Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΕΔΙΑ για το τέλος του Εμφυλίου

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης», στα Λιβάδια Κοτύλης Καστοριάς , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 11η θεματική εκδήλωση της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας για την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Η διημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γκανάτσιου - Καπετάν Χείμαρρου, υποστράτηγου του ΔΣΕ, ιδρυτικού μέλους της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που έφυγε πρόσφατα.
Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης, στα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα της περιόδου μύησαν το κοινό: Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Φοίβος Οικονομίδης, που εμβάθυνε στις ταραγμένες σχέσεις Τίτο - Στάλιν και στο πώς αυτές επηρέασαν το ΕΑΜικό κίνημα και την εξέλιξη του Εμφύλιου. Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος, παρουσίασε τα στρατιωτικά σχέδια του Δημοκρατικού και του Εθνικού Στρατού, τον διχασμό των σλαβόφωνων μαχητών του ΔΣΕ μετά τη ρήξη Τίτο – Στάλιν, καθώς και την “απόσταση” που είχαν απο τα τεκταινόμενα στο διεθνές πλαίσιο οι αντίπαλοι στο Γράμμο. Η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, που αναφέρθηκε στη σύγκρουση Ν. Ζαχαριάδη - Μ. Βαφειάδη, και παρουσίασε τις επικρατέστερες “αναγνώσεις” του Ελληνικού Εμφυλίου στη μεταπολεμική ιστοριογραφία. Ο Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε έμφαση στο συσχετισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, στον οπλισμό, στον ψυχολογικό πόλεμο, στην ερήμωση που έφερε ο εμφύλιος στα Γραμμοχώρια. Ακολούθησε ε νδιαφέρουσα συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό.


Την Κυριακή 26/8/2018, η Χάιδω Μπούσιου, ιστορικός, και ο Πέτρος Σατραζάνης, ιστορικός-ερευνητής, παρουσίασαν το πλούσιο αρχείο της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας και ακολούθησε ιστορικός περίπατος σε πεδία των μαχών στον Γράμμο με ξεναγό τον Ραϋμόνδο Αλβανό.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος, αντιπροσωπείες από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.