Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η Νέα Μηχανιώνα και η προσβασιμότητα

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Παναγία Φανερωμένη τη Μηχανιώτισσα, παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Μαρίας Σαμολαδά, που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Thessnews και όπου παράγοντες της Νέας Μηχανιώνας αναφέρονται στη μεγάλη γιορτή, στις επιπτώσεις που αυτή έχει στην οικονομική ζωή της περιοχής, αλλά και τα προβλήματα που συναντούν οι επισκέπτες.

Ακολουθεί το δημοσίευμα:
"Ένα από τα ωραιότερα σημεία της Θεσσαλονίκης είναι η Νέα Μηχανιώνα. Μία περιοχή άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση όλων μας με την μοναδική ιχθυόσκαλα της πόλης, με την ακαδημία εμπορικού ναυτικού Μακεδονίας, με τις ψαροταβέρνες αλλά και με τους περίφημους λουκουμάδες, ενώ το δικό του μοναδικό συμβολισμό έχει ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, με μια από τις πιο θαυματουργές Εικόνες.
Όλα αυτά και άλλα τόσα σε μια περιοχή που το οδικό δίκτυο την κρατάει απρόσιτη, όπως έχει τονίσει με αγωνία αμέτρητες φορές και ο ίδιος ο δήμαρχος διεκδικώντας έργα οδοποιίας.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καταφθάνουν στην Ν. Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού, ενώ το αδιαχώρητο γίνεται την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου, προκειμένου να προσκυνήσουν την Μεγαλόχαρη, τα θαύματα της οποίας έχουν μείνει στην ιστορία.


Από τον Κύζικο
Την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης την μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Κύζικο της Μικράς Ασίας στη νέα τους πατρίδα, όπου αρχικά χτίστηκε το 1927 μία μικρή εκκλησία, ενώ ο νέος μεγαλοπρεπής ναός, τον οποίο ανέγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς Κύρος Προκόπιος, εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου 1984.
Κάθε χρόνο ο δήμος Θερμαϊκού διοργανώνει εκδηλώσεις για τα «Εννιάμερα της Θεοτόκου», έτσι και φέτος ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 25 του μήνα, ενώ την Τετάρτη 22 Αυγούστου, είναι ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και τη λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας Παναγίας Φανερωμένης, ενώ την Πέμπτη 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τέλεση της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Μάλιστα, την χάρη της Παναγίας έχει τιμήσει με την παρουσία του στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για εκείνες τις μέρες υπάρχουν πάντοτε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από τον μεγάλο όγκο οχημάτων που προσεγγίζει το σημείο.

«Πάσχει» από προσβασιμότητα
Όλο το έτος, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες η Μεγαλόχαρη βοηθάει και τις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς όλοι όσοι την επισκέπτονται επιλέγουν να παραμείνουν στην περιοχή και για τη διασκέδασή τους, όπως να γευματίσουν ή ακόμη και να πιούνε ένα καφέ ή να αγοράσουν κάτι ως ανάμνηση ή ως χρήση από την εμποροπανήγυρη.
Αυτή, λοιπόν, η περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, «πάσχει» από προσβασιμότητα, όπως έχει καταγράψει στο πρόσφατο παρελθόν η ThessNews.
Ενδεικτικό είναι ότι, η αναβάθμιση της Επαρχιακής Περιφερειακής Οδού 27,  η οποία κατασκευάστηκε το 1952, θεωρείται αναγκαία και επιτακτική, καθώς καταγράφονται 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες κάθε χρόνο.
Σήμερα, όσοι τολμούν να διανύσουν το δρόμο προσεύχονται στην Παναγία για την ασφαλή μετακίνησή τους, ενώ όπως αναφέρουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, τα προβλήματα είναι γνωστά, πρέπει ο καθένας χωριστά να προσπαθήσει για να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός ο οποίος μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ανάπτυξη στον τόπο.

ΣΥΜΕΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ : «Η Παναγία Φανερωμένη είναι ο οικονομικός πνεύμονας της Ν.Μηχανιώνας»
Ο ιδιοκτήτης της, DIOPAS SA, της μοναδικής εταιρείας κατασκευής διχτυών στην Ελλάδα,  κ. Διαμαντίδης Συμεών, δραστηριοποιείται στην βιομηχανική περιοχή της Μηχανιώνας από το 1956.
Μάλιστα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας, δημιούργησαν τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, από το οποίο έχει προσλάβει μέχρι σήμερα στην εταιρία του περίπου 20 γυναίκες.
«Η Παναγία Φανερωμένη, ένας οικονομικός πνεύμονας για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Μηχανιώνας», αναφέρει ο κ. Διαμαντίδης.
Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «Η εικόνα της Παναγίας της  Μηχανιώτισσας, πέρα από την θαυματουργή της ιδιότητα και την όαση ελπίδας και δύναμης που προσφέρει, κάθε χρόνο προσελκύει  χιλιάδες πιστούς που έρχονται να την προσκυνήσουν. Οι πιστοί έρχονται όχι μόνο τον Αύγουστο που εορτάζει αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Ο θρησκευτικός τουρισμός που αναπτύσσεται λόγω της εικόνας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Μηχανιώνας. Πέρα από τα έσοδα που δημιουργεί για την εκκλησία οι πιστοί μετά το προσκύνημα κάνουν την βόλτα τους στην αγορά της Μηχανιώνας και επισκέπτονται τα καταστήματα εστίασης για έναν καφέ ή ένα γεύμα με ψάρια και διάφορους μεζέδες που άφθονα παράγει η Μηχανιώνα. Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες για την προσέλκυση Ρώσων ευσεβών τουριστών για να γνωρίσουν την θαυματουργή ιδιότητα της εικόνας της Παναγίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ: «55 χρόνια δεν έχουμε φύγει ποτέ εκείνη την εβδομάδα»
Ο ιδιοκτήτης της MEGAGENCY - Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, κ.Δημήτρης Καζάνας, ζει και εργάζεται εδώ και 50 χρόνια απέναντι από τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας Φανερωμένης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος στη Thessnews, το τελευταίο και πιο μεγάλο θαύμα έγινε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι απέναντι από την εκκλησία. Μία παράλυτη γυναίκα, η κ.Ελένη, η οποία νοίκιαζε το σπίτι τους, στις 22 Αυγούστου, σηκώθηκε και περπάτησε.
«Το θρησκευτικό αίσθημα όλων των κατοίκων είναι έντονο. Ειδικά την εβδομάδα του εορτασμού γίνεται ένας ωραίος χαμός, έρχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα, εμείς εδώ και 55 χρόνια δεν έχουμε φύγει ποτέ εκείνες τις μέρες. Είναι συγκινητικό να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο στη γειτονιά σου, να ζεις τη χάρη και τα θαύματα της Παναγίας. Δυστυχώς όμως, για τη Μηχανιώνα, που παλιά ήταν κεφαλοχώρι, στο θέμα της πρόσβασης έμεινε πολύ πίσω, με έναν απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό άξονα να συνδέει την περιοχή με την υπόλοιπη πόλη, αλλά και χώρα…και αυτή τη στιγμή η εκκλησία αποτελεί το μοναδικό πόλο έλξης, ενώ θα μπορούσαν να υπήρχαν τόσα πολλά», αναφέρει ο κ.Καζάνας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑΚΗΣ: «Να λυθούν τα προβλήματα για να διευκολυνθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στον τόπο»
«Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι η γιορτή της Παναγίας. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η Παναγία έχει ξεχωριστή θέση και λατρεύεται ιδιαίτερα από τους πιστούς. Στη Ν. Μηχανιώνα βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης. Εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς και άριστα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ανάπτυξη του τόπου. Τα θαύματα της εικόνας πολλά, στην παλιά πατρίδα της (Μ.Ασία), θαύματα που συνεχίζονται και στη νέα. Η φήμη της εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι προσκυνητές από όλη την Ελλάδα πολλοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα στη γιορτή της, τα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Ωστόσο, στην ανάπτυξη του τόπου πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους και πρέπει να λυθούν για να διευκολυνθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στον τόπο. Οι Μηχανιώτες έχουν έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, προσκυνούν καθημερινά την Παναγία και αναγνωρίζουν ότι από την χάρη της βλέπουν προκοπή στις δουλειές τους και ωφελούνται από τον κόσμο που έρχεται να προσκυνήσει», υπογραμμίζει στη ThessNews ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρίας με γεωργικά φάρμακα στην Μηχανιώνα», κ.Νίκος Μπαρμπαράκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, Δήμαρχος Θερμαϊκού
«Βαθιά μας επιθυμία ακόμα περισσότερος κόσμος να γιορτάσει μαζί μας»
«Η ιστορική διαδρομή της Ν. Μηχανιώνας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ήταν, είναι και θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, όσο και με τη θαυματουργή της εικόνα. Γιατί, αυτή η Παναγιά της Προσφυγιάς ήταν που οδήγησε με ασφάλεια τους ξεριζωμένους και άγρια διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες της Μικράς Ασίας στη νέα τους πατρίδα. Και αυτή την Παναγιά ο Δήμος και η Διοίκησή μας τιμά και φέτος, τελώντας με ευλάβεια και λαμπρότητα την εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεώς της με μια μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη, γνωστή από άκρη σε άκρη. Βαθιά μας επιθυμία ακόμα περισσότερος κόσμος να γιορτάσει μαζί μας, βιώνοντας την ελπίδα, που τόσο έντονα πηγάζει μέσα μας σαν αντικρίζουμε την ιερή της εικόνα και λαμβάνοντας την ευλογία της» αναφέρει στην ThessNews ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.