Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Οκτώ κρούσματα από τον ιό του Δυτ. Νείλου στην περιοχή Θεσσαλονίκης

Ένα από αυτά καταγράφτηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο δήμο Θερμαϊκού !
Προβληματισμό, προκαλεί στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας η διαρκώς αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που καθυστέρησε απαράδεκτα τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των μολυσμένων κουνουπιών, ανακοίνωσε μόλις τώρα αεροψεκασμούς. Κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίστηκαν σε οκτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και στο δήμο Θερμαϊκού!

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τουλάχιστον σε 39 δήμους όλης της χώρας έχει καταγραφεί φέτος η εμφάνιση μολυσμένων από τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών. Στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 15 δήμους, σύμφωνα με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου. Αναλυτικά οι δήμοι που έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό είναι: 
Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: 
-Δήμος Χαλκηδόνας 
-Δήμος Ωραιοκάστρου 
-Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
-Δήμος Βόλβης 
-Δήμος Θεσσαλονίκης 
-Δήμος Δέλτα 
-Δήμος Θερμαϊκού 
-Δήμος Παύλου Μελά
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φάρου του ΘερμαΪκού", μετά την εμφάνιση καταγεγραμμένου κρούσματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΟ επικοινώνησαν με το Κέντρο Υγείας Νέας ΜΗχανιώνας, ενημέρωσαν για το γεγονός και ζήτησαν να ενταθούν τα σχετικά μέτρα πρόληψης.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία
Σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία έχουν ως εξής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Στον Δήμο Αλεξανδρείας, τον Δήμο Βέροιας, τον Δήμο Νάουσας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: τον Δήμο Παιονίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: τον Δήμο Κασσάνδρας

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το τέλος του περασμένου Μαΐου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

Καθυστερημένοι αεροψεκασμοί
Σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις από χτες και μέχρι αύριο 24 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι αεροψεκασμοί θα γίνονται κατά τη δύση του ήλιου και το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας, με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου, έχει σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών και οι δράσεις θα γίνουν από ανάδοχο εταιρία και υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και του δήμου Δέλτα σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.
Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθόλη τη διάρκεια των ψεκασμών -τρεις ώρες κάθε βράδυ- να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.