Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

«Μάχη» στο Δ.Σ. Θερμαϊκού για ψήφισμα συμπαράστης στον διωκόμενο δήμαρχο Πάτρας

Ο διωκόμενος δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
«Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το απόγευμα της Παρασκευής για ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον διωκόμενο δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, που δικάζεται τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου για παράβαση καθήκοντος μετά από μήνυση χρυσαυγίτη τέως βουλευτή. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με πέντε αρνητικές ψήφους από την παράταξη Τσαμασλή.

Το θέμα, έφερε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταθέτοντας και σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, με βάση το ψήφισμα που προ ημερών ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων για το θέμα αυτό. Η δίωξη κατά του δημάρχου ξεκίνησε μετά από μήνυση του τότε υποψηφίου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μ. Αρβανίτη για «παράβαση καθήκοντος», επειδή -κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας- δεν παραχώρησε στην Χ.Α. δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική εκστρατεία το 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. 
Αντί του ψηφίσματος αυτού, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης παρουσίασε ένα άλλο ψήφισμα, πιο περιληπτικό, στο ίδιο πάντα πνεύμα που κυρίως στηρίζεται σε ανάλογη ομόφωνη απόφαση που έλαβε επί του θέματος αυτού η ΚΕΔΕ. Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης: «Αντιδρούμε γιατί ένας συνάδελφός μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διώκεται χωρίς λόγο, επειδή εκτέλεσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Εμείς αντιδρούμε επειδή διώκεται για παράβαση καθήκοντος ένας δικός μας άνθρωπος, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Αν εμείς δεν τον συμπαρασταθούμε, τότε σε ποιόν θα εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας; Και ας μη μας διαφεύγει ότι χτες η ΚΕΔΕ πήρε ομόφωνα απόφαση συμπαράστασης στον δήμαρχο της Πάτρας, ανεξαρτήτως κόμματος».
Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι το ψήφισμα θα εγκρίνονταν ομόφωνα, υπήρξε έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσαμασλή, με το επιχείρημα ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής που υπέρβαλε τη μήνυση, είναι… «ένας πολίτης που ψάχνει να βρει το δίκαιό του με νόμιμο τρόπο». Η στάση αυτή της παράταξης Τσαμασλή, προκάλεσε τον καυστικό σχολιασμό του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που κάλεσε κάποιους να σταματήσουν να κλείνουν το μάτι στους νεοναζιστές. Ενώ υπενθύμισε τα εγκλήματα των χιτλερικών στην περιοχή του Θερμαϊκού στα χρόνια της Κατοχής.
Τελικά, μετά από πρόταση του Σπύρου Κουζινόπουλου και προκειμένου να επιτευχθεί η δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, η κ. Μώραλη απέσυρε το σχέδιο ψηφίσματος για να ψηφιστεί το σχέδιο του δημάρχου Θερμαϊκού. Όμως και παρά αυτή την κίνηση, το καταψήφισαν, αφήνοντας έντονα ερωτηματικά για τη στάση τους, ο κ. Τσαμασλή με τους δημοτικούς του συμβούλους Χρήστο Βογιατζή, Γιάννη Βογιατζή και Έφη Ζαριφέ, ενώ μαζί τους συντάχθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος του κ. Μαυρομάτη, Νίκος Γιάκης. Αντιθέτως, διαφοροποιήθηκε και ψήφισε υπέρ, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Βουδούρης.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η ομιλία Σπύρου Κουζινόπουλου:
«Το θέμα έχει δύο όψεις. Η μία είναι το τυπικό ζήτημα, δηλαδή η δίωξη κατά του δημάρχου Πατρέων. Εμείς από θέση αρχής, κι αυτό πρέπει να το γράψουμε και στα πρακτικά, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε δίωξη ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όποιο δήμο κι’ αν βρίσκονται, σε όποια πολιτική παράταξη κι αν ανήκουν, ότι χρώματος καπέλο κι αν φοράνε, πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο ή θαλασσί. Αυτή είναι η μία πλευρά. Και γιαυτό συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στο δήμαρχο της Πάτρας και ζητάμε να σταματήσει η δίωξη εναντίον του.
Η δεύτερη, η ουσιαστική πλευρά του θέματος, είναι κάτι που νομίζω ότι κάποιοι σ’ αυτή την αίθουσα το έχουν ξεχάσει. Ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αυτή τη στιγμή, μα όλα τα κόμματα, έχουν ταχθεί κατά αυτής της εγκληματικής οργάνωσης που λέγεται «Χρυσή Αυγή», η οποία δικάζεται για δύο τουλάχιστον φόνους και εκατοντάδες ξυλοδαρμούς πολιτών. Μία οργάνωση που έχει σαν ιδεολογία της τον Ναζισμό, την κατάλυση της Δημοκρατίας, την επαναφορά του Χιτλερικού προτύπου σ’ αυτή τη χώρα.
Εμείς ειδικά στο δήμο Θερμαϊκού που είχε τουλάχιστον δέκα θύματα στη διάρκεια της Κατοχής από τους ναζιστές, που γνώρισε το «Μπλόκο της Επανομής» με τους 300 συνανθρώπους μας που σύρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά».
Επομένως νομίζω ότι πρέπει να υιοθετηθεί το ψήφισμα που έφερε η κ.Μώραλη και να λάβουμε υπόψη μας ότι στο κάτω-κάτω της γραφής ο δήμαρχος Πατρέων εφάρμοσε μία ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό του συμβούλιο. Σκεφθείτε να πάρουμε εμείς μία απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο και να πει ο κ.Μαυρομάτης ότι εγώ δεν την εφαρμόζω γιατί δεν την γουστάρω. Είναι σα να σκάβουμε εμείς οι ίδιοι το λάκκο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Τα ειχειρήματα Τσαμασλή
«Ένας πολίτης, ο όποιος πολίτης, έκανε μία μήνυση στον δήμαρχο. Γιατί εμείς αντιδρούμε στη μήνυση αυτή, δεν το κατάλαβα. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν μηνύσεις για όποιο θέμα θέλουν, ακόμη και για τα πυρηνικά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ένας πολίτης στρέφεται κατά του δημάρχου λέγοντας «εγώ έκανα μία αίτηση και εσύ δεν απάντησες». Ψάχνει να βρει το δίκαιό του με νόμιμο τρόπο. Εγώ ξέρω πως οποιοδήποτε κόμμα έχει πάρει τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου για να συμμετέχει στις εκλογές, είναι νόμιμο».  

