Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Πανόραμα Αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νομό Θεσσαλονίκης

Όλοι, μα όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν αποκριάτικες εκδηλώσεις αυτό το τριήμερο για να προσφέρουν λίγες στιγμές διασκέδασης, χαράς και απόδρασης από τα προβλήματα στους συνδημότες τους. Όλοι, εκτός από έναν, η διοίκηση του οποίου δεν ασχολείται με τέτοια… πεζά θέματα. Δίνουμε στη συνέχεια ένα πανόραμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν στο νομό Θεσσαλονίκης οι Δήμοι σήμερα Σάββατο, αύριο Κυριακή της Αποκριάς και την καθαρή Δευτέρα.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 στην πλαζ Αρετσούς.
Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν κατηφορίσουν προς την πλαζ Αρετσούς, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και… μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ανοιχτό προσφερόμενο χώρο της πλαζ.
Σαρακοστιανά εδέσματα, φασόλια πιάζ, χαλβά, ταραμά, τουρσιά και κρασί μαζί με λαγάνες, θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα ο χώρος θα πλημμυρίσει με καλή παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Λίτσιος και η Μαρία Χατζηιωαννίδου, στο κλαρίνο ο Παναγιώτης Ελληνίδης, στο βιολί και στην ποντιακή λύρα ο Γιώργος Μιχαηλίδης και στα κρουστά ο Αντώνης Ζάχος.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, δίπλα στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις της πλαζ Αρετσούς – ένα χώρο που επίσης «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.
ΠΥΛΑΙΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους δημότες του δήμου, καθώς και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν »εκτός των τειχών» το καρναβάλι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2017».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα και φέτος η Εξοχή έχει την τιμητική της, καθώς εκεί θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 ο δήμος συνδιοργανώνει στον Χορτιάτη, μαζί με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Αφανό», τον Σύλλογο Γυναικών Χορτιάτη, καθώς και όλους του συλλόγους και τα σχολεία του Χορτιάτη τα «6α Τζερτζελέματα». Μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την πρώτη βρύση του χωριού και περιλαμβάνει αποκριάτικη παρέλαση. Με πολύ χορό, μουσική από τα χάλκινα, σουβλάκια και τρελό ξεφάντωμα.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με τα «Κούλουμα 2017» να διοργανώνονται στην Εξοχή και σε συνεργασία με τον κοινωνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο 5Χ5 και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Εξοχής από τις 11.00 το πρωί. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους!


ΒΟΛΒΗ
Τριήμερο συμμετοχής σε παραδοσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις, είναι η πρόταση γλεντιού, που προσφέρει ο Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: Νέα Μάδυτος

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη Νέα Μάδυτο, με το Παραδοσιακό Βραδινό Καρναβάλι, που επιμελείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαδύτου.
Από νωρίς το απόγευμα στις 18.30, αρχίζει το ξεφάντωμα των καρναβαλιστών μέσα στους φωτισμένους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συναυλία του τραγουδιστή Χρήστου Κυπριανίδη.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: Σταυρός

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, τη σκυτάλη παίρνει το Καρναβάλι του Σταυρού, που φιλοδοξεί για μια ακόμη χρονιά να συγκεντρώσει πλήθος επισκεπτών.
Ομάδες καρναβαλιστών απ’ όλο τον δήμο Βόλβης, θα γεμίσουν από το μεσημέρι τους κεντρικούς δρόμους του Σταυρού, παρουσιάζοντας διάφορες θεματικές ενότητες, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρού.
Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, έχει την υπογραφή του συγκροτήματος KINGS σε μια συναυλία που αναμένεται να ξεσηκώσει τον κόσμο.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: Άνω Σταυρός

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, η Αποκριά στο δήμο Βόλβης, ολοκληρώνεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι του Άνω Σταυρού, με επίκεντρο του όπως πάντα τη σάτιρα και με τη «σφραγίδα» του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Άνω Σταυρού.
Από τις 15.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του Άνω Σταυρού, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, ενώ μεταμφιεσμένοι, σατιρίζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο, υποσχόμενοι αστείρευτο κέφι στους επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κούλουμα θα εορτασθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Βόλβης.
Την Καθαρά Δευτέρα σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ποικιλόμορφες τοπικές εκδηλώσεις.


ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Εκδηλώσεις για τις Απόκριες 2017, διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού του δήμου Παύλου Μελά σε όλες της Δημοτικές Ενότητες και συγκεκριμένα:
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 17.00, ΕΥΚΑΡΠΙΑ
Πατινάδα σε δρόμους της πόλης και παραδοσιακό γλέντι με αφετηρία τις πλατείες Αγίου Κωνσταντίνου και Κατσιά και κατάληξη στην Πλατεία Δημοκρατίας.
Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων «Το Άγιο Πνεύμα», Μικρασιατικός Σύλλογος «Ουσάκ», Σωματείο «Ένωση Μακεδονία»
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11.00, ΠΟΛΙΧΝΗ
Καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της πόλης με αφετηρία το Σινέ Τζένη Καρέζη, συνέχεια στις οδούς Μαυρομιχάλη, Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι και το Τρίγωνο της Πολίχνης.
Για τους μικρούς καρναβαλιστές πάρτι στο πάρκο Κρύας Βρύσης, με εμψυχωτές κλόουν και πολλές εκπλήξεις, παιχνίδια και χορό.
Οι μεγάλοι καρναβαλιστές θα γιορτάσουν στο Τρίγωνο της Πολίχνης.
Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, ώρα 11.00, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Κούλουμα και γλέντι με πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακή μουσική στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (απέναντι από το Δημαρχείο),.
Συμμετέχουν ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι» και με τα χορευτικά τους σχήματα οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι: Μετεώρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», κατοίκων Πολίχνης «Νόστος», Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων «Το Άγιο Πνεύμα», Τμήμα των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους του Δήμου Παύλου Μελά.


ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Στον… αστερισμό της Αποκριάς βρίσκεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με οδηγό την παράδοση, το οποίο επιφυλάσσει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Χοροίσυναυλίεςπάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα διοργανώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, συνιστώντας ένα πρόγραμμα με προτάσεις για τις… διαθέσεις κάθε καρναβαλιστή.
Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι
Ραντεβού στη χώρα του «λάλα», όπου οι ήρωες φορούν μπέρτες, μαγικά καπέλα, διαστημικά γυαλιά, και έχουν συνήθως πολύχρωμα μαλλιά! Ή μήπως όχι; Στη χώρα αυτή δεν έχει σημασία τί φοράς… Σημασία έχει να γελάς!
·         Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – 12μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι)

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017
Με παραδοσιακό γλέντι και πατροπαράδοτα φαγητά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, από τις 10 το πρωί έως …
·         Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Συμβολή οδών Ηπείρου και Λεωφόρου ΌΧΙ, με το συγκρότημα
«Δρόμοι στην παράδοση, κι όχι μόνο…»
·         Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, με το μουσικό σχήμα «Τρίφωνο Παράδοσης»
·         ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ
Άλσος «Πατήρ Μεταξά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων, με το συγκρότημα του Ηρακλή Χατζηνικολάου
·         Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ
Δενδροφυτεία Συκεών, με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα

ΘΕΡΜΗ
Ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους Του δήμου  Θέρμης η Αποκριά του 2017, κύρια «συστατικά» το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο Δήμο Θέρμης.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του Δήμου μέχρι να πέσει η αυλαία του καρναβαλιού συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει η παράδοση της Σαρακοστής.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
·         Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 το Καρναβάλι των Βασιλικών, ώρα έναρξης 13.00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΛΟΦΟΥ
·         Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017: Καρναβάλι στο Πάρκο «Στεφανιά», ώρα 11.30
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
·         Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 12.00, Παραδοσιακός Γάμος, Γλέντι στην Πλατεία.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ
·         Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 –στο Φράγμα- Ώρα 11.00
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
·         27 Φεβρουαρίου 2017, Καθαρά Δευτέρα, πλατεία Σουρωτής,  Παραδοσιακά Κούλουμα, Ώρα 11.00

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ
Μ’ ένα ανοιχτό παραδοσιακό γλέντι που θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια,νόστιμα εδέσματα, λαγάνα και δωρεάν άφθονο κρασί γιορτάζει και φέτος τα Κούλουμα ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Θα στηθούν τρία μεγάλα σαρακοστιανά τραπέζια, στη δημοτική ενότητα Ευόσμου στο πάρκο Ελπίδας και στο πάρκο Προσκόπων, με ώρα έναρξης λίγο μετά τις 11 το πρωί και στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού στο γήπεδο μπάσκετ.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ
Στον δήμο Λαγκαδά εξελίσσεται και φέτος το δρώμενο των Κουδουνοφόρων στον Σοχό. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.
Την Κυριακή της αποκριάς αναβιώνει στην περιοχή και η παρωδία γαμήλιας τελετής, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.
Την Καθαρά Δευτέρα, το πρωί αναβιώνει το έθιμο των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση. Μετά τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των κουδουνοφόρων.
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Στον δήμο Ωραιοκάστρου τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στο Δρυμό, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης για την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων και χαρταετών σε αρκετές περιοχές όπως ο Κέδρινος Λόφος, ο αύλειος χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, το άλσος της Νέας Ελβετίας και το πάρκο «Μέσα Γειτονιάς Κύπρου» στην Τριανδρία, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.