Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Αναβίωσε και φέτος το «Μπακλακουράνι» στο Αγγελοχώρι

Όμορφες στιγμές, χάρισε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Φάρος», αναβιώνοντας το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας το παλιό Κωνσταντινουπολίτικο έθιμο «Μπακλακουράνι», με φασολάδα, λαγάνα, ελιές, τουρσί, χαλβά, διαλεχτή ρετσίνα, μουσική και χορό.

ΟΙ Έλληνες της Πόλης τη μέρα αυτή, ξεφάντωναν με το θρυλικό «Μπακλαχοράνι», τον καρνάβαλο της Καθαρής Δευτέρας, που συγκέντρωνε πλήθος κόσμου στα Ταταύλα.  Το όνομα «Μπακλακουράνι» ή πιο σωστά «Μπακλαχοράνι» προέρχεται από το «Μπακλά», που στα τούρκικα σημαίνει «κουκιά», ενώ χοράνι είναι ο κυκλικός χορός. 
Το «Μπακλαχοράνι» ήταν το καρναβάλι της ρωμιοσύνης της Κωνσταντινούπολης, το οποίο μετέφεραν στις ακτές του Θερμαϊκού, κυρίως στο Αγγελοχώρι και την Αγία Τριάδα οι Θρακιώτες πρόσφυγες, τηρώντας κάθε χρόνο το έθιμο. Και σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου, το «Μπακλαχοράνι» έγινε «Μπακλακουράνι», με το έθιμο όμως να παραμένει αναλλοίωτο.
Το «Μπακλακουράνι», οργανώνει κάθε χρόνο στο Αγγελοχώρι ο τοπικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος», με πρόεδρο τον πάντα δραστήριο και ακούραστο Γιώργο Καράμπαλη που είναι η ψυχή του συλλόγου.

Στη σημερινή εκδήλωση, πήραν εκτός από τους κατοίκους του Αγγελοχωρίου και δημότες από άλλα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού, ενώ στους παραβρισκόμενους ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Θερμαϊκού, Άγγελος Σαμακοβλής, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Μηχανιώνας, Μένη Βαρσάμογλου και ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.