Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ο ΣΦΕΑ τιμά τη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη

Πριν 51 χρόνια: Η στυγερή δολοφονία του από όργανα της χούντας
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) τιμά τη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 όργανα της χουντικής "Εθνικής Ασφάλειας" Θεσσαλονίκης.


Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών αναφέρει:
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας τιμά την μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), που εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
-Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καλεί, Δημότες και Φορείς την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 11:00 π.μ. στην Πλατεία Αμπελοκήπων (Άγαλμα Μάνας του Λαού) να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη. Στην εκδήλωση ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ-ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-‘74 θα καταθέσει στεφάνι.
-Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μ.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην Κωνσταντινουπόλεως 164α – πρώην Θ. Νάτσινα που με την 28/3/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετενομάστηκε σε «οδός Γιάννη Χαλκίδη» καλούνται οι συναγωνιστές/τριες του - μέλη του Σ.Φ.Ε.Α. να παρευρεθούν και σαν ελάχιστο χρέος τιμής να καταθέσουν ένα γαρύφαλλο.


Η δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη
Πριν από 51 χρόνια, στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ομάδα του ΠΑΜ ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ μπροστά στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης.
Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967 η γιάφκα του ΠΑΜ, στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα καταιγιστικά πυρά των ασφαλιτών. Ο αιμόφυρτος  Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο Γρ. Παντή.
Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών τους δύο επιζήσαντες από τα δολοφονικά πυρά των Ασφαλιτών. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια έως φυλάκιση με αναστολή.

Η Αστυνομία της Χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Όμως, οι αγωνιστές του ΠΑΜ ήταν άοπλοι. Η Χούντα παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, ενώ τον Μάιο του 1980 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του, πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου.

Στις 11-2-08 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την ομόφωνη ετυμηγορία του αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, απορρίπτοντας τη μήνυση του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη κατά του Νάντη Χατζηγιάννη για «συκοφαντική δυσφήμιση». Ο Λεπενιώτης, μπροστά στο «κατηγορώ» των θυμάτων του, ομολόγησε, 41 χρόνια μετά, ότι ο Γιάννης Χαλκίδης δολοφονήθηκε από την ομάδα των Ασφαλιτών στην οποία συμμετείχε.
Ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές ο Γιάννης Χαλκίδης και οι αγωνιστές/τριες που πάλεψαν τη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τα οποία θυσιάστηκε ο αξέχαστος συναγωνιστής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.