Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Χαρά και υπερηφάνεια στην υποδοχή των δύο στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη

Χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και το κλίμα στην επίσημη τελετή υποδοχής του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και τους γονείς τους. 

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.
Χαρά και συγκίνηση για την επιστροφή στην πατρίδα ύστερα από μια παράνομη κράτηση πέντε και πλέον μηνών στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, υπερηφάνεια για το υψηλό φρόνημα, το ηθικό και το σθένος  που έδειξαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δεν παρέδωσαν τη σημαία, όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, ικανοποίηση και δικαίωση γιατί οι συστηματικές, συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών, των πολιτικών δυνάμεων και ολόκληρης της Ελλάδας στέφθηκαν με επιτυχία και οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.
Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Καμμένος, Κατρούγκαλος και Αμανατίδης έστειλαν μηνύματα στην πλευρά της Τουρκίας για τις προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η επιστροφή τους στην πατρίδα έγινε ανήμερα της εορτής της Παναγίας.
Πριν ακόμα μαθευτεί η είδηση της απελευθέρωσης, οι γονείς των δύο στρατιωτικών το πρωί της Τρίτης πήγαν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο ομώνυμο μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους. Στη συνέχεια πήραν το δρόμο προς την Ορεστιάδα μέσω Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί έμαθαν τα ευχάριστα νέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που τους τηλεφώνησε για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την επίσημη υποδοχή πήγε από το αεροδρόμιο στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, για να ανάψει ένα κερί, όπως μας είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτικών συνέπεσε με την εορτή της Παναγίας.
Πριν φτάσουν οι δύο στρατιωτικοί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υφυπουργός Εξωτερικών τα είπαν για αρκετή ώρα με τους γονείς τους όσο περίμεναν την άφιξη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.


Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας
«Μία πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940, ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εστειλε μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, σημειώνοντας πως «με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό».
Ταυτόχρονα τόνισε πως η σημαδιακή αυτή ημέρα μπορεί να σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους, σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. 
Καλωσόρισε στην πατρίδα και στις Ενοπλες Δυνάμεις τους δύο στρατιωτικούς σημειώνοντας: «Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων με τη στρατιωτική ηγεσία καλωσορίζω τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία,  την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγίας».


Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Μέρα χαράς που ανοίγει νέες προοπτικές
«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους δύο στρατιωτικούς από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο αεροπλάνο οι δύο στρατιωτικοί μας, τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που αισθανόμαστε όλοι οιΕλληνες για την απελευθέρωση τους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε αυτή τη στιγμή τη χαρά των οικογενειών τους, όχι μόνο εμείς στην κυβέρνηση, κάθε Ελληνας, είναι μια μέρα γιορτής ήρθε αυτή η μεγάλη χαρά και ευτυχία, που είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας, όχι μόνο της πολιτείας αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη «δύσκολη» συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «ενώ όλοι δήλωναν ότι δεν βγήκε κάτι από τη συζήτηση αυτή, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι βγαίνει πιο αισιόδοξος. Ακριβώς γιατί και αυτή η συνάντηση, όπως και όλες οι άλλες προσπάθειές μας, του υπουργείου Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη μας και τον πρόξενό μας συνέτειναν ακριβώς σ΄αυτό, στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών».
«Και πρέπει να πω ότι ήταν μια προσπάθεια ενωτική που και άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλλουν με τις διεθνείς τους επαφές», επισήμανε και πρόσθεσε πως τώρα είναι μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικέ σχέσεις. «Τώρα είναι μια νέα στιγμή για τις σχέσεις μας με την άλλη πλευρά. Ξεκινούν νέες προοπτικές για καλή συνεργασία, γειτονία. Νομίζω, λοιπόν, ότι μια μέρα χαράς που ανοίγει νέες προοπτικές, τις οποίες θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε, όπως κάναμε μέχρι αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.


Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης: Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι 
«Είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Ταυτόχρονα είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες που κατέβαλε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και το σύνολο των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς η απελευθέρωση είναι αποτέλεσμα ενεργειών οι οποίες γινόνουσαν στο ανώτατο επίπεδο, ιδιαίτερα με τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε όλο το διάστημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ΝΑΤΟ και αλλού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Ευχαριστίες από τους δύο στρατιωτικούς και τους γονείς τους
«Να πούμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν. Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Αγγελος Μητρετώδης.
Ευχαριστίες προς όλους εξέφρασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών που δεν χόρταιναν να τους αγκαλιάζουν στον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στο αεροδρόμιο.
Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δύο στρατιωτικοί πήγαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε κι εκεί μια υποδοχή παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Αμέσως μετά ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσει που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.