Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Δήμος Θερμαϊκού: Ένας χρόνος από το εκ νέου ξεπούλημα της καθαριότητας

Η φωτογραφία από την Περαία, απέναντι από το Πάρκο  Κυκλοφοριακής Αγωγής
τραβήχτηκε πριν λίγες ημέρες και αναρτήθηκε στο facobook από την Despina Ouz
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η υπό τον κ. Μαυρομάτη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, αποφάσιζε στις 26 Ιουλίου 2017, σε αγαστή σύμπνοια και σύμπραξη της παράταξης Τσαμασλή, το ξεπούλημα της καθαριότητας στους μεγαλοεργολάβους για άλλα δύο χρόνια, μέχρι τέλους του έτους 2019. Τι έγινε στο διάστημα αυτό; Η καθαριότητα στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλλά απεναντίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Και το άσχημο είναι ότι αυτό δεν παρατηρείται μόνο στον αστικό ιστό, αλλά επεκτείνεται και στις ακτές, με συνέπεια την αφαίρεση από την ΕΕΠΦ, των δύο "Γαλάζιων Σημαιών" από Ποταμό Επανομής και Νέους Επιβάτες.

Η εμπειρία αυτά τα τέσσερα χρόνια που παραδόθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με ευθύνη της διοίκησης Μαυρομάτη, αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Αλεξανδρή,  ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού: Βουνά σκουπιδιών στους ξεχειλισμένους κάδους, με τις γάτες και τα ποντίκια να κάνουν «πάρτι», καθώς  τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη αργούν να εμφανιστούν. Και όταν επιτέλους κάνουν την εμφάνισή τους, παρακολουθούμε συχνά να πετιούνται μαζί τα οργανικά απόβλητα με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Με συνέπεια η ανακύκλωση στην περιοχή μας αντί να διευρύνεται, να υποχωρεί. Χώρια το γεγονός ότι οι κάδοι δεν πλένονται σχεδόν ποτέ και η ανυπόφορη βρώμα είνα διάχυτη παντού.
Όπως είναι ίσως γνωστό, η δημοτική αρχή παραχώρησε πριν ένα χρόνο για μία ακόμη φορά την καθαριότητα στους μεγαλοεργολάβους, έναντι του εξωφρενικού ποσού των  3.043.158,40 ευρώ, τη στιγμή που μόλις ένα μήνα πριν, η ίδια η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας αποτιμούσαν το ίδιο έργο για το ίδιο χρονικό διάστημα σε μόλις  1.489.239,53 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της τελικής δημοπράτησης.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η διοίκηση Μαυρομάτη προχώρησε στο ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Εσωτερικών με το νόμο  4479/2017 που είχε θέσει σε εφαρμογή, εξασφάλιζε για τους Δήμους όλης της χώρας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη αυτοτελή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας. Τι κρύβονταν πίσω από αυτή την περίεργη και ανεξήγητη «βιασύνη» της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει με το ζόρι την αποκομιδή των σκουπιδιών στους εργολάβους; Ακόμη δεν το μάθαμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια που διοικεί το δήμο Θερμαϊκού η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη, η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας από άσχημη που ήταν πριν, με τη διοίκηση Αλεξανδρή, έγινε τώρα φρικτή και απαράδεκτη. Κι αυτό τη στιγμή που οι δημότες επιβαρύνονται με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με πάνω από 2,40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με το επιχείρημα της «οικονομικής στενότητας», την ώρα που η ίδια δημοτική αρχή σκορπάει τα εκατομμύρια του Δήμου «σαν στραγάλια».
Όπως είπαμε, η κατάσταση με την άθλια καθαριότητα έφτασε στο απροχώρητο στο δήμο Θερμαϊκού. Με τη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» να είναι σχεδόν η μόνη που προβάλει συνεχώς το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και βέβαια είναι στο χέρι των κατοίκων της περιοχής να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για σωστή, φτηνή καθαριότητα, αξιώνοντας παράλληλα να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής και να μειωθούν τα ληστρικά δημοτικά τέλη. Τιμωρώντας όλους αυτούς που κατάντησαν το δήμο Θερμαϊκούς έναν από τους πιο βρώμικους Δήμους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.