Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΠΚΑ: Προσοχή στις αγορές προϊόντων μέσω Facebook

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σχετικά με αγοραπωλησίες μέσω Facebook εφιστά με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), μετά τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών-παραπόνων που έχει λάβει για απάτες σε ηλεκτρονικές πωλήσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι πολίτες έχουν μία προτίμηση στην αγορά προϊόντων από το Facebook, διότι διευκολύνονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά πολλές φορές πέφτουν θύματα απάτης. Ελαττωματικά προϊόντα και προϊόντα που δεν παραδόθηκαν ποτέ στους καταναλωτές είναι κάποιες από τις καταγγελίες.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ οι καταναλωτές, προκειμένου να προστατευτούν, πρέπει να κάνουν κάποια έρευνα σχετικά με τη σελίδα που θα επισκεφθούν, πριν να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά. Ακόμη δεν πρέπει να προχωρήσουν στην αγορά κάποιου προϊόντος, αν δεν βρουν συμπληρωματικές πηγές για την εταιρεία ή το προϊόν ή αν διαβάσουν αρνητικά σχόλια και αξιολογήσεις κάτω από τις αναρτήσεις των προϊόντων στο Facebook. Τέλος οι χρήστες δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα, εάν δεν είναι βέβαιοι για την ασφάλεια της σελίδας και για το ποιος υπάρχει πίσω από αυτήν.
Ανάλογες συμβουλές δίνει και η Ελληνική Αστυνομία, προειδοποιώντας τους πολίτες για διαδικτυακές απάτες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μία πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους. Επίσης πολλές φορές κάποιος λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δήθεν από πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κ.λπ.) για λόγους ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας. Το μήνυμα μέσω υπερσυνδέσμου τούς οδηγεί σε μία πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να δίνει τα επίμαχα στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.