Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Κτήμα Καραγκιόζη: Μνημείο εγκατάλειψης και αδιαφορίας

Τα σμήνη των κουνουπιών μετέτρεψαν σε βασίλειό τους τα βρωμόνερα ενώ οι κολυμβητές φεύγουν άρον-άρον
Κτήμα Καραγκιόζη: Ένας υπέροχος χώρος, ένα πανέμορφο παραλιακό δημοτικό πάρκο στον Πάλιουρα Επανομής, μια όαση δροσιάς, αναψυχής και κολύμβησης που καταστρέφεται, που χάνεται εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας και των ερασιτεχνισμών της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αεροφωτογραφία της υπέροχης δημοτικής πλάζ στον Πάλιουρα. Όταν ο φακός πλησιάσει, τοτε φαίνεται η εγκατάλειψή της
Η καταπληκτική αυτή πευκόφυτη ακτή, έκτασης 25 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη στο πράσινο και με καταγάλανα νερά, έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο χρόνια απροστάτευτη  σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, αλλά επίσης σε κατασκήνωση .... κουνουπιών, ενώ ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του πάρκου είναι ορατός, καθώς, έτσι αφύλακτος που είναι, γίνεται, ιδιαίτερα κάποια βράδια, συχνά "στέκι" διάφορων περιθωριακών στοιχείων και όχι μόνο, που ανάβουν φωτιές με διαρκή τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, δεδομένου ότι έχει διακοπεί και η υδροδότηση.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, ο ιδιώτης που νοίκιαζε το δημοτικό αναψυκτήριο, το οποίο  υπήρχε στο κέντρο του Κτήματος Καραγκιόζη, φρόντιζε ο ίδιος για τη φύλαξη του περιφραγμένου μέχρι τότε χώρου, την καθαριότητά του και την απολύμανση των δημόσιων τουαλετών που υπάρχουν εκεί.
Όμως, μετά τις πλημμύρες της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 2016, οπότε καταστράφηκε η περίφραξη και ανασκάφτηκε η παραλία, με συνέπεια να σχηματιστούν από τα νερά σε 2-3 σημεία "λιμνούλες", ο ενοικιαστής, καθώς έληγε σε λίγο και η σύμβαση που είχε με το δήμο Θερμαϊκού, απομακρύνθηκε από το χώρο, με συνέπεια έκτοτε αυτός να αφεθεί στη μοίρα του, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό ενδιαφέρον από πλευράς της διοίκησης Μαυρομάτη για την προστασία και τη λειτουργία του δημοτικού πάρκου-πλαζ.
Όταν υπήρχε ακόμη η περίφραξη και ο χώρος ήταν τακτοποιημένος, αν και με τη σπασμένη επιγραφή να θυμίζει το σήμερα

Η προσπάθεια για το "ξεφόρτωμα"
Μάλιστα, για να "ξεφορτωθεί" στην κυριολεξία αυτό το πολύτιμο κομμάτι της δημοτικής περιουσίας, η δημοτική αρχή είχε τη φαεινή ιδέα πριν ένα χρόνο, να παραχωρήσει ολόκληρο το χώρο των 25 στρεμμάτων της δημοτικής πλαζ, εντελώς δωρεάν και για 25 ολόκληρα χρόνια στη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ώστε αυτή να δημιουργήσει εκεί κατασκήνωση για τα κατηχητικά σχολεία της.
Εκείνη η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους της Επανομής και της Νέας Μηχανιώνας που μετέβαιναν εκεί για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, αλλά και για αναψυχή τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ η παραλία του Πάλιουρα ήταν πολυσύχναστη και για τους Θεσσαλονικείς, που κατέφθαναν εκεί με τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ και τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους για να κολυμπήσουν. 
Μπροστά σ' εκείνες τις αντιδράσεις, η διοίκηση του κ,. Μαυρομάτη αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Και αντί να προχωρήσει σε κάποια έργα διαμόρφωσης του χώρου, ανακοίνωσε στις αρχές του 2018 την εκμίσθωσή του για camping-κατασκήνωση-τουριστική εκμετάλλευση, χωρίς να ξεκαθαρίζει προκαταβολικά το τι ακριβώς σκέφτεται να γίνει με το συγκεκριμένο χώρο και πως αυτός θα λειτουργήσει. 

Η δημοτική περιουσία που τη χρυσοπλήρωσαν οι αγρίως φορολογούμενοι κάτοικοι, καταστρέφεται
 Σε δόξα του ... "στρατηγικού σχεδιασμού"
 Έκτοτε και σε δόξα του ... "στρατηγικού σχεδιασμού" αυτής της δημοτικής αρχής, δεν υπήρξε καμία μέριμνα και δεν έγινε το παραμικρό για την περιφρούρηση και τη λειτουργικότητα του χώρου με συνέπεια αυτός να έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό:
1. Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, καθώς σε έναν τέτοιο δημοτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος απορριμμάτων.
2. Σε ξέφραγο αμπέλι, δεδομένου ότι έχει καταστραφεί εντελώς η περίφραξη και το δημοτικό πάρκο έχει γίνει κυριολεκτικά "μπάτε σκύλλοι κι' αλέστε"
3. Σε χώρο επώασης και ανάπτυξης κουνοιυπιών, δεδομένου ότι στις τεράστιες λακκούβες που είχαν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες έχουν βρει καταφύγιο στα πράσινα βρωμόνερά τους σμήνη κουνουπιών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν να πηγαίνουν σ΄εκείνο το χώρο, εξαιτίας της εγκατάλειψης και της καταστροφής του, αλλά και των επιθέσεων που δέχονται από τα κουνούπια.
Βέβαια, εκτός από τη δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού, τεράστιες ευθύνες για την εγκατάλειψη της περιοχής έχει και η υπό τον κ. Τζιτζικώστα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει εισπράξει το ποσό των 15.500.000 ευρώ, που διέθεσε το υπουργείο εθνικής οικονομίας για την επούλωση των ζημιών από τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού, δεν προχώρησε ακόμη στην αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου. Κάτι που θα συντελούσε στο κλείσιμο των τεράστιων λάκκων με τα βρωμόνερα, αλλά και την ανακατασκευή του δρόμου-καρμανιόλα που υπάρχει δίπλα στο δημοτικό πάρκο του Πάλιουρα, το γνωστό "κτήμα Καραγκιόζη" όπως το ήξεραν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Να τι έλεγε η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων:
http://farosthermaikou.blogspot.com/2018/01/blog-post_70.html








Για να είμαστε δίκαιοι, μετά τις διαμαρτυρίες μας στο δημοτικό συμβούλιο,
τις τελευταίες μέρες μηχάνημα του Δήμου καθάρισε την ακτή στον Πάλιουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.