Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Θ. Ζδούκος: «Πλεονασματική η πολιτική της διοίκησης Μαυρομάτη»

Μία πολύ έξυπνη ερώτηση, διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Θοδωρής Ζδούκος, μετά τον δίωρο και πλέον  απολογισμό πεπραγμένων του δημάρχου Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου: «Θεωρείτε κύριε δήμαρχε ότι υπήρξε και ένας τομέας που δεν τα πήγατε καλά ή σε όλα τα πεδία σωστά κινηθήκατε;»

Η απάντηση του κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος προηγουμένως, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, μιλούσε στη διάρκεια της διαδικασίας επί τέσσερις ώρες παρά δέκα λεπτά, απαντώντας προσωπικά στον κάθε έναν που έπαιρνε το λόγο και ωραιοποιώντας κάθε κατάσταση και κάθε πρόβλημα που υπάρχει στο δήμο Θερμαϊκού, ήταν με μία φράση κλισέ που τη λέει κάθε φορά που είναι στριμωγμένος: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Τόσο απλά. Χωρίς να παραδεχτεί  την ύπαρξη του παραμικρού προβλήματος και ευλογώντας τα γένια της διοίκησής του.
Έθεσε όμως και ένα πολύ σοβαρό θέμα ο Θοδωρής Ζδούκος, μετά τους πανηγυρισμούς του κ. Μαυρομάτη ότι η διοίκησή του έχει πλεόνασμα
Αναδείχτηκε ένα σοβαρό ζήτημα κατά τη γνώμη μου, από τον απολογισμό του κ. Μαυρομάτη, πάνω στα οικονομικά  του δήμου και τις πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες. Εάν με 65% περικοπή δαπανών καταφέρνει ένας δήμος να έχει 10 εκατομμύρια πλεόνασμα στον ισολογισμό του, εγώ αν ήμουνα υπουργείο Οικονομικών θα το έψαχνα το θέμα.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι γιατί η διοίκηση του Δήμου με αυτά τα χρήματα δεν χρηματοδοτεί ολοφάνερα αδύνατες πλευρές του προγράμματος του προϋπολογισμού του Δήμου, όπως είναι η ενίσχυση απόρων οικογενειών, ζητήματα σχολικής στέγης και προβλήματα άμεσα που μπαίνουν  για χρηματοδότηση. Γιατί αλλιώς, θα βγει ο καθένας και θα σου πει «εντάξει η σωστή διαχείριση, αλλά αν πραγματικά το πρόγραμμα βγαίνει και με λιγότερα λεφτά και μάλιστα με τις ανελαστικές δαπάνες  στο 21% από το 45% που ήταν πριν, που σημαίνει μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού και ίσως κάποια ανελαστικά έξοδα. Τότε σημαίνει ότι ή έχεις κάνει μαγικά ή πραγματικά έχεις ρίξει πίσω τομείς που θα μπορούσε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει.
Εγώ νομίζω ότι στο όνομα της σωστής διαχείρισης, έχουμε περάσει στο εντελώς νεοφιλελεύθερο άκρο που λέει ότι κάνω τα πάντα για να είμαι  πλεονασματικός, ότι ζητάει δηλαδή το ΔΝΤ από την κεντρική διοίκηση της χώρας.

Μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα από αυτό το κομπόδεμα: Φοβάστε κι’ άλλα πρόστιμα; Έχετε κάποια πληροφόρηση που μας την κρύβετε; Τα μαζεύετε για να ένα έργο μεγάλο και δεν μας το λέτε; Διότι εδώ φανερά υπάρχουν ανάγκες. Και το λέω αυτό με κάθε καλή προαίρεση. Θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρά πράγματα δεσμεύοντας κονδύλια σε μία άλλη κατεύθυνση προϋπολογισμού, ακόμη και για μικρά οικολογικά έργα. Να γίνουν πράγματα και στον Ποταμό και αλλού για να κρατήσουν ζωντανή την περιοχή και τον χαρακτήρα της . Και αυτό αφορά και τα Τσαϊρια αλλά και την πολιτική μάχη κατά των κεραιών. Καθώς με αυτά τα ποσά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μία καμπάνια για την απομάκρυνση των κεραιών ή να δοθεί μία μάχη για να μπει το θέμα της συγκοινωνίας του δήμου Θερμαϊκού σε μία άλλη κατεύθυνση. Ο δήμος θα έπρεπε να πρωτοπορεί στο να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ και να αποκτηθούν άλλου τύπου συγκοινωνίες», κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας» Θοδωρής Ζδούκος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.