Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αντιπλημμυρικά έργα ενέκρινε η Ο.Ε. της Περιφέρειας

Τρία αντιπλημμυρικά έργα για περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Πιερίας, οι οποίες κινδυνεύουν να πνιγούν, κάθε φορά που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται κάποιο ουσιαστικό έργο για την περιοχή του δήμου Θερμαϊκού..

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία, όπως ο Αξιός ποταμός, η τάφρος Βαρδαρόβαση και ο ποταμός Αλιάκμονας, για τις οποίες ήδη έχει οριστεί ανάδοχος. Ωστόσο και αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα υλοποιούνται με καθυστέρηση δύο χρόνων λόγω εμπλοκής των εγκρίσεών τους από το ελεγκτικό συνέδριο παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους.
Τα πρακτικά των δημοπρατήσεων των τριών έργων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των διαγωνισμών ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρότι για τα έργα έχουν επιλεγεί ανάδοχοι, λόγω κάποιων απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Μάιο και να παραδοθούν στις αρχές του 2018.
Αποκαθίστανται ζημιές
Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί το 2014, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Γιώργος τόνισε ότι όντως οι εργασίες στην τάφρο Βαρδαρόβαση και στον Αξιό ποταμό ήταν προγραμματισμένες από το 2014 λόγω των εκτάκτων αναγκών που είχαν προκύψει εκείνη την περίοδο. «Ως εκ τούτου έπρεπε να τα δημοπρατήσουμε μέσω της διαδικασίας του περιορισμένου αριθμού έργων. Αυτό όμως δεν πέρασε, γιατί το ελεγκτικό συνέδριο θεώρησε ότι καθυστερήσαμε χρονικά, οπότε τα επέστρεψε και αναγκαστικά πήγαμε σε ανοιχτή διαδικασία-διαγωνισμό», επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με το είδος των εργασιών, ο κ. Γιώργος εξήγησε ότι στον ποταμό Αλιάκμονα θα γίνει αφαίρεση νησίδων και καθαρισμός από φερτά υλικά, καθώς και διάνοιξη της συνδετήριας παλιάς διώρυγας με τη νέα κοίτη του ποταμού στην Αγαθούπολη και τοπικές ενισχύσεις αναχωμάτων. Στον Αξιό είπε ότι θα γίνουν έργα αποκατάστασης της διοχετευτικότητας διαύλων και συνδετήριου κλάδου αυτών στην περιοχή του φράγµατος «Έλλη». Σε ό,τι αφορά την τάφρο του Βαρδαρόβαση, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι προγραμματίζονται εργασίες στα αναχώματα και καθαρισμός της κοίτης.
Ενστάσεις από την αντιπολίτευση
Ενστάσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» Γιάννης Ανδρίτσος, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Συμμετέχω» Δημήτρης Μούρνος.
«Η μεγάλη έκπτωση, που φτάνει το 77%, εγείρει πολλά ερωτηματικά και θεωρώ ότι δεν διασφαλίζει την ορθή εκτέλεση των έργων», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Αντίθετος με τον τρόπο ανάθεσης των έργων δήλωσε ο κ. Ανδρίτσος, τονίζοντας ότι εξαρχής έπρεπε να γίνει η διαδικασία με ανοιχτό διαγωνισμό, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Παραθέστε στους πολίτες πόσα από αυτά τα έργα δεν έχουν δημοπρατηθεί, πόσα δεν ξεκίνησαν και πόσα δεν ολοκληρώθηκαν το 2016», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι σήμερα αφαιρούνται χρήματα από άλλους πόρους, για να υλοποιηθούν έργα που ήταν προγραμματισμένα πριν από δύο χρόνια.
Σκληρή ήταν η κριτική και από τον κ. Μούρνο, ο οποίος έκανε λόγο για κατηγορίες έργων που κουβαλούν αμαρτίες του παρελθόντος. «Αναρωτιέται κανείς πότε θα ολοκληρωθούν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα, τη στιγμή που είχαν ενταχθεί πριν από δύο χρόνια και μάλιστα με κατεπείγοντα χαρακτήρα», επισήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την υπερβολικά μεγάλη έκπτωση.

Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.