Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

"Παρά θιν Αλός" στην Καλαμαριά από τις 23 Αυγούστου

Δίπλα στη θάλασσα, όπως άλλωστε προστάζει και το όνομα των εκδηλώσεων "Παρά θιν Αλός" από τη γνωστή φράση του Ομήρου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος, στο Δήμο Καλαμαριάς, από 23 Αυγούστου ως 26 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1990. 

Το "Παρά θιν’ αλός" αποτελεί την εξέλιξη του Φεστιβάλ που γεννήθηκε αρχικά το 1982, με το όνομα "Συναντήσεις Θεσσαλονικέων Συνθετών" και στην πολύχρονη πορεία του έχει γίνει γνωστό και αγαπητό σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο θεσμός θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, και φιλοξενεί κάθε χρόνο σπουδαίους δημιουργούς των τεχνών και του πνεύματος αλλά και νέους καλλιτέχνες. 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, ο θεσμός γιορτάζει φέτος τα 28 του χρόνια ενώ η αγάπη με την οποία ο κόσμος αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις, κάνει το Δήμο να διατηρεί το όραμα ζωντανό. Φέτος, άλλωστε, το "Παρά θιν Αλός" στέλνει και ένα κοινωνικό μήνυμα, προβάλλοντας τον πολιτισμό ως αντίδοτο της δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε όλοι μας.  
Στη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Αυγούστου ως τις 26 Σεπτεμβρίου και στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, στο δασάκι του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, το Κυβερνείο και την πλαζ Αρετσούς. Την αυλαία θα ανοίξουν στις 23 Αυγούστου η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Bogaz Musique, με συναυλία στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού. Την Τετάρτη 29 Αυγούστου ο Θοδωρής Βουτσικάκης συναντά την Λίνα Νικολακοπούλου στο Κυβερνείο, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς, με αγαπημένα κομμάτια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Για τις 5 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή στην οποία θα τραγουδήσουν στο κυβερνείο οι Γιώργος Νταλάρας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, Έλσα Μουρατίδου και Ναταλία Λαμπαδάκη, ενώ θα συμπράξουν η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεκαμελές οργανικό σύνολο. 
Από τις 8 ως τις 10 Σεπτεμβρίου, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, θα δοθούν συναυλίες με τους Απόστολο Ρίζο, Α.Μ.Α. Fullband, Θάνο Σταυρίδη και "dRom", ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Πλαζ Αρετσούς, θα γίνει η συναυλία "Φυσάει ο Μπάτης - Ρεμπέτικα της θάλασσας" με τους Δημήτρη Μυστακίδη, Μανόλη Πάππο, Ηρακλή Βαβάτσικα, Κυριάκο Γκουβέντα, Μιχαήλ Δάρμα και Ανατολή Μαργιόλα.
Σημειώνεται, ότι στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Κυβερνείο θα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων για τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου Καλαμαριάς. 
Εξάλλου, από τις 16 ως τις 26 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν μια κεντρική εικαστική έκθεση και δύο μικρότερες εκθέσεις που θα στεγαστούν στο κτίριο των Κοιτώνων και στους εξωτερικούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα. Η κεντρική έκθεση είναι το "Κόδρα Fresh 2018", το οποίο επανέρχεται δυναμικά προσκαλώντας νέους εικαστικούς να προβληματιστούν γύρω από τη θεματική του τόπου και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. 
Το φεστιβάλ, μέσα από μία ακόμα έκθεση - βίντεο παρουσίαση, επικεντρώνεται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), επιχειρώντας να διερευνήσει και να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης "πατρίδας" του Πεδίου Δράσης Κόδρα, προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έχει σταχυολογηθεί από τις πλούσιες συλλογές του ΙΑΠΕ. Στην τρίτη έκθεση διερευνάται ο τόπος ως ενεργητικό πεδίο καθημερινών μεταβολών.
Παράλληλα, στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση ενός ψηφιακού δημόσιου έργου επαυξημένης πραγματικότητας. Το ψηφιακό αυτό γλυπτό θα τοποθετηθεί συμβολικά σε ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου που πρόσφατα παραχωρήθηκε μαζί με άλλα στον Δήμο Καλαμαριάς. Μέσω των κινητών τους τηλεφώνων οι χρήστες θα μπορούν να δουν το "γλυπτό" ενώ θα υπάρξουν και εκπαιδευτικές δράσεις. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.