Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Αντιδράσεις προκαλεί στη Ν. Μηχανιώνα η ονοματοδοσία πλατείας

Οι κάτοικοι που αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι η πλατεία μπροστά στο ναό
της Ν. Μηχανιώνας έπρεπε να ονομαστεί "Παναγίας Φανερωμένης"
Αντιδράσεις σε κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας, προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, να προχωρήσει στην ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, σε "πλατεία Μητροπολίτου Προκοπίου", δίνοντας έτσι το όνομα του αποβιώσαντος προηγούμενου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Οι Μηχανιώτες που αντιδρούν, κυκλοφόρησαν μάλιστα και σχετικό φέϊγ-βολάν για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους, ενώ άλλοι συγκεντρώνουν υπογραφές..

Για την ονοματοδοσία της πλατείας σε "πλατεία Μητροπολίτου Προκοπίου", ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, οργανώνουν ειδική τελετή στο συγκεκριμένο χώρο το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018, μετά το τέλος της καθιερωμένης αρχιερατικής λειτουργίας που θα πραγματοοποιηθεί με την ευκαιρία του εορτασμού της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας.

Αίσθηση προκλήθηκε στο τέλος της λειτουργίας της προηγούμενης Κυριακής, όταν ο παριστάμενος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος αναφέρθηκε στην τελετή της ονοματοδοσίας της πλατείας και κάλεσε τους κατοίκους να παρίστανται. Ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εξερχόμενοι του ναού, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία του δημάρχου Μαυρομάτη και του Μητροπολίτη Ιουστίνου
Η πρόσκληση για την τελετή ονοματοδοσίας


Η ξεκάθαρη θέση της "Συμπολιτείας"
Σημειώνεται ότι όταν συζητήθηκε στις 20 Ιουνίου 2018 στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το θέμα ονοματοδοσίας της πλατείας της Νέας Μηχανιώνας σε "Προκόπιου", η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" ήταν η μόνη που αρνήθηκε να το εγκρίνει. Υποστηρίζοντας ότι το όνομα του αποβιώσαντος μητροπολίτη θα μπορούσε να δοθεί σε έναν από τους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας που παραμένουν ανώνυμοι, όπως ήταν αρχικά και η ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας. 

Δικαιωματικά, υποστηρίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν στην ονοματοδοσία, η πλατεία της εκκλησίας, θα πρέπει να ονομάζεται "πλατεία Παναγίας Φανερωμένης", δεδομένου ότι ο ομώνυμος ιερός ναός είναι στενά συνδεδεμένος με τη Νέα Μηχανιώνα και την ιστορία της. Καθώς οι παλιοί Μηχανιώτες, όταν το 1923 έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα, το πρώτο που φρόντισαν, ήταν η ανέγερση εκκλησίας στο όνομα της Παναγίας Φανερωμένης, της οποίας, την θεωρούμενη ως "θαυματουργή" εικόνα, είχαν φροντίσει να μεταφέρουν κρυφά, κρυμμένη μέσα σε πάπλωμα, από τις χαμένες πατρίδες.

Επίσης, στην πλατεία αυτή, εκτός της εκκλησίας, υπάρχει το Ηρώον των Μηχανιωτών που έχασαν τη ζωή τους είτε από τα δεινά των Τούρκων, είτε πολεμώντας στα αλβανικά βουνά για την απόκρουση της φασιστικής επίθεσης του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος, είτε πάλι την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, προσφέροντας υπηρεσίες στον αγώνα για την αποτίναξη της χιτλερικής σκλαβιάς.

Τα φέϊγ-βολάν
Στα φέϊγ-βολάν που σκορπίστηκαν στη Νέα Μηχανιώνα, με τον τίτλο "Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ονομασία της πλατείας" και έχει την υπογραφή "Δημότες Μηχανιώνας", εκφράζεται η εκτίμηση ότι η απόφαση για την ονοματοδοσία της πλατείας "βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της κοινωνίας της Μηχανιώνας" και τονίζεται πως η πιο ορθή απόφαση θα ήταν η πλατεία μπροστά από την εκκλησία-σύμβολο της περιοχής, να φέρει το όνομα "πλατεία Παναγίας Φανερωμένης".
Καταλήγοντας, αναφέρεται πως "πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση για την ολοκλήρωση της απόφασης, που έχει ήδη παρθεί, οι διοικούντες του δήμου και οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς θα πρέπει να συζητήσουν με την κοινωνία της Μηχανιώνας για το όλο ζήτημα και να παρθεί από κοινού μία απόφαση που θα ικανοποιεί πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή".
Είναι άγνωστο πάντως ποιοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην ονοματοδοσία της πλατείας και υπογράφουν ως "Δημότες Μηχανιώνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.