχι μόνο...»,
 Στη Δ.Ε. Νεάπολης, το Ανοιχτό Θέατρο θα φιλοξενήσει όσους θέλουν να το γλεντήσουν με το μουσικό σχήμα «Τρίφωνο Παράδοσης»,
 Στη Δ.Ε. Πεύκων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων, τον κόσμο θα υποδεχτεί στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» το συγκρότημα του Ηρακλή Χατζηνικολάου.
 Στη Δ.Ε. Συκεών, η Δενδροφυτεία αναμένεται να γεμίσει από επισκέπτες που θα απολαύσουν την Πανωραία και τη μουσική της παρέα της.
Δήμος Παύλου Μελά
Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11.00 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (απέναντι από το Δημαρχείο), στη Σταυρούπολη
Κούλουμα και γλέντι με πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακή μουσική.
Συμμετέχουν ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι» και με τα χορευτικά τους σχήματα οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι: Μετεώρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», κατοίκων Πολίχνης «Νόστος», Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων «Το Άγιο Πνεύμα», Τμήμα των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους του Δήμου Παύλου Μελά.
Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους δημότες του δήμου, καθώς και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν ''εκτός των τειχών'' το καρναβάλι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2017».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα και φέτος η Εξοχή έχει την τιμητική της, καθώς εκεί θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα, δίπλα στο γήπεδο 5Χ5 και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Εξοχής από τις 11.00 το πρωί. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους!
Δήμος Χαλκηδόνος
Πραδοσιακό γλέντι στην κεντρική Πλατεία της Χαλκηδόνας διοργανώνει ο Δήμος Χαλκηδόνος στις 10:00 το πρωί. Το γλέντι περιλαμβάνει ζωντανή ορχήστρα, χορευτικά συγκροτήμτα και σαρακοστιανά
Δήμος Ωραιοκάστρου
Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια» (σε περίπτωση βροχής στο κτίριο «Ιωάννης Καποδίστριας»), στη Λητή στην περιοχή Μύλος (σε περίπτωση βροχής στην πλατεία), στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και στο Δρυμό (σε περίπτωση βροχής στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου), στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, όπως και στο Μονόλοφο (σε περίπτωση βροχής στο Πολιτιστικό Κέντρο Μονολόφου), στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού (σε περίπτωση βροχής στο Κελεσόγλειο Πνευματικό Κέντρο), στο Μεσαίο στο χώρο της πρώην κοινότητας Μεσαίου και στο Πετρωτό στην αυλή της εκκλησίας. Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι.
Κούλουμα και στο Λιμάνι

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γεμίσουν με χαρταετούς τον ουρανό, στην Α’ Προβλήτα του Λιμανιού (11:30-13:30). Το ΜΦΘ θα διαθέσει στους παρευρισκόμενους 100 χαρταετούς δωρεάν, ενώ όσοι θέλουν μπορούν να φέρουν τον δικό τους χαρταετό, αλλά και παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας για ένα υπαίθριο πικ νικ στο Λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.