Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

To μουσείο ανοιχτηριών στο κτήμα Γεροβασιλείου

Για τους περισσότερους, τα ανοιχτήρια είναι απλά εργαλεία, τα οποία, αφού χρησιμοποιηθούν, καταλήγουν σε κάποιο συρτάρι. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος τα τελευταία 38 χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα "κυνήγι" αναζήτησης και συλλογής παλιών ανοιχτηριών φιαλών κρασιού.

Με κόπο και μεράκι, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 2.700 κομμάτια, μεγάλο μέρος των οποίων εκτίθενται στο Μουσείο Οίνου, στην περιοχή της Επανομής, στη Θεσσαλονίκη.
"Η συλλογή και η προσπάθεια συγκέντρωσης δεν σταματάει. Κοιτάω συνεχώς για προσφορές ανοιχτηριών στο διαδίκτυο και σε εκθέσεις. Ταξίδεψα όλη την Αμερική? Σικάγο, Μόντρεαλ, Τορόντο, Λος Άντζελες, Βοστόνη και Νέα Υόρκη και δυστυχώς βρήκα μόλις τρία ανοιχτήρια από αυτά που μου λείπουν", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης και οινοπαραγωγός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Η προσωπική συλλογή του κ. Γεροβασιλείου αποτελείται από ξεχωριστά ανοιχτήρια φιαλών κρασιού, που προέρχονται από διάφορες χώρες του πλανήτη και αποτελούν ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.
Είναι μοναδική στην Ελλάδα και από τις πιο σπάνιες στον κόσμο, καθώς συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες παγκοσμίως, εξαιτίας του πλήθους και της σπανιότητας των ίδιων των ανοιχτηριών, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
"Η ιδέα ξεκίνησε το 1976, όταν σε ένα μικρό chateau (σατό) της Γαλλίας, είδα 5 - 6 ανοιχτήρια, που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Έτσι, άρχισα να διαβάζω και να μαθαίνω περισσότερα για αυτά τα εργαλεία. Όπου κι αν ταξιδεύω, η πρώτη μου δουλειά είναι να πάω σε καταστήματα που έχουν αντίκες και να βρω ανοιχτήρια. Υπάρχουν πολλά ανοιχτήρια σε όλο τον κόσμο, ξεχασμένα σε κάποιες οικογένειες. Δουλειά μου είναι να τα βρω και να ολοκληρώσω τη συλλογή", προσθέτει ο κ. Γεροβασιλείου.
"Υπάρχουν ανοιχτήρια που τα έχω 'κυνηγήσει' πολύ. Υπάρχουν κάποια που γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια πού βρίσκονται, όμως αυτός που τα έχει στην κατοχή του, δεν θέλει να τα πουλήσει. Όσα έχω ξεχωρίσει στα αγαπημένα μου, είναι γιατί ήταν μεγάλος ο πόνος- και ο οικονομικός- και η προσπάθεια να πείσω τους ιδιοκτήτες τους να μού τα δώσουν", μας εξηγεί ο κ. Γεροβασιλείου.
Στο Μουσείο Οίνου, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του οινοποιείου του κτήματος Γεροβασιλείου, δίπλα στον υπόγειο χώρο παλαίωσης, παρουσιάζεται η συλλογή ανοιχτηριών με τρεις τρόπους: το μεγαλύτερο μέρος εκτίθεται με τη διεθνώς αποδεκτή κατάταξη ανοιχτηριών σε "Μη μηχανικά" και "Μηχανικά". Κείμενα και φωτογραφίες εξηγούν τη λειτουργία και την κοινωνική τους χρήση.
Ακολουθούν τα "Αγαπημένα του Συλλέκτη ανοιχτήρια", που ξεχωρίζουν για τη σπανιότητα ή το ειδικό ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, διάσπαρτες στο χώρο είναι επτά προθήκες, όπου τα ανοιχτήρια ομαδοποιούνται ως προς τη χρήση τους από άνδρες και γυναίκες, τη σχέση τους με τις καταναλωτικές συνήθειες ή τη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου, καθώς και με τις διάφορες μόδες και καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα.
Η ανακαίνιση του Μουσείου Οίνου, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ της Αναστασίας Καρυπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.