Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αλήθειες και ψέματα για την αποχέτευση του Μεσημερίου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι άχαρο, να διαψεύδεις έναν κοτζάμ δήμαρχο για τις ανακρίβειες και τις υπερβολές που κάθε τόσο ξεφουρνίζει. Από την άλλη όμως, δεν μπορείς να αφήνεις αναπάντητους προκλητικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται και οι οποίοι, αν μη τι άλλο, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Τα λέμε αυτά με αφορμή τα όσα ακούστηκαν από τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ3 για την αποχέτευση και τον βιολογικό του Μεσημερίου. Και όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ,  συνέχισε να προβάλει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν, η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και εργοστασίου λυματολάσπης, είναι η… μόνη λύση για τη λειτουργία ενός δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό.
Τι ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Θερμαϊκού;
-Ισχυρισμός 1ος: «Είναι ασύμφορη η δυνατότητα σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου Μεσημερίου με τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, γιατί θα απαιτούσε την κατασκευή οκτώ έως εννέα αντλιοστασίων»
- Ισχυρισμός 2ος: «Η υψομετρική διαφορά είναι 100 μέτρα στο σημείο μηδέν για να φτάσουμε από το Μεσημέρι στο Αγγελοχώρι και χρειάζονται αυτά τα 8-9 αντλιοστάσια που σας είπα για να γίνει ένας αγωγός».
- Ισχυρισμός 3ος: «Ακόμη και σήμερα υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό της Επανομής που πάει στον Αινεία».
- Ισχυρισμός 4ος: «Αν πούμε ότι θα κουμπώσουμε στο υπάρχον δίκτυο της Επανομής,  εξετάστηκε ότι όλη αυτή η μελέτη που είχε γίνει για τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, δεν μπορεί να το σηκώσει το δίκτυο. Το ελάχιστο κόστος για μία τέτοια περίπτωση, είναι οκτώ με δέκα εκατομμύρια».
Η απάντηση σ’ αυτούς τους αστήρικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, είναι μία και μοναδική: Από πού τα συμπεραίνουν όλα αυτά ο κ. Μαυρομάτης και οι συνεργάτες του;
Ας δούμε όμως πως έχουν στην πραγματικότητα τα πράγματα:
-Πρώτη ανακρίβεια: Τα περί «οκτώ έως εννέα αντλιοστασίων» είναι μύθος, καθώς η διαδρομή Μεσημέρι-Επανομή είναι οδικώς μόλις 10,3 χλμ και σε ευθεία γραμμή λιγότερο από 8 χλμ, τη στιγμή που ο καταθλιπτικός αγωγός της Επανομής για να φτάσει από την Επανομή στη Νέα Μηχανιώνα ακολουθεί μία διαδρομή 10,1 χιλιομέτρων και από τη Μηχανιώνα μέχρι τον  Βιολογικό Σταθμό «Αινείας» στο Αγγελοχώρι άλλα 5,4 χλμ, δηλαδή συνολικά 15,5 χιλιόμετρα. Κι όλα αυτή η απόσταση καλύπτεται με μόλις τρία αντλιοστάσια!
-Δεύτερη ανακρίβεια: Μύθος είναι τα περί «υψομετρικής διαφοράς 100 μέτρων για να φτάσουμε από το Μεσημέρι στην Επανομή», καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το υψόμετρο του Μεσημερίου είναι 102 μέτρα από τη θάλασσα και το υψόμετρο της Επανομής είναι μόλις  37 μέτρα.  Και φυσικά, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη επιστημονική κατάρτιση για να αντιληφθεί κανείς πως λόγω αυτής της υψομετρικής διαφοράς τα λύματα μπορούν να φτάσουν στην  Επανομή ακόμη και χωρίς ή με 1-2 το πολύ αντλιοστάσια. Και κάτι ακόμη: Τα λύματα από την Περαία, τους Νέους Επιβάτες αλλά και του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου ανηφορίζουν μία χαρά, εδώ και 20 χρόνια, την τεράστια ανηφόρα της Αγίας Τριάδας για να προωθηθούν στον «Αινεία» και δεν θα μπορούσαν να κατηφορίσουν από το Μεσημέρι προς την Επανομή;
-Τρίτη ανακρίβεια: Το πρόβλημα, αν όντως υπάρχει πρόβλημα «με τον αγωγό της Επανομής» οφείλεται στις επιλογές της διοίκησης του κ. Μαυρομάτη και στην κακή διαχείριση του δικτύου αποχέτευσης της Επανομής. Στο οποίο, αν και λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια, έχουν γίνει μόνο 150 συνδέσεις, οι μισές των οποίων αφορούν δημόσια κτήρια και άλλες 150 συνδέσεις βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε αναμονή, καθώς η δημοτική αρχή δεν διέθεσε στη ΔΕΥΑΘ το απαιτούμενο προσωπικό. Κι όλα αυτά για ένα αποχετευτικό δίκτυο κι’ έναν αγωγό που κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές για να εξυπηρετούν μία πόλη 10.000 κατοίκων, όπως είναι η Επανομή.
-Τέταρτη ανακρίβεια: «Η μελέτη που έγινε για τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, βρήκε ότι δεν μπορεί να το σηκώσει το δίκτυο». Σε ποια μελέτη-φάντασμα αναφέρεται ο δήμαρχος Θερμαϊκού, δεδομένου ότι, όπως οι πάντες γνωρίζουν, δεν συντάχθηκε καμία απολύτως μελέτη για τη δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης του Μεσημερίου με τον αγωγό της Επανομής, αλλά από την πρώτη κιόλας στιγμή επιλέχθηκε η λύση του Βιολογικού και του εργοστασίου λυματολάσπης, χωρίς να μελετηθεί καμία άλλη εναλλακτική λύση;
Επομένως, θα θέλαμε να συστήσουμε στη δημοτική αρχή, να φροντίσει μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για την άμεση ένταξη κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης Μεσημερίου σε κάποιο πρόγραμμα εθνικό ή ευρωπαϊκό και παράλληλα τη σύνταξη μιας αξιόπιστης μελέτης για τη σύνδεση του δικτύου αυτού με τον αγωγό της Επανομής που αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. Για να σταματήσουν να εμπαίζονται και να διχάζονται οι κάτοικοι του Μεσημερίου με το πλαστό ερώτημα «αν θέλουν την αποχέτευση».  Όσο για το δήθεν κόστος οκτώ με δέκα εκατομμύρια, αυτό μπορεί να εκληφθεί μόνο ως «έπεα πτερόεντα», δηλαδή, λόγια του αέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.