Η πρόταση της κ.Μώραλη με την κατάθεση του ψηφίσματος:
«Το ζήτημα είναι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη συνείδηση των πολιτών καθώς ο λαός μας έζησε το φασισμό στο πετσί του. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτές των μελών της οργάνωσης και να μπει φρένο σε μία διαδικασία που ανοίγει. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Αυτοί είναι που έχουν τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο τους.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπ. Αδαμίδης
«Να ζητάμε να ανασταλεί η εκδίκαση της υπόθεσης κατά του δημάρχου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οπότε αν θεωρηθεί ως εγκληματική οργάνωση, τότε δεν θα υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος και κατά του δημάρχου της Πάτρας. Η ορθή νομική αντιμετώπιση του θέματος αυτό επιβάλει».

Τοποθετήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας
Τέλος να πούμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γιάννης Καλονάς, Γιώργος Καριώτης και Κατερίνα Χατζηχριστοφή στις παρεμβάσεις τους, αναφέρθηκαν στην εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής», λέγοντας ότι τα στελέχη αυτής της οργάνωσης με τις ενέργειές τους έχουν προκαλέσει την οργή του δημοκρατικού λαού της χώρας.

Το ψήφισμα
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ύστερα από πρόταση του δημάρχου Θερμαϊκού:
«Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, παραπέμπεται σε δίκη στις 13 Φεβρουαρίου, ύστερα από μήνυση τέως Βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί υλοποιώντας αντίστοιχες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του, δεν διευκόλυνε εκδηλώσεις της οργάνωσης.
Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος.
Απαιτεί να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων καθώς και να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.